Daglig leder og selverklært «kartnerd» Bjørn Paulsen, har tegnet kart som levebrød i snart 35 år. Han har bidratt siden Totalkart ANS ble stiftet i 1988 og revolusjonerte den tradisjonelle kartografien ved å gå fra analog til digital produksjon. Kartbedriften fikk stadig større oppdrag, både lokalt og nasjonalt, og vokste i størrelse. Man tegnet blant annet mye kart for Cappelen på den tiden. Etter et par oppkjøp av Totalkart i løpet av 90-tallet, kjøpte de ansatte firmaet tilbake i 1999 og dannet eMap i år 2000.
Stor kompetanse
På det meste var eMap 28 personer fordelt på tre kontorer. I dag er det to svært kompetanserike ansatte igjen; Bjørn Paulsen og Agnar Renolen.
– Vi er relativt gode på kartografi, og har vunnet 11 nasjonale konkurranser i kartografi. Vi bruker mye tid på å diskutere hvordan kart burde ha vært tegnet for at de skal være lesbare, slik at når man leser et kart og skal forstå en bestemt ting, skal man lett få det med seg og gjøre det enkelt å bruke kartet, forteller Bjørn innledningsvis.
eMap tegner og printer også o-kart; orienteringskart til trening, konkurranse og turorientering, noe de fortsatt holder på med i større skala enn tidligere.
– Vi driver mer med o-kart nå enn vi gjorde før, og det er en viktigere del av driften i dag. Vi er faktisk litt tilbake til der vi var da vi startet, medgir han og smiler.
– Ett morsomt prosjekt jeg har vært med på å tegne er alle norske kommunevåpnene digitalt, opplyser Bjørn, og legger til at trolig 90 prosent av kommunevåpnene som brukes til trykksaker er tegnet av eMap.
Lages på bestilling
I nyere tid har eMap startet nettbutikken Finekart.no hvor de selger flotte hytte- og veggkart som egner seg ypperlig til interiørformål. Denne delen ønsker Bjørn å ta enda lengre, og håper nå at enda flere får øynene opp for den unike tjenesten.
– Det er flest privatpersoner som bestiller kart fra Finekart, men vi har også jobbet en del for idrettslag og kommuner som vil ha besøkskart, sier Bjørn.
I sortimentet til Finekart finner man blant annet fjellkart, hyttekart, nasjonale kart, fylkeskart, retrokart, internasjonale kart, kartbøker, turkart, by- og adressekart og sykkelkart. Det aller meste kan dessuten skreddersys og lages på bestilling.
– Kart er en form for brukskunst som mange har glede av, for eksempel for en butikk eller bedrift. Et stort kart på veggen kan fort bli en samtaleplass der folk kikker på kartet og diskuterer forskjellige ting. Alle kommer jo fra en plass og har vært mange steder, poengterer Bjørn.
eMap får også ofte henvendelser fra hytteeiere som ønsker et kart over området rundt hytta deres, og Bjørn utdyper at friluftslivsorienterte kart har blitt en stadig større del, mens typiske bykart har minsket.
– Friluftslivsorienterte kart er gode å ha om man går tur på en plass man ikke har vært på før. Da er det bra å ha med kart og kompass og vite at dette går fint, istedenfor å følge en fast løype som man ikke tør å gå utenfor, mener han.
Unike i bransjen
Nå er forhåpningen til Bjørn å få Finekart til å bli enda mer synlig i markedet, slik at de kan utøke produktsortimentet og få opp salget – blant annet mot turistkontor, bedrifter og det offentlige.
Kartografen Bjørn, som lever og ånder for kartografi, forteller at det i dag er få kartografer igjen i Norge. Enda færre personer er det som har samme kompetanse som Bjørn og Agnar i eMap, noe som utmerker det lille kartselskapet på et nasjonalt så vel som et internasjonalt nivå.
– Det er ikke så mange firmaer igjen i Norge som gjør det vi gjør, og vi er vel på en måte «utdøende dinosaurer», avslutter Bjørn Paulsen med en god latter.