Daglig leder Kari Tyse, driver delikatessebutikken Villfisken sammen med mannen sin. Med fokus på gamle håndverkstradisjoner, tar de godt vare på nærområdet ved å selge ferskvannsfisk fra innsjøene i området og fremme småprodusentene i nærmiljøet.
– Vi så det lå store ressurser rett utenfor døra, så vi tenkte at vi skulle utnytte de ressursene i ferskvann. Vi bruker fisk fra Sperillen, Tyrifjorden, Randsfjorden og Krøderen, og en del oppdrettsfisk for å tilfredsstille etterspørslene etter laks og ørret. Men hjertet brenner mest for innlandsfisken, villfisken.
I tillegg til villfisken, banker hjertet til Tyse for nærmiljøet. I dag er folk opptatt av lokale ting, og blant Tyses fiskedelikatesser i butikken finner du blant annet kjeks, ost, syltetøy, lefser, flatbrød og kjøtt – fra lokale produsenter.
– Det meste lager vi i butikken, og det som er mulig å få tak i lokalt, det bruker vi lokalt. Da kjøper vi inn fra andre småprodusenter og lokale leverandører, forteller hun.
Villfisken har dessuten et eget røykeri, der de kald- og varmrøyker fisk. Hovedproduktet er røkt fisk, og de selger mye av abbor - men den fremste spesialiteten er gjeddekaker og sikrogn. Det de selger mest av, er derimot urterøkt ørret.
– Urterøkt ørret er noe alle liker, selv de som ikke liker fisk, ler Tyse.
Mange av kundene som kommer innom Villfisken er faste kunder, ofte folk som er på vei til hytta og skal kose seg med noen delikatesser på hytta over helgen. Trafikken begynner gjerne allerede torsdag, men hoveddagen er fredag.
Og selv om Villfisken har alle grunner til å bli større i fremtiden, ser Tyse helst at de holder seg små.
– Jeg blir jo så godt kjent med kundene, og det er veldig hyggelig! Det er så ålreit å ha denne nisjen her. Jeg har heller lyst til å være liten, for jeg vil ikke miste den gode kontakten jeg har med kundene. Selv om det kanskje ikke er så politisk korrekt, så vil jeg ikke være stor, sier hun med et smil.