Daglig leder for Bygg og Brannteknikk AS, Stian Henriksen startet det uavhengige konsulentfirmaet i hjemkommunen Mo i Rana. Han har over 12 års erfaring i byggebransjen som både tømrerbas og anleggsleder i Trondheim, men vendte nesen mot den branntekniske bransjen på etterspørsel.
– Jeg møtte en sivilingeniør for brann gjennom jobb i Trondheim, som sa at om jeg flyttet hjem til Helgeland måtte jeg vurdere å starte opp som brannteknisk rådgiver. Jeg startet firmaet mitt i 2017 og samarbeider med han enda, sier Henriksen.
Konsulentfirmaet tilbyr byggesøknader, brannrådgivning og brannprosjektering. Primært for større bygg innenfor både næring og privat, og kan kobles inn ved både nybygg, ombygging og påbygging.
– Om et eksisterende bygg skal endres, er det òg anbefalt en befaring med brannrådgiver i tidligfasen i prosjektet for å ivareta sikkerheten. Om det er tilbygg eller nybygg, kan kunden få arkitekten til å sende tegningene for en gjennomgang, noe som vil utgjøre store besparelser i forhold til å oppfylle kravene i etterkant, noe som i ytterste konsekvens kan medføre ombygging for å etterkomme kravene, sier daglig leder.
Henriksen går da gjennom tegningsgrunnlaget for bygningen og godkjenner at alt er i forhold til forskrifter, og utarbeider et brannteknisk konsept ut fra tegningene.
– Jeg var med på ombyggingen til Park 22-prosjektet, tidligere Museumsgården i Mo i Rana – der jeg utformet byggesøknaden og lagde et brannteknisk konsept for bygget. I forskriften er det krav til revidering/utarbeidelse av et nytt brannkonsept når du begynner å bygge om, sier han.
– Et brannteknisk konsept bestemmer hvilken brannteknisk kategori bygget havner innunder, og beskriver flere branntekniske kravbåde til rømning, konstruksjoner og hvilke typer alarm-og varslingssystem det er krav til.
Bygg og Brannteknikk bistår også med brannteknisk tilstandsanalyse i eksisterende bygg.
– For tiden jobber jeg for Mo Industripark – jeg driver en større sak for dem hvor jeg utarbeider en brannteknisk tilstandsanalyse av det sentrale verkstedet. Det er det største prosjektet jeg har hatt til nå, med litt over 15.000 kvadrat i grunnflate, sier daglig leder.
En tilstandsanalyse blir utarbeidet for å kartlegge brannsikkerheten i bygninger. Henriksen forteller at et bygg som er 10-15 år gammelt allerede kan ha hatt mye ombygging fra det var nytt.
– Det kan være lurt å ta en brannteknisk tilstandsanalyse for å sjekke at kravene i forskriften er oppfylt; rømningsveiene er som de skal, dørene er breie nok og har riktig klassifisering, og veggene er satt opp med riktig brannkrav og så videre. En brannteknisk tilstandsanalyse vil være med på å gjøre bygningene mer brannsikre, og den vil være et godt forhandlingskort når man skal forsikre bygningene, avslutter Stian.