Kjetil Aagedal har jobbet i byggebransjen siden 1995, og da hans far Odd Aagedal spurte om han ville begynne for han sitt firma for cirka tre år siden, var det et enkelt valg for Kjetil, som nærmest ble født inn i faget, med en far som har vært yrkesaktiv taktekker i 45 år.
Odd Aagedal gikk to år senere av med pensjon, men det ble en litt kortvarig pensjon på en måte, ettersom Kjetil hadde andre planer sammen med Øyvind og Marius.
– Vi får brukt Odd sin kompetanse så mye vi bare kan, sier Kjetil.
I fjor som var oppstartsåret omsatte det Kristiansand-forankrede taktekkingsfirmaet for hele 7,9 millioner kroner – og det med bare tre mann!
– Oppstarten har gått over all forventning, mye takket være et stort kontaktnettverk fra tidligere oppdrag og jobber. Og så har vi ansatte som er godt likt og som har vist et godt ansikt utad på arbeidsplassen, skryter Kjetil Aagedal, daglig leder i Kristiansand Tak og Membran.
Kundene skriker etter faglærte
Kjetil mener at det er viktig å kunne være stolt av det man leverer, og at det blir viktigere for hvert år å levere et godt gjennomført håndverk, noe som også har blitt viktigere ute hos kundene.
– Det er mange ganger slik at kundene ikke er ute etter en spesiell bedrift, men de er ute etter folkene som utfører arbeidet og som leverer et godt håndverk. Mange ganger vil man gjerne ha de samme folkene igjen, uavhengig av hvilket firma de jobber i, forteller Kjetil.
Taktekking er nemlig et eget fag med utdanning og opplæring, og taktekkeryrket krever både møysommelighet og riktig kompetanse for at resultatet skal bli korrekt og ikke føre til lekkasjer. En person som vet hvor ekstremt viktig det er å være faglært i taktekkingsbransjen, er Kjetils far Odd, med 45 års erfaring og mesterbrev i taktekking.
– Det har vært en fantastisk reise! 45 års erfaring med taktekking er det ikke så fryktelig mange i Norden som har, og mellom Porsgrunn og Arendal finnes det vel bare tre mestere på tak, fastslår Odd med et smil.
Store konsekvenser
Mester-taktekkeren mener at vi står overfor et stort problem når useriøse aktører som hverken tar ansvar eller har kompetansen som trengs for å sikre et godt og tett sluttresultat, utfører taktekkingsarbeider. En historie til skrekk og advarsel var da det ble gjort taktekkingsarbeid på fem nye funkishus i Agder der det ble brukt en isolasjon som både var brannfarlig og strengt ulovlig.
– Det ble gjort en prosjekteringsfeil som ikke ble fanget opp hos den utførende takentreprenøren, og den historien er stort sett bevis for at det er viktig med kompetanse i faget. Det er dette vi brenner for i faget; å få kompetanse hos de utførende bedriftene slik at dette kan unngås, understreker Odd.
– Når slike feil avdekkes er det klart at det er de beste som står igjen til slutt, istemmer Kjetil.
I dag er det faktisk lov å utføre taktekking uten at bedriften har nødvendige papirer, men dersom noe skjer er det byggherren eller prosjekteringsansvarlig som blir holdt økonomisk ansvarlig.
– Når du ser hvor få mestere og fagarbeidere det er i tak- og membrantekkerfaget, sier det seg selv at det kan være dårlige utførelser rundt omkring, sier Odd, som mener at det er 50 prosent produkt og 50 prosent proff utførelse som sikrer et godt resultat.
Takker aldri nei
Av tjenester kan Kristiansand Tak og Membran skilte med alt fra grunnarbeider med radon til kompakte tak og inntekking av terrasser. Kundene varierer stort fra privatpersoner til større entreprenører.
– Mesteparten er næringskunder, og da velger vi entreprenører som har et godt rykte fra før, for det betyr også litt for oss som bedrift og vårt varemerke, understreker Kjetil.
Kristiansand Tak og Membran har en døgnåpen vakttelefon, og det kompetente taktekkingsfirmaet beveger seg langt geografisk og dekker hele Agder samt Rogaland.
– Vi går dit vinden blåser, og vi prøver å serve alle. Per dags dato har vi ikke takket nei til noe, og vi har klart å utføre alt som vi har fått forespørsel på. I fjor la vi 35 000 kvadrat med tak, så vi har ikke sittet på rumpa akkurat, spøker Kjetil avslutningsvis.