I enden av én av mange oppoverbakker i hjertet av Bodø, møter man på en ærverdig bygning, som bærer preg av mye historie i ryggsekken. Bygningen huset tidligere en eldre skomaker og hans skoutsalg, kalt Bjørnsen Skomagasinet.
Skal man tro ryktene har også Knut Hamsun gått noe av sin skolegang i området, noe som gjør skrittene opp mot Torvgate 6 enda mer merkverdige.
I juni for fem år siden flyttet Babel Barista og Hjemmebakst inn. Dette er en lun kafé med varme blingser, hjemmelagde kanelboller med melis og byens beste amerikano. Vi møter daglig leder Malik Iramqhan klokken halv seks på kvelden - og selv om det er sent, bærer kaféen ikke preg av at det snart er stengetid.
– Vi brukte å stenge tidligere, men så fikk mye vi tilbakemeldinger om at kundene ønsket lengre åpningstid og da bestemte vi oss for å stenge klokken seks. Men selv med senere stengetid er det ikke alltid vi får stengt klokken seks. Gjestene vil ikke dra, ler Iramqhan.
Rundt om i kaféen sitter barnefamilier, godt voksne og yngre mennesker som koser seg med en rykende fersk kaffe, tar opp tråden med venner eller leser bøker. Det spilles klassisk musikk i bakgrunnen og latteren henger lett i luften.
Hva lager dere på Babel Barista og Hjemmebakst?
– All slags god bakverk, varme og kalde drikker og lunsjmat. Vi baker alt selv, hver morgen - alt fra gulrotkake, kanelbolle og babelskiver. Og det er kanelbollen med melis som er vår signaturrett, sier han.
Selv er Iramqhan en daglig leder som er godt kjent med butikkdrift, og selve roten til interessen hans stammer fra farens butikkdrift og lærlingtiden hos Coop. Faren hans drev dagligvare fra 1988-1997 i Stavanger. Da Iramqhan ble ferdig utlært bestemte han seg for å implementere det han hadde lært i sine nye butikker. I tillegg til å være på Babel Barista og Hjemmebakst, kan du også finne han på Joker i Parkveien. Og det beste av alt: på begge plassene serveres det dagsferske, rykende varme bakverk hver morgen.
– Og på Babel serverer vi vår klassiske Babelfrokost – en deilig, varm havregrøt. Det er mange som stikker innom klokken halv sju om morgenen for å spise sin faste Babelfrokost, forteller han.
Kaféen ligger også rett ved et busstopp, noe som gjør det ypperlig for travle bymennesker å ta med seg frokost, lunsj og middag videre.
– Vi er ofte den første eller siste pitstoppen for mange som tar kollektivtransport, så da kommer folk innom for noe godt.
Utenom take-away selger bedriften også mye gruppemenyer og avtaler for bedrifter. Babel Barista og Hjemmebakst skreddersyr og tilpasser menyen etter kundens ønsker.
– Vi strekker oss så langt vi klarer for kunden, sier daglig eier med et glimt i øyet.