Cody ble startet i 2000 av to gründere med bakgrunn fra ulike utviklingsbedrifter. Gründerne Bjørn Haugseter og Tom Henriksen hadde et felles ønske om å starte noe nytt basert på sin mangeårige erfaring, og etablerte Cody Utvikling, som det het den gang.
Utvikler komponenter enklere og billigere
Cody Utvikling begynte i det små, med maskinelle løsninger til industrielle bedrifter i nærområdet. Snart 25 år senere, har selskapet videreutviklet seg til å bli et betydelig ingeniørselskap med flere tjenester og snart 15 ansatte.
– Vi tilbyr grovt sett to tjenester; den ene er utvikling av produksjonsutstyr og maskiner, og den andre er produktutvikling. Det hender at disse tjenestene slås sammen og at vi da tilbyr både produktutvikling òg å lage produksjonslinjen. Tverrsnittet mellom å forstå produktutvikling og automatisert sammenstilling i produksjon, gjør at vi kan utvikle komponentene slik at det blir billigere og enklere å lage maskinen etterpå, utdyper Magnus Skoglund Larsen, salgssjef i Cody AS.
Larsen forteller at kundene mange ganger kommer til Cody med bare en skisse på et papir, mens andre kunder er veletablerte farmasiselskaper som stiller opp med detaljerte dokumenter. Uansett hvilke krav og ønsker kunden har, er det Codys jobb å løse kundens utfordringer – med en stor porsjon kreativitet og en løsningsorientert tankegang.
– Vi tar oss av hele kjeden; fra å finne opp konseptet, til kunden sitter med et ferdig produkt eller en produksjonsmaskin. Vi ønsker å være den kreative partneren som løser kundens utfordringer, og vi satser stort mot gründervirksomheter. Vi har et ønske om å være mer til stede i oppstartmiljøene og jeg mener vi begynner å bli et kjent navn hos Innovasjon Norge og Forskningsrådet, forteller Larsen.
Legger til rette for gründereventyr
Larsen jobber daglig med gründervirksomheter, og ser et stort potensial i alle startups og konsepter fra gründere over hele landet.
– Vi har hatt - og kommer til å ha - store prosjekter med helt nye oppstarter som blir potensielle industrieventyr, konstaterer Larsen med et smil.
Det er dessuten fullt mulig for en privatperson med en produktidé å ta kontakt med Cody, og Larsen understreker at de gjerne bidrar til å realisere en idé og drøm. Cody har nemlig flere store prosjekter til mange millioner kroner på gang i 2025 – ideer som har blitt unnfanget av nettopp privatpersoner, og fått spire og gro hos Codys kompetente utviklerteam.
– Det er utrolig gøy å få bidra til gründer-Norge, og det er mange som kommer med veldig gode ideer, poengterer han.
Cody er en aktør som tilbyr produkter som enda ikke finnes, og har derfor gjort et bevisst valg på å ikke være bransjespesifikke, men isteden satse stort på bredden.
– Det har litt å gjøre med konjunkturer i de ulike bransjene, og derfor er det fint å ha forskjellige bein å stå på. Siden vi samler erfaring og kompetanse fra hvert eneste prosjekt i hver eneste bransje, gir det oss en bredde og soliditet som er helt avgjørende for oss, fastslår Larsen.
Farmasi har siden oppstarten i 2000 vært et område hvor Cody kan tilby spesialkompetanse, med gründeren Bjørn Haugseter i spissen. Cody har en lang rekke referanseprosjekter innen farmasøytisk produksjon og er i følge Larsen den spesialmaskinbyggeren i Norge som kan farmasiregelverket- og bransjen best.
– Den posisjonen har vi bestemt oss for å utnytte, siden vi har bygget opp kompetanse inhouse på regelverk og prosedyrer som er veldig dokumentasjonskrevende, legger Larsen til.
Spisskompetanse på radiofarmasi
Cody får mye skryt av sine kunder for sin evne til å være en dynamisk partner. Allerede i den første fasen drøfter og diskuterer Cody konseptutvikling med sine kunder, med en holistisk tankegang som legger vekt på kostnadseffektivitet og produksjonsteknologi.
– Når vi skal inn mot produksjonsteknologi, er vi avhengige av å få nøkkelinformasjon om alle aspekter ved produktet og prosessen, gjerne også fra operatørene. Hvis vi skal bygge en ny linje og effektivisere produksjonen, da er den erfaringen som operatøren sitter med, superviktig, presiserer Larsen. Vi spør av og til så mange spørsmål at det blir dårligere butikk for oss, men mye rimeligere for kunden, som kanskje klarer seg med en robotmaskin mindre, avslører Larsen og ler godt.
Cody har gode utsikter for de kommende årene, og Larsen tror spesielt at 2025 og 2026 vil bli ekstra gode år for Cody, godt hjulpet av deres spisskompetanse på farmasi og radiofarmasi.
– Xofigo var det første godkjente alfastrålende legemiddelet i verden, og Cody bisto med utvikling av prosess- og produksjonsutstyr til Algeta, som oppstarten het. Kort tid etter at farmasiselskapet var oppe og gikk, ble det kjøpt av Bayer, kan Larsen fortelle.
Avslutningsvis ønsker Larsen å understreke at jo tidligere Cody blir involvert i et prosjekt, desto lettere blir det for dem å påvirke produktutviklingen i en positiv retning, og han oppfordrer alle som går som går med en produksjonsutfordring eller en gründerdrøm i magen om å ta kontakt for en hyggelig prat.