Håndverkeren Jim Sandberg fra Tønsberg, var lei av å reise tur retur Oslo hver gang han trengte mer mikrosement, og spurte leverandøren Dekorhuset Oslo om de ikke kunne åpne en butikk i Tønsberg. Det ble starten på reisen til Dekorhuset Vestfold.
– Jan Hinkel ved Dekorhuset Oslo, foreslo at jeg heller burde åpne selv, og det gjorde jeg nå i januar! Jeg syns produktet var alt for lite tilgjengelig for kunder og håndverkere, så det var derfor jeg rett og slett valgte å åpne en filial her i Tønsberg, forteller Jim.
Mangler utførende håndverkere
Han fikk høre om mikrosement for fire år siden og likte produktet veldig godt. Han så også at det fantes et marked for det. Til å begynne med hadde han bare noen få mikrosement-oppdrag i året, men i årene som fulgte, økte mikrosement kraftig i popularitet.
– Vi har hatt en god mottakelse med flere besøkende hver dag. Men hovedproblemet er at vi mangler håndverkere til å utføre jobbene, og da stopper verdikjeden. Siden ingen gjør det, har vi kommet i en skvis siden vi mangler håndverkere til utførelse, innrømmer Jim.
Derfor valgte Jim og de to ansatte ved Dekorhuset Vestfold å starte med kurs for håndverksfirmaer, murere, malere og private som ønsker å lære seg å mestre teknikken. De har en ambisjon og målsetning om at de mest seriøse håndverksfirmaene innen murer- og malerbransjen helst skal ha to til tre ansatte i sitt firma som mestrer mikrosement-teknikken.
– Det krever en del perfeksjonisme fra håndverkerne siden det tar opptil ti prosesser og mange tørketider før du får et ferdig produkt. Men nå begynner etterspørselen fra kundene å komme, og da har ikke håndverkerne noe valg, fremholder Jim med et smil.
Mange bruksområder
Arbeidsmetoden kan sammenlignes med fasadepuss, bortsett fra at mikrosement skal legges i et så tynt lag som mulig. Metoden skiller seg derfor fra murernes vanlige måte å jobbe på, som ofte går ut på å smøre tjukke lag.
– Det bygges utrolig tynt; bare 2-3 millimeter – men det blir beinhardt! Mikrosement er slitesterkt og vedlikeholdsfritt, og det kan brukes i våtrom og svømmebasseng, og selvfølgelig ute på terrasser og vegger. Det fester seg på nærmest alt!
Jim opplyser at det ikke bør være et for bevegelig underlag, og dersom det skal legges på parkett råder han til å fjerne parketten først og legge mikrosementen på mer stabilt underlag.
– Det er fleksibelt og sprekker ikke. Og du slipper å rive ting som sokler og dørstokker, for det legger seg rundt, forklarer Jim.
Som en erfaren håndverker med flere års erfaring i bransjen, slår Jim et slag for miljøperspektivet til mikrosement. Det er et helt rent naturprodukt som inneholder kvarts, rågummi og sement, og det inneholder heller ingen farlige stoffer eller avgir farlige avgasser.
– Det mest populære området å bruke mikrosement i dag er bad, og du kan tenke deg den enorme søppelmengden etter at du har revet et bad. Med mikrosement kan du legge det rett oppå eksisterende fliser, linoleum og baderomsplater slik at kundene slipper å rive badet. De kan fortsette å ha det gamle badet, og de får ett nytt bad uten at de trenger å hanskes med søppelmengden. Det blir veldig kostnadsbesparende for kunden, og det gir store miljøgevinster for samfunnet, hevder Jim.
Fra maling til mikrosement
Han tror at mikrosement nå vil få sitt gjennombrudd i Norge, her det tradisjonelt sett har gått mest i maling.
– Titter vi nedover Tyskland, Frankrike og Spania, så har de et helt annet forhold til veggdekorasjon der murpuss av ulike slag er mye mer vanlig enn maling. Og jeg tror den trenden kommer mer og mer til Norge, slik at folk vil pusse opp vegger og gulv med dekorpuss istedenfor de ordinære oppussingsmaterialene som er blitt brukt i veldig mange år.
Dekorhuset Vestfold har et showroom i lokalene, der de viser frem ulike farger og løsninger. Mikrosement kan nemlig fås i alle mulige farger, og i tillegg har de såkalte «gimmick-farger» i ulike metaller. De kan også tilby andre produkter beslektet med mikrosement, som for eksempel Terrastone (fransk produkt) og Stucco Lustro (italiensk produkt), som er hyppig brukt blant annet av restauranter og hoteller.
– Vi syns det er kjempeflott om private også vil prøve seg på teknikken, avslutter Jim med et oppfordrende smil.