– Ved rehabilitering av egen bolig er det enkelte ting man utsetter seg selv for. River du en peis fra før 1980, er den som oftest isolert med asbest. Når privatpersoner gjør dette selv, sprer dem asbest i hele boligen sin.
Asbestsaneringsguruen Stephen B. Mejdell prater lidenskapelig og selvsikkert om et emne han virkelig kan. Med sin lange fartstid er han Norges mest erfarne fagmann innen asbest, og startet med asbestsanering allerede i 1987; syv år etter at asbest ble totalforbudt i bygningsbransjen.
Etter en årrekke i asbestbransjen, søkte han seg til noe mer utfordrende og fikk jobb i Norsk Gjenvinning entreprenør der han bygde opp en solid asbestavdeling.
Utsetter seg for asbest
Nylig startet Mejdell et eget asbestsaneringsfirma som heter Erase AS og har i dag 5 ansatte som alle har lang erfaring innen saneringsbransjen, og man vektlegger skandinavisktalende arbeidere.
– Vi driver hovedsakelig med asbestsanering og miljøsanering; det vil si PCB, asbest, ekte hussopp, miljøfarlige forekomster og innvendig rivning, forteller han.
Nå vil han få asbestsanerings-bransjen til å tenke, etter at mange privatpersoner i dag velger å ta saken i egne hender.
– Utenfor tettstedene er det horrible priser. Det fører til at folk gjør ting på egenhånd og utsetter seg selv for asbesteksponering, og der mener jeg at bransjen bør tenke, istedenfor å bli millionærer på dette på kort tid.
Norge rundt
Mejdell presenterer et eksempel der en asbestsanerings-aktør i en mindre by kan ta så mye som 180 000 kroner for å fjerne asbest i et tak, mens Mejdell og hans firma gjør samme jobben for 26 000 kroner. Erase er landsdekkende, og tar saneringsoppdrag overalt i Norge. Slik holder dem bestandig prisene nede.
– Vi har hatt oppdrag i Tromsø og Bergen – og har fått et oppdrag i Kirkenes, så vi er landsdekkende, smiler den engasjerte asbesteksperten og spøker om at han har en stor kundegruppe siden det tross alt finnes masse asbest igjen i Norge.
Informerer om asbest
Mejdell er et kjent navn over det ganske land innen asbest, og trekkes ofte inn i problemsaker der andre aktører har møtt utfordringer. Mejdell har hatt et tett og godt samarbeid med Arbeidstilsynet allerede fra dag én, under den vanskelige tiden der entreprenørene avfeiet helsefaren ved asbest som svada.
– Da vi begynte å prate om asbest og holde kurs på slutten av 80-tallet, så trodde alle de gamle entreprenørene at vi var spik, hakka gale. Det her var jo noe de hadde stått og tygd på i nærmere 20 år, så det her var jo egentlig bare noe tull, sier han lattermildt.
Som den eksperten han var, fikk Mejdell tilbud fra Gyldendal om å revidere tredje utgave av Asbesthåndboka, som opprinnelig ble skrevet av fagfolk fra kommune og laboratorium. Asbesthåndboka brukes i dag som undervisningsmateriale, oppslagsverk og håndbok av mange i bransjen, og kan bestilles fra Gyldendal.
Den største utfordringen
For en som kan yrket sitt så godt som Mejdell, går det meste automatisk. For andre er det ikke alltid like lett å se den potensielle faren som asbest utgjør.
– Den største utfordringen bransjen møter er at mange ikke vet at de river asbest. Og når man først har revet og finner ut at det er asbest, så er asbesten spredd i hele bygget, som da må evakueres, totalsaneres og rengjøres.
Ved minste tvil kan man kontakte Erase AS for befaring. De kan med sin unike ekspertise innen asbest, blant annet bistå med hjelp til å påvise asbest gjennom analyse av materiale.
Avslutningsvis forteller Mejdell litt kuriosa om datidens bruk av asbest - til skrekk og advarsel…
– Asbest ble for eksempel brukt som sigarettfilter i Kent-sigaretter, og kunne bli brukt til å filtrere øl, i gassmasker, som slipemiddel i tannpasta - og en del juletrepynt var faktisk isolert med asbest!