– Det er viktig å ligge litt i forkant både når det gjelder farger og trender, sier den utdannede gullsmeden.
Hun driver virksomheten i et lite verksted på kaien på USF Verftet i Bergen. Utdannet gullsmed med fagbrev i gull og sølv, hadde hun allerede i 1989 etter at valgfaget i metall på videregående gav mersmak.
– Det er faktisk fascinerende å jobbe med. Å forme noe som ser uformbart ut med verktøy – det er et ordentlig håndverk, sier hun.
Hvert smykke – om det er armbånd, halssmykke eller ring – er laget fra bunnen av på verkstedet, og ideene kommer gjerne fra de merkeligste steder.
– Jeg har alltid med meg skisseblokka og fotoapparatet for å finne inspirasjon og former i naturen, eller på en bil, bygning eller hva som helst.
Smelter på sekunder
Ideen går deretter til tankeverkstedet for å finne perfekte løsninger. Noen ganger er sammensetningen åpenbar, mens andre ganger må en del tegninger til for å knytte idé til utførelse.
– Klarer jeg ikke å finne ut av det så må jeg bare begynne å forme metallet og sette sammen, så kommer det gjerne etter hvert.
Etter formen er klar står emaljeringen for tur, deretter files og poleres smykket. Hele prosessen er delikat, og få sekunder for lenge i ovnen kan emaljen være ødelagt og sølvet smeltet.
– Jeg tar ikke engang opp telefonen når jeg har smykkene i ovnen, jeg følger med hele tiden, du skal treffe emaljen akkurat når den flyter.
Glemmer at du har det på deg
– Det jeg er mest kjent for er kanskje at folk sier de blir veldig glad i smykkene mine.
Kunder blir gjerne faste kunder når de oppdager hva de får av kvalitet hos smykkekunstneren.
– Jeg er jo håndverker og jobber for at smykket skal være godt å ha på seg. Går du med en ring, selv om den er stor, kan den være så god å ha på seg at du faktisk glemmer å ta den av deg når du går og legger deg, og da har jeg nådd målet mitt.
Selboskar stiller ut smykkene sine ved kunstgalleri og kunstmuseer i hele landet, og tar gjerne imot bestillinger på smykkene sine via nettsiden. Der vil hun gjerne ha personlig kontakt for å kunne tilpasse smykket til hver enkelt kunde. Nettsiden har både artikkelnummer og navn, og viser et oppdatert utvalg i farger og smykker.
– Jeg kunne kanskje ha fått andre til å støpe smykkene for meg for å øke salget og lette arbeidet, men det er det jeg liker best – å sitte og jobbe med det for hånd og skape det unike. Kanskje jeg er litt gammeldags, jeg vet ikke, ler hun.