– Jeg vil anbefale å starte selve eksamensdagen med langsomme karbohydrater, som grov brødmat eller havregrøt. Da har man lagt grunnlaget for et jevnt energinivå. Så kan man heller spe på med rask energi i form av frukt og eventuelt godteri underveis dersom man ønsker det, sier Hild Mari Kristoffersen, klinisk ernæringsfysiolog ved sjukehuset i Haugesund.
Noen ganger kan eksamen vare lenge. Da mener Kristoffersen studentene gjør lurest i å ha med seg en skikkelig matpakke med brødskiver eller pastasalat i tillegg. Det en bør passe seg for er å spise en altfor stor og fettrik frokost, med for eksempel egg og bacon på eksamensdagen.
– Det kan fungere for enkelte, men man kan risikere å bli dorsk og trøtt av såpass tungt fordøyelig mat, sier ernæringsfysiologen.
Styr unna sukker
Bramat.no mener også at det å få i seg en skikkelig frokost på dagen det gjelder er noe av det viktigste du kan gjøre. På den måten blir du konsentrert og kan prestere bra. Da er det lurt å styre unna sukker og heller få i seg mye fiber, noe som er med på å gi et stabilt blodsukker resten av dagen.
Et problem kan være at noen ikke klarer å spise så mye på grunn av nervøsitet. Nettsiden skriver også at dette ikke behøver å gå så altfor mye utover eksamensresultatet, så lenge du passer på at du tar med deg noe å spise og drikke under selve eksamenen.
Få på plass hele puslespillet
– Hva som er optimal «eksamenskost» varierer fra person til person. Det kommer an på en hel rekke faktorer. Som for eksempel personens generelle helsetilstand og ernæringsstatus, hvilket kosthold han er vant med, hvor tilpasningsdyktig han er, om han har følsom mage og hvor stressa han er på det aktuelle tidspunktet, sier Kristoffersen.
Hun mener også at det er best å sørge for at hele puslespillet av vitaminer, mineraler og øvrige næringsstoffer ligger på plass for å kunne prestere på topp, både fysisk og mentalt. Et variert kosthold i henhold til helsedirektoratets anbefalinger skal hjelpe de fleste til å få dekket behovet for alle nødvendige næringsstoffer.
– Et regelmessig måltidsmønster med tre til fire timer mellom måltidene, sørger for jevn energitilførsel. Noe som kan være viktig for å prestere godt over et lengre tidsrom, anbefaler hun.
Tekst: Cornelia Koppang Henriksen