Jan «Kjetting-Jan» Vindenes er en kjent næringslivsprofil i Norge. Med det storstilte stuntet der han satte opp en tre meter høy Pokemon Go-statue i hjembygden Vindenes, har han fått stor internasjonal oppmerksomhet. I tillegg tok Jan initiativet til en hval-statue som ble reist i 2020; et minnesmerke etter hvalen som ble funnet død ved Vindenes, med masse plast i kroppen. Og i 2017 skapte Jan store overskrifter da han dumpet 25 tonn kjetting utenfor kemnerkontoret som en protest mot formuesskatten.
Jan Vindenes er riktignok kjent for mye, men i dag kjennetegnes han aller mest av sitt store engasjement for å føre familiearven videre gjennom sitt nye selskap Castle Hills AS.
– Visjonen min med Castle Hills er å skape et levebrød for mine tre barn, som skal kunne drive det videre etter at jeg har pensjonert meg. Målet er at Castle Hills skal drives videre av neste generasjon, understreker Jan Vindenes, General Manager i Castle Hills.
Det kuleste forretningsbygget i Norge
Jan begynte å jobbe for faren sin i Sotra Contracting i 1992, men gikk ut av familieselskapet etter 29 år, med et ønske om å starte for seg selv.
– Jeg hadde ikke noe særlig kapital eller midler – jeg hadde ikke en hammer engang, røper Jan og ler. Så jeg ringte litt rundt og spurte om hjelp til å komme i gang, og fikk etter hvert midler til å starte opp, og et kontorlokale som jeg kunne betale for når jeg fikk mulighet, fortsetter han.
Det gikk ikke mer enn et halvt år før Jan ble kvitt gjelden, mye takket være en stor kontrakt i 2022 som gjorde at han fikk nok kapital til å satse for fullt. Sakte, men sikkert, har Castle Hills blitt en bedrift med flere arbeidsplasser.
– Etter det har vi bygget et varelager, kjøpt inn varer og flyttet inn i et «slott», forteller Jan og sikter til bygningens design som minner om et slott. Dette må jo være det kuleste forretningsbygget i Norge, og jeg venter på en arkitektpris, humrer Jan humoristisk.
Jan fikk ideen til navnet Castle Hills da det både var annerledes og lett å huske. I oppstartsfasen ble Castle Hills hjulpet opp på beina av bekjente og gamle kollegaer som stilte opp, og plutselig hadde Castle Hills og Jan opparbeidet seg et navn i bransjen.
– Jeg fikk handle på kreditt fra fabrikker i Asia som uttrykte at de stolte på oss og lot oss betale når vi fikk nok kapital. Det var veldig viktig for meg at folk viste meg den tilliten, understreker Jan.
Retter seg mot hele den maritime næringen
Siden Jan hadde mye kompetanse og lang erfaring med kjøp og salg av brukte kjettinger, ble det en naturlig vei for Jan, og han fikk tidlig en stor kontrakt som gjorde at han hadde kapital. Det første året hadde Castle Hills en omsetning på 56 millioner kroner og et resultat på 14 millioner, og Jan er stolt over at selskapet ikke har gjeld og eier alle sine produkter.
Castle Hills tilbyr alt av kjetting, bøyer, ankere, fendere og vinsjer, og de fleste produktene er sertifiserte og produsert i Asia, hvor Castle Hills har et eget kontor.
– Vi etablerte oss tidlig i Asia, med egne ansatte som har god erfaring med produksjon av disse produktene. Vi retter oss mot rederier, skipsverk, havbruk og industri; hele den maritime næringen, utdyper Jan.
Det første året fikk Castle Hills en stor ordre på 30 millioner kroner. Den store bestillingen kom fra et stort, gresk rederi som hadde blitt svindlet av en fabrikk som ikke fantes, og som nå trengte nye produkter. Jan gjenforteller den spennende fortellingen:
– Kunden ringte opp hele bransjen, men det var ingen som kunne hjelpe dem med å få tak i disse produktene. Da foreslo jeg en løsning som kunne løse problemet deres, og da de lurte på hvor fort vi kunne levere, svarte vi: «Gi oss en halvtime!». De ble så glade at de begynte å gråte i telefonen, forteller Jan.
Litt senere sendte Jan bamser til alle på bedriftens kontor. Dette var en gest fra Jans side, som skulle symbolisere likhetene mellom dem.
– Datteren min Jenny, har en egen nettbutikk der hun selger en bamse som heter Strila-bamsen, som hun designet da hun var 12 år. Stril var lenge en nedsettende betegnelse på bønder og fiskere fra Strilelandet i Hordaland, men i dag er det en hedersbenevnelse som har tatt oss dit vi er i dag.
Bedriften fra Hellas ble rørt av Strila-bamsens historie, og mente den hadde likheter med deres forfedres kamp. Siden den gang har den greske bedriften blitt en fast og kjær kunde hos Castle Hills.
Sirkulærøkonomi til havs
Siden Castle Hills lever av å selge både nytt og brukt, er Jans ideologi at absolutt ingenting skal gå til spille. Når en kunde kjøper en nyprodusert kjetting og den har gjort sitt etter en stund, så kjøper Castle Hills kjettingen tilbake og selger den videre til et annet formål. Og det stopper ikke der.
– Når kjettingen er rusten, kommer den tilbake til oss en gang til, og da kapper vi den i biter og selger den som lodd til fiskeoppdrettere. Vi har rett og slett ikke svinn, konstaterer Jan muntert.
Dette gjelder alt utstyr; et anker som er bøyd og derfor uttjent fra å fortsette livet på havets bunn, kan kanskje benyttes som en pyntegjenstand i hagen?
Per i dag består Castle Hills’ maritime slott på Ågotnes av fem ansatte – flere fra Vindenes-familien, pluss medarbeidere i utlandet. Jan understreker at de fortsatt befinner seg i oppbygningsfasen, og legger stor vekt på at de ønsker å være en trygg leverandør som det skal være kjekt å jobbe med.
– Vi skal ikke være en vanskelig kunde som klager eller pruter. Det skal være trivelig å samarbeide med oss. Visjonen til selskapet er at vi skal være den morsomste og gøyeste arbeidsplassen i verden, og den aller beste gaven jeg kan gi til ungene mine er en jobb som de trives i, avslutter Jan Vindenes med et varmt smil.