Fabrikken som satte bjeller på verdenskartet

Moen Bjøllefabrikk AS på Moi i Lund kommune er leverandør av den kjente Moenbjella som siden OL i Lillehammer har laget stemning på alle store idrettsarrangement.

Amerikanerne kaller den «the spirit of the olympics». Moenbjella ble satt på verdenskartet da den med 200.000 bjeller solgt under OL i Lillehammer i ’94 ble et offisielt lisensprodukt. Den er i dag en stor del av hvert vinter-OL, i tillegg til EM, VM og håndballturneringer.

– Jeg har møtt folk fra alle verdensdeler med bjeller som vi har laget her.


181010kiuh


Lena Alette Moen Grude er tredje generasjon som driver fabrikken på Moi som ble startet av hennes farfar i 1922. Produksjonen startet med bjeller til landbruk, og har gjennom nesten 100 år utviklet seg til å inkludere all øremerking innenfor landbruk, skilt, Husqvarna-produkter i tillegg til suvenirbjellene.

– Vi har levert bjeller til alle OL siden Lillehammer, og vi er de eneste i bransjen som har gjort det.

Grude forteller at hun under vinter-OL i Vancouver i 2010 stod på nettene i fabrikken og graverte bjeller til arrangementet mens hun samtidig hørte bjellene på radioen.


181010åpoasd


– I USA og Canada er de veldig opptatt av disse bjellene, det er det de forbinder med ski. Det er veldig gøy å være en del av det, og jeg føler meg litt ydmyk, sier hun.

Foruten Moenbjellene er Moen Bjøllefabrikk AS leverandør av øremerking til sau, storfe, gris, geit, alpakka, oppdrettshjort og lama. De benytter seg av Allflex som er verdens største leverandør av øremerker.

– I Norge bruker vi mye elektroniske øremerker hvor dyrene går på store fellesbeiter for å lettere kunne skille og identifisere dem, sier Grude.


181010åpesa


Norge var en av de første landene til å ta i bruk elektronisk øremerking i 2007. På fabrikken kjøper de inn øremerkene, laserpreger og programmerer de.

– Vi har en maskin som var spesialbygd for oss til de kravene vi ville ha det til og tilpasset norske forhold, sier Grude.

Fabrikken på Moi leverer øremerker over hele landet, og har et elektronisk bestillingsskjema på nettsiden deres. Bestillingen går gjennom Mattilsynets server, og om folk trenger hjelp sier Grude at de gjerne må ringe.


181010åpodsa


– Bønder må ha sauetelling hvert år, i likhet med varetelling, og om det er glemt så får en ikke bestille øremerker. Da kan de ringe oss, så tar vi bestillingen og ordre med Mattilsynet - så pleier det å ordne seg, sier hun.
Grude forteller at de er veldig fleksible på fabrikken, og hjelper gjerne om det skulle oppstå situasjoner.

– Bøndene må vi passe på, smiler hun.

Les mer...

2018-01-08 19.15

vbk6

Bred kompetanse hos anerkjent verksted med fokus på tunge kjøretøy

Artikkel VBK AS, er et velrennomert selskap fra Horten, med lang erfaring innen påbygg og reparasjoner av tyngre kjøretøy. De utfører reparasjoner på lastebiler, busser, bobiler og campingvogner og hengere, og...
mectro4

Tung kompetanse fra innovativ leverandør av spesialtilpassede løsninger til industrien

Artikkel Mectro AS fra Horten, spesialtilpasser elektronikk for industrielle aktører på det profesjonelle markedet. Og det gjør de bra – med stadig flere store aktører med innovativ teknologi på kundelisten.

Kontaktinformasjon

sigmund-eTgMFFzroGc-unsplash

Digitale møter: Tips for nybegynnere

Sagt ja til å holde dine første digitale møter? Tips om hvilken plattform, tekniske problemer & møteagenda finner du her.

hellofresh

Hvordan skape mer hygge på kjøkkenet

For mange er matlaging bare en av hverdagens plikter, en ndvendighet som nesten går på autopilot. Brødskiver smøres, poteter koker og oppvasken går, alt uten at du tar deg mye tid til å tenke over det. Kjøkkenet er gjerne ikke det første rommet du forbinder med hygge og kos, men vi mener det burde være det.

compare-fibre-e5sTz361Jzg-unsplash

Farvel til tradisjonell leksehjelp?

Da foreldregenerasjonen var ung og selv gikk på skolen, var det vanlig at far eller mor måtte hjelpe med leksene etter skoletid. Dette har fungert i flere tiår, men kan også føre til sosiale ulikheter.

Arkiv