Kan vi friste med byggfag?

Det blåser en frisk vind over byggfagenes status, og ved Malermesternes Opplæringskontor Oslo jobbes det beinhardt med rekruttering. Budskapet lyder: som håndverker har du et hav av muligheter.

– Jeg ser positivt på bransjen fremover, for det er i ferd med å snu. Nå er det en trend som taler til yrkesfagenes fordel, både fra Storting og myndighetene generelt. For hvem skal bygge husene til folket om det ikke utdannes håndverkere? Det er jo så enkelt!


Birger Knutsen er faglig leder ved Malermesternes Opplæringskontor Oslo, og har ansvaret for lærlinger i malerfaget i Oslo og Akershus. I tillegg til de daglige arbeidsoppgavene med oppfølging av lærlinger som er på kontrakt ute i bedrifter, jobber de en god del med rekruttering. Han er genuint opptatt av å formidle til ungdom at et yrke som håndverker er veien å gå.


181013åoead


– For å markedsføre både byggfag og malerfaget spesielt, er vi mye på yrkesmesser og besøker skoler, primært VG1- og ungdomsskole-klasser. Per i dag har vi cirka 40 lærlinger. Vår oppgave er å gi dem oppfølging slik at de får den opplæringen de har krav på i henhold til Opplæringsloven.


Malermesternes Opplæringskontor Oslo har et eget har lærlingsenter på Kuben Yrkesarena i hovedstaden. Her administrerer de svennebrev og holder perfeksjonskurs for lærlinger: Gjennom det årlige arrangementet Bygg Camp rettet mot ungdomsskoler gjør de i tillegg sitt beste for å rekruttere dem inn i byggfag.


181013åpeaaaa

 

– Det er slik at de som går VG1 byggfag er innom alle byggfagene i løpet av skoleåret. Mot slutten skal de velge om de vil bli for eksempel blikkenslager, rørlegger eller maler. Da gjør de valget, og det er innenfor dette segmentet der at vi slåss internt, vi forskjellige fagene. Det er for så vidt en stille og rolig slåsskamp, men det er å få ungdomsskoleelevene inn i byggfag som gjelder, sier Knutsen med et smil.


I løpet av Opplæringskontorets 25 leveår har byggebransjen gått gjennom store forandringer. Knutsen liker dårlig at malerbransjen har slitt med et dårlig rykte de siste årene, og håper at myndighetene etter hvert kan rydde opp i det.


181013åp


– Stadig flere har fått øynene opp for at det ikke nødvendigvis lønner seg å få en jobb gjort billigst mulig, men at man velger kvalitet og betaler det det koster.


– Jeg har tro på at det skal bli mer populært å velge å bli håndverker blant ungdom. Det gjelder å få frem de positive tingene. Jeg forteller ungdommen at sky is the limit og at man har et hav av muligheter med svennebrev!

 

Les mer...

2018-01-16 15.15

Transportbergen2

Lokalkjent aktør i transportbransjen dekker behovene til bygg- og anleggsbransjen med allsidige kranbiler

Artikkel Transportoppdrag Bergen AS er en pålitelig leverandør av transporttjenester, komplette kranbiloppdrag og korttidslagring av gods i Bergen og omegn.
intime4

Alt i ett system: Timeregistrering og bemanningsplanlegging har aldri vært enklere

Artikkel UKG Pro Workforce Management hever standarden for timeregistrering og bemanningsplanlegging med et brukervennlig program for retail, lager, og industriproduksjon – formidlet av InTime Nordic AS fra Tønsberg.

Kontaktinformasjon

  • Malermestrenes Opplæringskontor Oslo
  • E-post
  • Hjemmeside
  • Facebook
  • Telefon:
    (+47) 22 65 68 68
  • Adresse:
    Smalvollveien 26/28, 0667 Oslo
93909511-f1e9-468e-bcc8-216c5ed2a48ehttps-__unsplash.com_photos_3XQI4AjG36c

Hvem har ansvaret for brannsikkerheten i borettslag og sameier?

Ansvaret for brannsikkerheten i et borettslag eller sameie er delt mellom eieren av bygget og styret. Men beboere har også et ansvar. Her kan du lese mer.

hellofresh

Hvordan skape mer hygge på kjøkkenet

For mange er matlaging bare en av hverdagens plikter, en ndvendighet som nesten går på autopilot. Brødskiver smøres, poteter koker og oppvasken går, alt uten at du tar deg mye tid til å tenke over det. Kjøkkenet er gjerne ikke det første rommet du forbinder med hygge og kos, men vi mener det burde være det.

compare-fibre-e5sTz361Jzg-unsplash

Farvel til tradisjonell leksehjelp?

Da foreldregenerasjonen var ung og selv gikk på skolen, var det vanlig at far eller mor måtte hjelpe med leksene etter skoletid. Dette har fungert i flere tiår, men kan også føre til sosiale ulikheter.

Arkiv