– Nå har jeg akkurat vært å hentet overskuddsmat fra hotellbuféen på Scandic Hotel, sier Sophie Wiik engasjert.
Hun er daglig leder og eier av ”Too Good To Go” i Norge. Too Good To Go fungerer som et verktøy for å redusere matsvinn ved en rekke spisesteder og butikker i Norge.
– Appen gjør det mulig for bedrifter å legge ut informasjon om at de har mat til overs mot slutten av dagen. Gjennom tjenesten får de solgt maten, fremfor å måtte kaste - og kundene får dagsferske matvarer svært billig. Så dette er vinn-vinn, forteller hun.
På listen over spisesteder som tilbyr overskuddsmat finner man alt fra eksklusive restauranter, hoteller og bakerier til bensinstasjoner og dagligvarebutikker. Hver dag legger hundrevis av spisesteder rundt omkring i Norge ut informasjon om mat dem har til overs – og når man kan komme og hente.
– Kundene får seg ofte en overraskelse når de henter maten, ettersom det er umulig for spisestedene å forutsi hvilke rester de vil ha igjen mot slutten av dagen.
Appen ble startet opp i Danmark da Wiik bodde der, og noen måneder senere tok hun konseptet videre til Norge. Hun forteller at hun var usikker på om Norge var klar for en matsvinns-app, men mottakelsen har gått over all forventing. Til nå har appen 250.000 brukere, som kan plukke med seg mat i byer som Oslo, Bergen, Trondheim, Tromsø og Bodø.
– Det viktigste for oss er å gjøre folk mer miljøbevisste. Matsvinn er det tredje største klimaproblemet vi står overfor i dag, og blir flere og flere oppmerksomme på. Hvis vi kan minne folk på å ta vare på maten, og at det blir trendy å redde mat, så har vi kommet veldig langt, sier Wiik.