Etanorge1Etanorge2Etanorge3Etanorge4

Kompetansebedrift innen bioenergi satser stort på biobrenselanlegg til næringsbygg

ETA Norge AS, tilbyr fornybare energiløsninger fra kvalitetsprodusenter – til private boliger, landbruk, næringsbygg og fjernvarmeanlegg. Sammen med AF Gruppen, satser varme- og energileverandøren fra Hokksund nå stort på bioenergianlegg til bygg og anleggsbransjen.

ETA Norge er en svært kompetent leverandør innen bioenergi, og leverer varmesystemer til landbruk og industri. Teknisk lederTomas Berg Sandnes i ETA Norge, har lang erfaring innen automasjon og industriautomatisering, og tilfeldigheter gjorde at han begynte med bioenergi i 2006Sandnes kjøpte seg da inn i et firma som drev med bioenergi. 

– Jeg så ganske kjapt at bioenergi-varmesentraler var noe rufsete, støvete greier. Jeg, som kom fra næringsmiddelindustrien, var jo vant med at alt var rent og pent, og jeg fant ut at det måtte gå an å bygge rene, fine fyrrom, forteller Sandnes om inngangen til bioenergibransjen.  


En kompetansebedrift i vekst 
Ifølge Sandnes er fyrrommet selve «hjertet» i et bygg. Derfor er det ekstremt viktig at det både er ryddig og rent, og det tok ikke lang tid fra oppstarten i 2006 til Sandnes startet med å bygge velstelte fyrrom. I 2013 startet de ETA Norge AS.   

– Jeg hadde etablert et godt fotfeste i bioenergibransjen og nok kunnskap om faget til å begynne. Vi startet på null, med tre ansatte, og siden den gang har det gått slag i slag. I 2023 hadde vi en omsetning på nesten 100 millioner og 14 ansatte. Vi startet i en garasje, og har nå flyttet inn i et fint nytt lokale med utbyggingspotensiale Fiskumparken, mellom Hokksund og Kongsbergsier Sandnes.  

I løpet av årene har ETA Norge ferdigstilt mange flotte prosjekter, og som en viktig bidragsyter innenfor miljøvennlige varmesystem, er ETA Norge en kompetansebedrift som er i stadig vekst. For å legge til rette for videre vekst og kunne satse helhjertet på biobrenselanlegg til bygg- og anleggsbransjen, har AF Gruppen kjøpt seg inn i selskapet og eier i dag 70 prosent.  

– Vi ansatte samtidig en ny daglig leder, som gjør at vi er mye mer robuste for å gange omsetningen opp til flere hundre millioner. Vi ser at energi  og spesielt fornybar energi  er noe som ikke går over, og vi har klare ambisjoner om å vokse oss større innen bioenergianlegg, nå også rettet mot næringsbygg, fastslår SandnesNy daglig leder har bred kompetanse og god erfaring fra byggebransjen. Han har hatt en aktiv rolle i større byggeprosjekt innenfor «grønne bygg». Sammensetningen av hans tekniske forståelse innenfor byggfag kombinert med gode bioenergiløsninger, blir en styrke for ETA fremover.  


Landbruk var lenge en dominerende kundegruppe, men sammen med AF Gruppen ønsker ETA Norge nå å bli en foretrukken leverandør av sine bioenergiløsninger mot næringsbransjen, samt bygg- og anleggsbransjen i industriområder. 

– Vi opplever at det er vanskeligere å nå næringskunder enn landbrukskunder, men vi ser at det er mange næringsbygggamle som nye, som har dyre og veldig lite miljøvennlige løsninger. Der ser vi at våre løsninger kan gi gode besparelsermener Sandnes.  

Flere fordeler med bioanlegg 
ETA Norge var én av de første aktørene i Norge med spisskompetanse på bioenergi, og er i dag en kjent og pålitelig aktør av flisfyrings- og pelletsanleggvedkjeler og modulbaserte varmeanlegg. Fordelene med bioenergi kontra olje- elektrisk- og gassdrevne varmekilder, er at man får 100 prosent fornybar energi – til en lavere og ikke minst mer stabil, kostnad enn konvensjonelle varmekilder.  

– Når du kjøper et biobrenselanlegg, skal du få et friskt «hjerte», som er enkelt å montere og som passer fint i eksisterende bygningsmasse, poengterer Sandnes. Før har bioenergi blitt sett på som krevende, men vi har sørget for å sette sammen moderne produkter som gjør at det er lett å drifte, lett å eie og som fungerer bra, hele året. Det gjør at vi i dag i større grad kan konkurrere med de mer kjente, energikildeneutdyper han.  

Sandnes understreker at varmekilder som går på gass og olje, i stor grad i dag byttes ut med elektriske varmekilder. Risikoen for strømmangel og høye strømpriser er dermed stor, og derfor har Enova gått ut med at de i mange tilfeller anbefaler bioanlegg fremfor varmepumper og andre elektriske varmekilder.   

– Vi får toppscore på at vi kan levere godt over 80 grader på vannet, mens varmepumper har temperaturbegrensninger som ofte medfører betydelige strømkostnader. Det gjør også at det passer bedre med bioenergianlegg enn andre løsninger i bygg som har gamle varmeanlegg, forklarer Sandnes.  

Spennende planer og store ambisjoner 
ETA Norge er en stolt talsmann for byggvarme innen bygg og anlegg, og har etablert verdens første energigjenvinning i et byggvarmeprosjekt i samarbeid med EnovaVed å benytte seg av avkapp fra trevirke på byggeplassen, er dette et svært godt og innovativt alternativ til el.  

– Vår andre kjernesak, er et anlegg som vi har utviklet til landbasert oppdrett, som sørger for at vannet har riktig temperatur, samtidig som det reduserer avfallsmengden. Det første anlegget blir startet i høst, og vi har dannet et datterselskap. BM Ocean AS, skal ha fokus på oppdrettsbransjen, opplyser Sandnes.   

Som en leverandør av solenergi, tilbyr ETA Norge dessuten et omfattende utvalg av solceller spesialtilpasset det norske klimaet. Man satser nå ekstra stort på høykvalitetsprodusenter fra Østerrike innenfor solcelleanlegg, og den kompetanserike leverandøren av alternative varmekilder kan blant annet tilby fasadeplater med farger og gjennomsiktige rekkverksplater.  

Planen videre er å utvide med flere kontorer for å nå enda flere segmenter, og med AF Gruppen på eiersiden, er ambisjonene desto større.  


– Vi har vært flinke til å se markedet og kunne tilpasse oss det. Vi er en kompetansebedrift, og det er kompetanse og kvalitet som er nøkkelen til at vi har hatt en fin og jevn vekstsom de siste to årene har eskalert, avslutter Tomas Berg Sandnes, og ny daglig leder Per-Magne Doull, som begge ser svært lyst på fremtiden for ETA Norge.  

Les mer...

2024-10-01 10.45

elmec3

Nystartet elektromekanisk selskap satser stort nasjonalt med blå-grønn satsning

Artikkel Det nystartede elektromekaniske firmaet Elmec AS i Farsund, tilbyr elektromekaniske tjenester til industri-, offshore- og energisektoren, og satser for fullt på det blå-grønne skiftet. – Elmec er et...
rollco2

Komplett produktutvalg innen lineær bevegelse

Artikkel Rollco Norge AS, er eksperter på komponenter og løsninger for lineær bevegelse og automasjonsløsninger for industrien. Med egen produksjon i Sverige, kan Rollco Norge levere lineærstyring, skinneføringer,...
Til hjemmesiden

    Kontaktinformasjon

    93909511-f1e9-468e-bcc8-216c5ed2a48ehttps-__unsplash.com_photos_3XQI4AjG36c

    Hvem har ansvaret for brannsikkerheten i borettslag og sameier?

    Ansvaret for brannsikkerheten i et borettslag eller sameie er delt mellom eieren av bygget og styret. Men beboere har også et ansvar. Her kan du lese mer.

    national-cancer-institute-NFvdKIhxYlU-unsplash

    Å jobbe som vikar

    Å jobbe som vikar via et vikarbyrå i Norge har mange fordeler, men det kan også være svært gunstig for en bedrift å innleie fra bemanningsforetak.

    hellofresh

    Hvordan skape mer hygge på kjøkkenet

    For mange er matlaging bare en av hverdagens plikter, en ndvendighet som nesten går på autopilot. Brødskiver smøres, poteter koker og oppvasken går, alt uten at du tar deg mye tid til å tenke over det. Kjøkkenet er gjerne ikke det første rommet du forbinder med hygge og kos, men vi mener det burde være det.

    Arkiv