Det er ikke bare du som drømmer om å kunne beholde dine egne tenner, friske og sunne, hele livet. For tannlege Tegnander er det viktig å se på hele munnen, og ikke bare tennene. En god helse avhenger av at tannsystemet fungerer optimalt, forklarer han.
Kunsten å fungere sammen
– Smertelindring er viktig. Men hvis muskulaturen er hyperaktiv, blir den vond og sliter i tillegg i stykker tennene. Derfor er det viktig å få tennene til å fungere sammen med muskulaturen slik at ingen av delene blir ødelagt.
– Man kan enten starte med å bygge opp tennene og satse på at det blir rett i forhold til musklene, eller man kan få tennene i harmoni med musklene med én gang.
Og det er på dette feltet at Bodø-tannlegen har sin ekspertise. Han forteller at det er vanlig i Skandinavia å se på tannproblemer som et resultat av stress og psykiske årsaker. Utenfor Skandinavia, derimot, er det andre ting som spiller inn. Tegnander har tatt deler av utdannelsen sin i USA.
Smilet som forsvant
– Mange mister tenner på grunn av hull, tannkjøttsykdommer og slitasje. Når man ødelegger tennene, ødelegger man smilet! Og når smilet forsvinner, må man prøve å få det tilbake. Vi kan gå inn og få justert eller bygd opp bittet. Da er det viktig å sørge for at det blir gjort rett, for ellers får pasienten den samme slitasjen på nytt.
– Der er det mange muligheter. Man kan enten bruke kroner eller bygge det opp i kompositt og plastmaterialer. Som regel bygger vi det opp i plastmaterialer først, for å se om tannsystemet godtar det. Da kan det holde seg i årevis, men på sikt ender man kanskje opp med porselen.
Pasientene hans kommer ikke bare fra hele Norge, men også fra England, Polen og Tsjekkia. Tegnander oppfordrer alle med plager i munnen til å ta kontakt, så skal han gjøre sitt beste for å prøve å hjelpe. Dette gjelder også de som har hatt dårlige tenner fra ung alder. Det avhenger av hvor mye som er igjen av tanna, men Tegnander bruker et spesielt plastmateriale som limes direkte på den. Resultatet blir en nesten like sterk binding som det er mellom emaljen og tanna.
– Da bygger vi det først opp slik at vi kan se at muskelaktiviteten roer seg ned, og så kan man lage kroner av porselen etterpå.
Ny tid for tenner
Hovedmålet i dagens tannbehandling, er at man skal fjerne minst mulig tann. Man skal heller ikke først slå i stykker for å så reparere den, men i stedet lime på nytt materiale utenpå den eksisterende tanna. Fluor har fjernet mange av de vanlige problemene som folk hadde for noen tiår tilbake. I tillegg har tannleger i dag tilgang på moderne teknologi, mer kunnskap og bedre materialer.
– Det er forskjellige måter å rette opp tenner på og regulere dem på plass. I dag kan veldig mye reguleres med skinner. Fordelen er at man slipper å sette på et fast apparatur, og at det går kjappere. I tillegg kan man bruke skinner som man bare “klipser” på.
Så med blikket rettet mot fremtiden, er ikke Tor Tegnander redd for å bli arbeidsløs med det første. Det vil nok fortsatt være behov for å få rettet opp og reparert tenner.
Ikke vent
– Fra rundt 50-årsalderen begynner slitasje på tennene å synes, og da må det gjøres noe. Problemet er hvis man sliter seg gjennom emaljen og kommer inn i den delen som er innenfor emaljen. Da går slitasjen 7-8 ganger kjappere. Så jo lenger man venter med å gjøre noe, jo dyrere og mer komplekst blir det. Kommer derimot pasienten inn tidlig nok, kan vi som regel bare lime rett på tanna og bygge den opp.
Rådet hans kan derfor ikke bli tydeligere:
– Ikke gå for lenge før du oppsøker hjelp, og få gjerne vurdert hva som kan gjøres av flere tannleger. Målet er å opprettholde funksjonen livet ut, med minst mulig boring i tennene!
Avslutningsvis forteller Tor Tegnander at han er veldig opptatt av ansiktssmerter som fagfelt. Dette er et område de selv forsker på ved klinikken i Bodø. Han håper at forskningen etter hvert skal resultere i en doktorgrad innen ansikts- og kjeveledds problemer. Dette er nemlig et underkjent felt i Skandinavia, sier han.
– Jeg har også utdannelse innen implantater fra USA. I dag er det fullt mulig å få nye tenner på dagen, om man for eksempel har slått ut noen tenner, for nå har vi bedre materialer og mer kunnskap.