- Nordlaks satser tungt på smoltproduksjon på land. Nordlaks Smolt skal produsere 3400 tonn laks på land hvert år fremover. Slik flytter vi litt av lakseproduksjonen opp på land – for å gi laksen en enda bedre start på livet i havet og for å redusere noen av de miljøutfordringene havbruksnæringen har med perioden laksen lever i sjøen. Dette er starten på fremtiden, sier Eirik.
Eirik er 41 år gammel og leder selskapet som produserer all smolt, eller settefisk, for Nordlaks-konsernet. I dag betyr det omtrent 14 millioner individer som har en snittstørrelse på rundt 100 gram når laksesmolten er klar til å sendes til oppdrettsanleggene i sjøen.
- Med det nye smoltanlegget skal vi minst doble størrelsen på settefisken – gjerne over 250 gram. Det krever mye plass, noe dimensjonene på denne byggeplassen vitner om, sier Eirik.
- Drivkraften er å lære noe nytt
Produksjon av settefisk hos Nordlaks Smolt starter med kaldt, rent vann – og lakserogn. Linda Lund (34) passer på de bittesmå laksene som nettopp har klekket.
- På dette stadiet skal yngelen ha kaldt og rent vann, lite lys og bare bruke tiden på å ta til seg næring fra plommesekken og vokse seg sterkere. Om et par ukers tid, når plommesekken er spist opp, så flytter vi yngelen over i større kar hvor den får mat for første gang, sier Linda.
Linda har jobbet i Nordlaks Smolt i 12 år, og har nå ansvaret for å passe på lakseegg og yngelen mens den er i klekkeriet og i startfôringsavdelingen. I tillegg til å passe på at fisken hele tiden har alt den trenger, og at den trives, så omfatter arbeidsdagen også litt administrativt arbeid som registrering av produksjonsdata og bestilling av fôr.
- Drivkraften for meg er at man stadig lærer noe nytt. Utviklingen innenfor settefiskproduksjon, og ikke minst her på Innhavet, har vært helt enorm. Nå skal vi snart kjøre i gang et lite prøveprosjekt med den resirkuleringsteknologien som skal brukes på det nye anlegget på Innhavet. Målet er at vi skal få noen erfaringer og lære litt om hvordan dette fungerer før vi starter opp det store resirkuleringsanlegget som nå er under bygging, sier Linda.
Muligheter for interesserte lærlinger
Nordlaks Smolt har i alle år hatt et nært samarbeid med opplæringskontoret i Midtre Nordland. Det er opplæringskontoret som styrer fagopplæringen i akvakultur for våre lærlinger og praksiskandidater. Det er mange som tidligere har fulgt denne ordningen hos Nordlaks Smolt, og det er i dag fire ansatte som følger dette løpet.
Det nye resirkuleringsanlegget på Innhavet skal stå ferdig i 2019. Da vil det i tillegg til vanlige stillinger åpne seg muligheter for interesserte lærlinger.
- Vi er et veldig ungt og sammensveiset miljø på Innhavet. Arbeidshverdagen kan være hektisk i perioder. Når vi vet at feil kan få store konsekvenser for fisken, så sier det seg selv at vi ønsker oss interesserte og engasjerte folk som ønsker å lære seg faget, avslutter Linda.