Midt på ei lita øy ute i Trondheimsfjorden ligger et paradis du sannsynligvis aldri har hørt om. Tautra er bare 3,5 kilometer lang, men her finner du rester etter et middelalderkloster fra 1207. Her finner du også fred og ro på et område som er vernet som naturreservat og fuglefredningsområde. Og bli ikke overrasket om du møter på en vandrende pilegrim eller to.
Gård med sjarm
Familien til Ståle Anderssen har slått rot her. Egen restaurant, eget bryggeri, overnatting og en gårdsbutikk med lokale produkter og gaveartikler, er noen av de unike tingene de kan tilby gjestene sine på Klostergården Tautra.
– Det gamle hovedhuset ble bygd på slutten av 1700-tallet, da som hovedhus på gården. Det var kanskje av bra størrelse i sin tid, men i dag er det ei lita trønderlån som vi bruker som en gårdsrestaurant. Her har vi matservering i første etasje, og enkel overnatting i andre etasje.
Blant de andre bygningene på gården ligger en gammel låve som først ble restaurert i 1774, og senere utvidet i 1918. Her brukes førsteetasjen til matservering og selskapslokaler for sammenkomster, familiemiddager og konfirmasjoner. I tillegg har familien et lite kårhus som blir brukt til overnatting, mindre selskaper og som møterom.
Pilegrimers endestasjon
Dette fungerer også som et herberge med overnatting for pilegrimer. Beliggenheten til Klostergården er en del av den ytre St. Olavsleden, og dermed endestasjon før man reiser inn til Nidaros og avslutter der. Det er det mange vandrere som gjør.
– Pilegrimene kommer over alt fra, både fra Munkeby og Stiklestad. Mange starter i nærheten av Sundsvall i Sverige og vandrer via Stiklestad til Nidaros. Flere grupper som kommer gående har avslutningen sin hos oss. Da får de tatt seg en dusj, og så spiser de middag og koser seg før de reiser inn til Nidaros og avslutter pilegrimsvandringen.
Videre på gården har Anderssen et nybygg som ble oppført i 2005. Dette huser gårdsbutikken, flere overnattingsplasser og et mye omtalt bryggeri.
Det brygges og dyrkes
Gårdsbryggeriet har eksistert siden 2008, og produserer mellom 50 og 60 000 liter øl i løpet av et år, forklarer Ståle.
– Her brygger vi 20 forskjellige typer øl, fra butikkstyrke og opp til mellom 10-12% alkohol. Det som er over 4,7% selges via bestillingslisten på Vinmonopolet, og selges over hele landet. Vi leverer også en del øl til butikker, hovedsakelig i Trøndelag, men også litt i Oslo og resten av landet. Med bryggeriet arrangerer vi ølsmaking og middager tilpasset dette, samt en del kurs og konferanse for smågrupper.
– I tillegg har vi utprøving av whiskey-produksjon. Etter å ha holdt på i småskala en stund, skal vi nå gjøre litt mer ut av det. Dette er whiskey som produseres på lokalt korn og den tradisjonelle Stjørdalsmalten, som vi kaller det.
På jordbruksarealene som tilhører gården dyrkes det ivrig. Alt fra bringebær og epler til plommer og rabarbra blir høstet og brukt i restauranten. Klostergården produserer i tillegg gårdsmat-produkter som selges i butikken, deriblant marmelade som kokes og brukes som tilbehør til ost og middagsmat. Snakk om kortreist mat!
Sommer på Klostergården
Det er ikke vanskelig å forestille seg at sommeren på Klostergården må være skjønn. Mange kommer hit i slutten av juli, for da arrangeres en årlig familiefestival i samarbeid med Midtnorsk gospelfestival. Da ryddes det arealer og plass til bobiler, campingvogner og telt slik at langveisfarende kan overnatte.
– Det er tungvint å drive en slik plass, men det blir jo et helt annet miljø enn det blir på en mer moderne plass. Stedet er jo ikke beregnet på masseturisme, men slik det er i dag, går det an å leve av det. Med tanke på at vi ligger på ei bitteliten øy midt ute i Trondheimsfjorden, tre mil fra E6, er vi godt besøkt. Hvis vi klarer å ta vare på det miljøet vi har, tror jeg besøket vil være rimelig stabilt i tiden som kommer, sier Ståle Anderssen avslutningsvis.