Firmaet blir drevet av fagmannen Thorbjørn Johansen. Han har vært med i bedriften siden 1962, som ble startet av Johansens mor og far i etterkrigstiden.
– Da min far startet firmaet gravde han opp en gammel oljetank, og fikk laget den sånn at det gikk an å suge septik med den. Så kjøpte han en utrangert gammel kompressor som han monterte på en utrangert bil som hadde vært i Tyskland under krigen, med kulehull og det hele, mimrer Johansen.
Bærum Septik og Transportforretning har godt kvalifiserte operatører med lang fartstid i bransjen. De har i mer enn 50 år vært godt kjent i markedet og har rykte på seg for å være de aller beste. En gang på 70-tallet hadde de faktisk det som den gang var verdens største septikbil, med en kapasitet på 30 000 liter.
Flere årsaker til tette rør
Oppgavene de utfører inkluderer blant annet septikktømming, slamsuging, høytrykksspyling, sanering samt eventuell kontroll av oljetanker, og tv-inspeksjon av rør.
Tette rør er noe vi alle opplever en gang iblant, og som Johansen og kollegene ser veldig mange tilfeller av hver eneste dag.
– Rør tetter seg av en eller annen årsak, sånn er det jo. Og det kan være flere årsaker til en fortetning. En høytrykksspyling vil som regel fjerne årsaken til fortetningen, med mindre det er større feil på selve røret. Dette kan undersøkes nærmere ved en rørinspeksjon som vi også kan utføre. Ved gjentatte fortetninger bør røret kontrolleres, oppfordrer Johansen.
– I de tilfellene hvor det er røtter i spillvannsledningene eller støpejernrør med korrodering, kan vi utføre rensing med en roterende rørrenser. Det sier seg selv at dette er en tøff behandling, men det vil kunne løse et midlertidig problem før senere rehabilitering.
Gode tiltak
De renser ofte rør før rehabilitering, som er et stort prosjekt, men det største prosjektet utenom septik, er ifølge Johansen spyling og rensing av avløp. En oppgave som de utfører både for borettslag og privatpersoner. Og etter å ha renset avløp i en årrekke, vet Johansen et og annet om hva du selv kan gjøre for å unngå tette rør.
– Folk eksempel når du vasker opp, så kan du gjerne tørke stekepanna med tørkepapir som du kaster i søpla etterpå, før du vasker stekepanna. Da har du begrenset fettlaget som ellers blir en fest for rottene. Det er også ganske lurt å skylle kummen iblant med varmtvann og Zalo og la det renne litt. Unngå pulverrøråpner, for det blir hardt - spesielt hvis du bruker det feil.
Skulle du oppleve tette rør du ikke klarer å hamle opp med selv og er usikker på årsaken, så kan du bare ta en telefon til Bærum Septik og Transportforretning, så hjelper de deg med hva det måtte være.
– Vi kjører inn en slange med en dyse som er over 100 bar tykk, og da kommer vannet ut i 400 kilometer i timen og renser røret. Da får du løst opp proppen og så forsvinner det som oftest. Men av og til ryker røret og får en sprekk, og da må vi gjøre en tv-inspeksjon for å konstatere det.
Norges største høytrykksspyler
Og ikke nok med det, så har de den største høytrykksspyleren i landet for å gjøre jobben, og dermed også mulighet for å påta seg mer kompliserte jobber som innebærer store rør.
– De største bilene til de andre firmaene i bransjen er halvparten av størrelsen til den vi har. Vi kan derfor gjøre jobben fortere enn andre, så selv om vi har en dyrere timepris, blir sluttregninga billigere, sier Johansen.
Johansen forteller oss at han tidligere har konstruert utstyr som skal brukes i kloakkanlegget, og av og til får han telefoner fra fabrikanter som lager fettutskillere som ber ham om råd. Det er nemlig ikke alltid at det moderne utstyret fungerer like godt som det gode, gamle gjorde.
Selv om de er et firma på kun seks mann, har det halve århundret i septikkbransjen gjort susen, og de er et respektert og foretrukkent firma i Bærumsområdet.
– Det er stas som pokker’n. Vi er et lite firma, men vi kan gjøre veldig store jobber med det utstyret vi har, smiler Johansen.