Spis deg til en A

Det er lurt å være bevisst med hva du putter i munnen både før og under eksamen. Riktig kosthold kan hjelpe til bedre konsentrasjon og yteevne.

– Jeg vil anbefale å starte selve eksamensdagen med langsomme karbohydrater, som grov brødmat eller havregrøt. Da har man lagt grunnlaget for et jevnt energinivå. Så kan man heller spe på med rask energi i form av frukt og eventuelt godteri underveis dersom man ønsker det, sier Hild Mari Kristoffersen, klinisk ernæringsfysiolog ved sjukehuset i Haugesund.


Noen ganger kan eksamen vare lenge. Da mener Kristoffersen studentene gjør lurest i å ha med seg en skikkelig matpakke med brødskiver eller pastasalat i tillegg. Det en bør passe seg for er å spise en altfor stor og fettrik frokost, med for eksempel egg og bacon på eksamensdagen.


– Det kan fungere for enkelte, men man kan risikere å bli dorsk og trøtt av såpass tungt fordøyelig mat, sier ernæringsfysiologen.


Styr unna sukker

Bramat.no mener også at det å få i seg en skikkelig frokost på dagen det gjelder er noe av det viktigste du kan gjøre. På den måten blir du konsentrert og kan prestere bra. Da er det lurt å styre unna sukker og heller få i seg mye fiber, noe som er med på å gi et stabilt blodsukker resten av dagen.


Et problem kan være at noen ikke klarer å spise så mye på grunn av nervøsitet. Nettsiden skriver også at dette ikke behøver å gå så altfor mye utover eksamensresultatet, så lenge du passer på at du tar med deg noe å spise og drikke under selve eksamenen.


Få på plass hele puslespillet

– Hva som er optimal «eksamenskost» varierer fra person til person. Det kommer an på en hel rekke faktorer. Som for eksempel personens generelle helsetilstand og ernæringsstatus, hvilket kosthold han er vant med, hvor tilpasningsdyktig han er, om han har følsom mage og hvor stressa han er på det aktuelle tidspunktet, sier Kristoffersen.


Hun mener også at det er best  å sørge for at hele puslespillet av vitaminer, mineraler og øvrige næringsstoffer ligger på plass for å kunne prestere på topp, både fysisk og mentalt. Et variert kosthold i henhold til helsedirektoratets anbefalinger skal hjelpe de fleste til å få dekket behovet for alle nødvendige næringsstoffer.


– Et regelmessig måltidsmønster med tre til fire timer mellom måltidene, sørger for jevn energitilførsel. Noe som kan være viktig for å prestere godt over et lengre tidsrom, anbefaler hun.


Tekst: Cornelia Koppang Henriksen

Les mer...

2017-10-30 13.30

geosafe5

Oppnår nullutslippsmålet med helelektrisk hybridløsning

Artikkel GeoSafe AS er en grossist som leverer alt innenfor geoteknisk utstyr. De er den eneste aktøren i Norge som leverer både maskiner, geoteknisk utstyr og borstål – og kan nå også tilby en ny hybridløsning...
skinnverkstedet1

Gir nytt liv til gamle møbler

Artikkel I en tid der bærekraft og sirkulærøkonomi er i vinden, fremstår Skinnverkstedet AS som en spennende og solid aktør der gamle tradisjoner møter nye verdier. – Vi ønsker å være et moderne, men tradisjonelt...
vidaxl

Fem måter å nyte mer tid utendørs

Uansett hvor du bor, om det er i et hus med hage, en leilighet, eller en hybel, er det synd om du ikke utnytter sjansen til å tilbringe ekstra tid ute, spesielt i sommermånedene. Når solen er ute og temperaturen stiger, er det mange som liker å få litt frisk luft og naturlig D-vitamin. Men kanskje synes du det er vanskelig å forlate hjemmet av en eller annen grunn? Heldigvis er det ingen grunn til bekymring. Vi har samlet en liste over måter å lokke deg selv til å begi deg ut i den solfylte naturen.

93909511-f1e9-468e-bcc8-216c5ed2a48ehttps-__unsplash.com_photos_3XQI4AjG36c

Hvem har ansvaret for brannsikkerheten i borettslag og sameier?

Ansvaret for brannsikkerheten i et borettslag eller sameie er delt mellom eieren av bygget og styret. Men beboere har også et ansvar. Her kan du lese mer.

article1

Beste stedene å campe i Norge

Norge er et campingparadis, med sitt dramatiske landskap og overflod av campingmuligheter. Enten du leter etter en avsidesliggende campingplass ved sjøen eller på fjellet, har vi dekket deg.

Arkiv