2_3

Norge starter utarbeidingen av undervannsfabrikk

Blant alle de klassiske norske husene ved sjøen bygges det en fabrikk midt i fjorden på størrelse med en fotballbane. Dette er starten på det som til slutt skal bli verdens største undervannsmaskin.

En historisk fabrikk

Prosjektet vil bli verdens største undervannsfabrikk, og finner sted utenfor den norske kysten. Fabrikken er designet for å kunne pumpe gass verdt rundt 200 milliarder norske kroner fra et tømt gassfelt. Et gassfelt som ellers kun hadde blitt liggende, uten å kunne bidra med de ressursene den sitter med. 


Fabrikken skal bli fraktet 200 km ut i havet før den til slutt blir sluppet ned til bunns. Dette vil gjøre den til en undervannsfabrikk. Rettere sagt, verdens største undervannsfabrikk. For å skape dette mesterverket har byggearbeiderne krevd ordentlig kvalitetssikre verktøy, og da gjør merker som Globaltools jobben gjort. 


Normalt sett hadde en fabrikk som dette blitt plassert over vannoverflaten når den skal bli brukt til å pumpe gas. Men hvis fabrikken får til å operere under vann og dermed også nærmere kilden, så får man muligheten til å pumpe mer gass, og det på en billigere og mer ressurssterk måte. 


Equinor, tidligere kjent som Statoil, håper på å satt i gang flere prosjekter likt dette i fremtiden. Det er likevel ikke sikkert at dette er en drøm som kommer i oppfyllelse for dem. For det er en ulempe med denne utrolige innovative teknologien. 


Den norske regjeringen sier seg nemlig enig i at plattformen er en del av en industri som stadig endrer klimaet – og det på en måte som gjør den verre. 


Det er selvfølgelig fornuftig for firmaet sin del å presse så mye gass de kan fra et eksisterende felt. Selskapet har i tillegg større ambisjoner om å finne mer olje og gass over hele verden og få det utnyttet så mye som mulig. 


Dette er en taktikk forskere ser seg svært skeptiske til. Forskerne som har fått høre om denne planen advarer bedriften om at man er nødt til å gi slutt på å utnytte fossile brensler som allerede er blitt funnet hvis vi man har et ønske om å beskytte klimaet.

Ungdom engasjerer seg i kampen mot klimaendringene

Det har vært et økende fokus på klima og miljø, spesielt blant ungdom. Greta Thunberg ga den klimaengasjerte ungdommen et ansikt da hun startet klimastreiken blant skoleungdom. 


Da den svenske unge jenta talte på et arrangement om FNs klimapanels nye spesialrapport på hav og is snakket hun blant annet om at grunnen til at ungdommen har tatt til gatene er på grunn av vitenskapen. Man er nødt til å lytte til forskerne, sa Thunberg på klimapanelet.


Les mer...

2021-11-08 09.15

wimpel1

Effektivt produkt eliminerer kaldtrekk fra vinduer

Artikkel Wimpel er forhandler for Eltra AS - en varmelistprodusent som har utviklet kompakte varmelister som effektivt tar kaldraset fra vinduer i næringsbygg og private boliger. – Varmelistene stopper kaldraset...
anleggsgartnerost2

Engasjert og erfarent anleggsgartnerfirma skaper imponerende utemiljøer

Artikkel Anleggsgartner Øst AS, har en lang kunnskap og bred ekspertise i anleggsgartnerfaget, med mangfoldige tjenester som strekker seg fra private hager til imponerende prosjekter innenfor offentlige områder.
national-cancer-institute-NFvdKIhxYlU-unsplash

Å jobbe som vikar

Å jobbe som vikar via et vikarbyrå i Norge har mange fordeler, men det kan også være svært gunstig for en bedrift å innleie fra bemanningsforetak.

compare-fibre-e5sTz361Jzg-unsplash

Farvel til tradisjonell leksehjelp?

Da foreldregenerasjonen var ung og selv gikk på skolen, var det vanlig at far eller mor måtte hjelpe med leksene etter skoletid. Dette har fungert i flere tiår, men kan også føre til sosiale ulikheter.

hytte

Utnytt din gamle hyttes potensiale

Hyttekulturen står sterkt i det norske samfunnet. Mange har hytter som har gått i arv gjennom generasjoner, og som med tiden trolig har blitt slitt og trenger oppussing. I dag bygges det nye hytter for fullt, og dessverre blir mange eldre hytter stående tomme eller revet ned for å bygge nytt. 

Arkiv