Sei er kjent som en av våre beste matfisker. Den har en utpreget fiskesmak, og tilberedt rett blir den en fest for ganen. Bransjemagasinet tok en tur til vakre Nordland og besøkte den ærverdige kafeen Kjelen Kafe i Saltstraumen. De spesialiserer seg på den lokale spesialiteten kaldsei, og vi fikk en hyggelig prat med daglig leder Aina Helen Skretteberg Pedersen.
– Vi er en lokal kafé midt i Saltstraumen som driver med lokal, fersk fisk, og vi bygger på gamle tradisjoner, forteller hun.
I Salten, mellom Knaplundøya og Straumøya i Bodø kommune, ligger en av Norges største naturattraksjoner; Saltstraumen. Saltstraumen er verdens sterkeste tidevannsstrøm, og fra Kjelen Kafé kan du nyte en helt fantastisk utsikt. Kaféen ligger midt i smørøyet med den fineste utsikten du kan tenke deg, og verdens beste fiskeplasser rett nedenfor.
Pedersen har selv bodd i området i over 30 år, og kjenner Saltstraumen godt.
– Saltstraumen er fenomenalt, og all naturen ser du faktisk fra kaféen, smiler hun.
Kjelen Kafé er hovedsakelig en sesongbasert kafé med størst trykk på sommeren, med unntak av spesielle arrangementer. De er som oftest to personer på jobb, men på sommeren må det seks ansatte til for å styre skuta.
De får seilevering flere ganger i uka, og området tatt i betraktning har de alle forutsetningene for å levere nyfisket fisk til sine kunder. De fokuserer mest på kaldsei, som er en lokal og umåtelig populær spesialitet. Seien kokes og avkjøles, og serveres med poteter, pisket rømme og hjemmelaget flatbrød.
– Kaldsei er en veldig lokal spesialitet. Det er sei som er skjært opp og kokt i en spesiell blanding av laurbær og pepper, sier Pedersen før hun utbryter med en varm latter:
– Men jeg kan jo ikke avsløre alle hemmelighetene!
– Det går også mye av stekt seifilet. På menyen har vi dessuten kveite, steinbit og hjemmelaget fiskesuppe. I hovedsak går det i fisk, men vi har også à la carte- meny, forteller hun.
En annen spesialitet i Salten er møsbrømlefse, som du selvfølgelig finner på menyen til Kjelen Kafé. Det er kokt brunost med rømme, sukker og smør oppå, som stekes på takke og serveres varm.
– I år må vi bake 5 000 stykker, og det er bare til sesongen, sier hun.
Sommeren er uten tvil storhetstiden til Kjelen Kafé, og når kaféen er stengt for sesongen, leier de ut kafeen i forbindelse med arrangementer av alle slag. Da kan man enten bestille full pakke med bevertning, eller du kan gjøre alt selv.
– Det hadde jo vært veldig artig med en helårsbedrift, men det er for få turister på vinterhalvåret, sier Pedersen.