ohbetong1ohbetong2ohbetong3ohbetong4ohbetong5ohbetong6ohbetong7ohbetong8ohbetong9ohbetong10ohbetong11ohbetong12jpegohbetong13ohbetong14

Imponerende miljøfokus hos Bergens eldste frittstående betongaktør

Betongselskapet OH Betong AS, har levert kvalitetsbetong siden 1967 og har gjennom tre generasjoner utviklet seg til å bli en pioner innen miljøvennlig betongproduksjon.

Bergens eldste frittstående ferdigbetongprodusent OH Betong AS, tilbyr produksjon og levering av ferdigbetong til alle behovOH Betong er et ærverdig familieselskap som ble startet av Olav Hartveit i 1967, og videreført til neste generasjon på 80-tallet. Etter en forsiktig overgang i løpet av 80-tallet, resulterte det etter hvert i at Håkon Ingvald Midttun tok over driften. I tillegg så et nytt og mer moderne verk dagens lys i Arna i 1979.   


– Jeg er tredje generasjon i OH Betong og begynte i 1993. Men den første lønningen fikk jeg i 1980 da jeg bare var 12 år gammel, erindrer daglig leder Jan Otto Midttun. 


– Min morfar Olav gav seg i 1997 og da tok jeg over hans arbeidsoppgaver. I 2009 spurte min far meg om jeg ville overta driften av selskapet på grunn av hans sviktende helse, forteller Jan Otto videre.  

Grønn storsatsning 
Siden den gang har det gamle betongselskapet i Indre Arna utviklet seg i en rasende fart. Med oppkjøp oppover i verdikjeden har man sikret seg på tilslag siden: OH Sandtransport (båtfrakt av tilslag)OH Natursand (tilslagsuttak i Modalen) og 70 prosent av Modalen Sandtak (foredler tilslaget fra OH Natursand til betongformål)siste tilskuddet er som medeier (36,9 prosent) i AS Betongvarer i Dimmelsvik. 

– Vi begynte med miljøtiltak allerede i 2006, i forbindelse med vårt nye vaskeanlegg. Det begynte med at vi ikke var helt fornøyde med vår spyledam siden slammet iblant rant ned i sjøen, og fikk til slutt lov av Bergen kommune å bygge et nytt vaskeanlegg. Det fungerer slik at returbetong og vaskevann isteden kunne renne ned i en trommel, som skiller ut sand og singel som brukes opp igjen i ny betongEn perfekt blanding av økonomi og miljø, fastslår Jan Otto om den grønne satsningen.  


Betongbransjen har ifølge Jan Otto fått et ufortjent dårlig rykte med tanke på miljø. Han mener at det er sementen som er verstingen i forhold til Co2-utslipp, og går man tilbake til 80- og 90-tallet er forandringen stor i forhold til dagens skjerpede miljøkrav. Tar man med hele verdikjeden og levealderen på produktet/bygget så er betong noe av det mest miljøvennlige byggematerialet i tillegg til at det i de fleste tilfellene er det mest kortreiste materialetSelv er OH Betong en Miljøfyrtårnbedrift som setter bærekraft og miljø på agendaen, og fremstår som et godt eksempel i sin bransje.  


– Vi er i toppklassen i forhold til miljøvennlige produkter, og vi har sementen som gir det laveste Co2-utslippet. All vår betong er minimum lavkarbon klasse B, men dersom en kunde ønsker klasse A, pluss eller ekstrem, kan de selvsagt få det, understreker Jan Otto.  

Først ut i Norge 
I fjor høst investerte betongprodusenten i solceller, og per i dag drives deler av bygget og produksjonen av egen solenergi fra anlegget på taket. 

I 2023 gjorde OH Betong en stor investering og kjøpte to elektriske betongbiler – som den første bedriften i Norge.  

– Disse bilene er like sterke som dieseldrevne lastebiler, men har gode egenskaper som at de er stillegående og fungerer utrolig bra. Våre elektriske lastebiler har dessuten gitt oss en stor fordel på markedet i forhold til oppdrag, presiserer Jan Otto.  

Jan Otto forteller at man også har gått til innkjøp av en hybridpumpe, som gjør at OH Betong nå kan pumpe helt elektrisk på byggeplassene. Denne pumpen var blande- og pumpeoperatør; Joakim Bjørneviks fortjeneste.  

Det begynte med at OH Betong i 2023 var leverandør av betongen som ble benyttet til å forsterke dammen i forbindelse med et demningsprosjekt på Svartevatnet i Vestland800 meter over havet. Dette prosjektet fikk OH Betong av Mesta på oppdrag fra Eviny, mye på grunn av sine to elektriske betongbiler. OH Betong leverte nærmest utslippsfritt til dette prosjektet.   

– Eviny hadde et ønske om å sette en ny standard for anleggsarbeid, og hadde tøffe klimakrav i forbindelse med prosjektet. Dvi gav en pris på prosjektet var det ikke snakk om vektbegrensningen til de elektriske lastebilene, og jeg gav pris ut ifra en elektrisk pumpe som viste seg å være for tung til å frakte opp dit. Da kom vår pumpeoperatør Joakim over en hybridpumpe på Finn, som var rigget og klar, og lett nok for veien. Jeg tenkte at skal vi satse for fullt, så skal vi gjøre det skikkelig med ekstra godt utstyr, understreker Jan Otto.  

Stolte av utstyret 
Blande- og pumpeoperatør Joakim Bjørnevik, er stolt av å jobbe i en bedrift som tar miljø på alvor. Han vitner om en bedrift som har svært ryddige forhold, tar godt vare på sine ansatte og legger stor vekt på å utvikle seg videre med ny teknologi og nye maskiner.   

– Jan Otto er veldig romslig, og man får lov til å utfordre seg. Det er ordnede forhold her, og ting skal være på stell. Det kommer fra toppen og ned, fastslår Joakim. 

– Vi er en god gjeng som jobber godt sammen, og vi har mye frihet under eget ansvar. Arbeidsdagene er varierte, og vi har sterke, tøffe og spesialbygde maskiner. Vi som jobber her, kan kjøre rundt og virkelig være stolte av utstyret! Vi har utstyr som er nytt, og vi er oppdatert på det aller nyeste i markedet. Det synes jeg er veldig gøy, sier Joakim med et smil.  

Per i dag teller OH Betong 14 ansatte, men Jan Otto røper at han alltid er på utkikk etter flere gode folk. Han legger ofte stor vekt på personlige egenskaper i en ansettelsesprosess, og påpeker at de også er en lærlingebedrift.   

– Det som står på CV-en er ikke alltid så viktig. For meg er det viktigste at man står på til jobben blir gjort, og vi erfarer at lærlingeforløpet ofte gjør gode folk da man får en bredere innsikt i transporten, avslutter Jan Otto Midttun 

Les mer...

2024-09-07 13.15

kbauto3

Tungbilkonsern med vinnende konsept: Stor suksess med kjøp og salg av tunge kjøretøy

Artikkel KB Auto kjøper og selger tunge kjøretøy over 3,5 tonn. Med lokaler i Charlottenberg og en stor parkeringsplass på Magnor, har KB Auto store planer for videre vekst i det innenlandske markedet både i Sverige...
spetalsverk2

Imponerer med norskutviklet vannkraftteknologi

Artikkel Med egenproduserte turbiner og in-house-kompetanse på produkter og tjenester for vannkraftverkbransjen, er Spetals Verk på Kongsvinger en solid leverandør på landsbasis.
Til hjemmesiden

    Kontaktinformasjon

    article1

    Beste stedene å campe i Norge

    Norge er et campingparadis, med sitt dramatiske landskap og overflod av campingmuligheter. Enten du leter etter en avsidesliggende campingplass ved sjøen eller på fjellet, har vi dekket deg.

    hytte

    Utnytt din gamle hyttes potensiale

    Hyttekulturen står sterkt i det norske samfunnet. Mange har hytter som har gått i arv gjennom generasjoner, og som med tiden trolig har blitt slitt og trenger oppussing. I dag bygges det nye hytter for fullt, og dessverre blir mange eldre hytter stående tomme eller revet ned for å bygge nytt. 

    national-cancer-institute-NFvdKIhxYlU-unsplash

    Å jobbe som vikar

    Å jobbe som vikar via et vikarbyrå i Norge har mange fordeler, men det kan også være svært gunstig for en bedrift å innleie fra bemanningsforetak.

    Arkiv