Den ideelle stiftelsen Valnesfjord Helsesportssenter i Fauske kommune, ønsker å bli et førstevalg innen rehabilitering. Her jobber man tverrfaglig for at pasientene skal få tilbake mestringen av i livet gjennom meningsfulle og helsefremmende aktiviteter som terapiridning, svømming, naturopplevelser og fritidsaktiviteter.
Rehabiliteringssenteret, som er en del av spesialhelsetjenesten, ligger dessuten idyllisk til i Valnesfjord. Med Sjunkhatten Nasjonalpark som nærmeste nabo, frister den omkringliggende naturen til flotte turer tilpasset pasientenes ulike funksjonsnivå.
Informasjon fra lege til lege
Gaute Jensen er overlege og spesialist i fysikalsk medisin og rehabilitering ved Valnesfjord Helsesportssenter.
Senteret er en del av spesialisthelsetjenesten, understreker Jensen, og har utdanningsfunksjon for leger i den medisinske spesialiteten fysikalsk medisin og rehabilitering. Legegruppen deltar i nasjonalt og regionalt undervisnings – og utdanningsprogram.
Vi har fem legestillinger, hvorav en er overlege og spesialist i nevrologi, en er overlege og spesialist i fysikalsk medisin og rehabilitering og en snart er ferdig utdannet anestesilege. Denne sammensetningen av legegruppen dekker godt de ulike pasientgruppene senteret skal ivareta. Vi har fokus på funksjonsfremmende tiltak, men spesifikk medisinsk kompetanse er likevel viktig for å kunne ivareta og trygge den enkelte pasient best mulig. Pasientgrunnlaget er veldig bredt;
pasienter med nevrologisk sykdom som enten er traumatisk betinget, ervervet eller medfødt, barn med ulike typer og grad av funksjonsnedsettelse, pasienter med lungesykdom, hjertesykdom, reumatisk sykdom, utbredte smertetilstander i muskel og skjelett, overvekt og kreft.
En stor del av henvisningene er fra fastlege som kjenner pasienten godt. Det gir god mulighet til å plassere oppholdet ved Valnesfjord Helsesportssenter inn i en større rehabiliteringsmessig sammenheng. For at pasientene skal få størst mulig utbytte av oppholdet bør nødvendig utredning være gjennomført på forhånd.
Hovedmålsetting for den enkelte pasient vil alltid være økt deltakelse sosialt og i yrkesmessig sammenheng. Dette har stor betydning for den enkeltes livskvalitet. For å bedre pasientenes sjanse til å lykkes i rehabiliteringsprosessen ønsker vi at fastlegene henviser pasientene tidligere i forløpet. Dette gjelder spesielt den store gruppen pasienter som har smertetilstander i muskel og skjelettapparat, avslutter Jensen.