Sandwichelementene som blir skrudd sammen til kranhus består av aluminiumsplater med et lag av plastmateriale i mellom, som danner fem centimeter tykke vegger.
– Det unike med dette komposittmaterialet er at det er utrolig sterkt og har god isolasjonsevne slik at miljøet for han som sitter inne i kontrollbua blir veldig godt, sier eier og daglig leder Dag Jansen.
Et kranhus i stål har en totalvekt på cirka to tonn. Alustrax sine kranhus i aluminium veier rundt 700 kg.
– Fordelen med å ha kranhus godt under halve vekten av et i stål, har nå blant annet oppdrettsnæringen blitt oppmerksom på. Vi håper å skape mer oppmerksomhet rundt dette for å komme oss inn blant de store, sier Jansen.
Kristiansandbedriften med beliggenhet på Mjåvann Industriområde, har til sammen seks kompetanserike ansatte, med Jansen i spissen.Daglig leder har jobbet med aluminium siden 1984 i suksessbedriften Sørlandets Aluminiumsprodukter (SAP) som hans far Johan T. Jansen startet i 1969.
Alustrax bearbeider plater og profiler i aluminium, stål, kryssfiner og pleksiglass for en rekke bruksområder og kan i tillegg laserkutte og prege i akryl, aluminium og tre. De freser, stanser, knekker, kutter profilerer, maskinerer, sveiser og monterer etter kundens ønske, og har fokus på rask levering fra tegning til ferdig produkt. Alustrax tar oppdrag for kunder innen både industri og privat. Alustrax har investert i profilbearbeidingsmaskinen Elumatec SBZ 151 som har 5-aksers CNC- teknologi som utfører effektiv bearbeiding av aluminiumsprofiler.
– Med denne maskinen spenner du kun opp profilen én gang for å kunne jobbe på alle sider, og den har et arbeidsområde på 11 meter. Denne maskinen er det ikke mange andre som har, sier daglig leder.
Blant andre maskiner har de i tillegg en Multicam 7000 fres med vakumbord som kan frese størrelser opp til 2000 x 3000 millimeter og tykkelse opp til 20 millimeter.
– Det er mange som kommer til oss og vil ha forskjellige vinkler på profiler, og vi prøver alltid å ha forskjellige profiler på lager for både enkelt- og masseproduksjon, avslutter Dag Jensen.