Allum Engineering AS, er et velrenommert ingeniørselskap fra Sandefjord som tilbyr en rekke ulike løsninger til marine- energi- og prosessindustrien. Selskapet utfører eksempelvis modifikasjoner og oppgraderinger av borerigger, design av spesialtilpassede moduler for prosessindustrien, skipsmodifikasjoner, og utstyr for produksjon, håndtering og legging av sjøkabel.
Selskapet ble stiftet i 1973 av Øivind Allum. Den gang jobbet man hovedsakelig mot verftsindustrien på Østlandet, hvor man hadde mange gode år.
– På 80-tallet opplevde verftsindustrien en nedgang, og selskapet endret fokus og fikk fotfeste innen leveranser til maritim industri (mot redere innenfor shipping og offshore) og prosessindustrien, forteller Tor Martin Røed, daglig leder i Allum Engineering AS.
Favner et bredt spekter
Med sin maritime bakgrunn, tok bedriften steget inn i energibransjen ved å delta i byggingen av verdens første FPSO, Petrojarl 1; en flytende plattform som brukes i energisektoren. I årene 1986-1987 omsatte Allum Engineering for 110 millioner kroner til dette prosjektet.
På 90-tallet ble den flerfaglige engineeringdelen av selskapet solgt til Norsk Vekst AS. Deretter startet man Allum Marine, med fokus på skip og den maritime delen av offshoremarkedet.
– Vår maritime kunnskap er noe som vi drar stor nytte av i dag, og det var helt avgjørende da Allum tidlig på 2000-tallet begynte å jobbe med Nexans da det ble mer krav i sjøkabelindustrien, opplyser Bjørn Håvard Brænden, CEO i Allum Industrier AS.
– Nexans har vært en veldig viktig kunde for oss de siste 25 årene, og vi har vært med på mange av deres kabelprosjekter, sier han videre.
Etter en stor omstrukturering i organisasjonen, startet Allum Engineering opp på nytt med blanke ark i 2012. I 2017 kom Bjørn Håvard Brænden inn som daglig leder, etterfulgt av Tor Martin Røed i 2019. De ønsket å favne et bredere spekter, og tok tilbake engineeringsnavnet.
– Vi er spesialisert innenfor kabelindustrien, med en stor kompetanse innenfor maritim og mekanisk struktur. Vi er ekstra gode på konstruksjoner utsatt for krevende miljølaster, og vi har i dag et godt fotfeste med mange gode referanser, poengterer Brænden.
Allum Engineering AS består i dag av 20 ansatte pluss innleide ved behov. Med fem egne avdelinger som omfatter strukturanalyse og design, mekanisk utstyrsdesign, rør- og trykkbeholderanalyser, marin arkitektur og ingeniørfag, samt design av løfteinnretninger og spesialtilpassede kransystemer, har ingeniørselskapet en kompetanse som er attraktiv i sine markeder.
Hovedmarkeder
Selskapet har opprettholdt kontakten med flere markeder, men per i dag er de største markedene kabelmarkedet, som omfatter elektrifisering og utvikling av infrastruktur samt offshore- og vindmølleparker, og energimarkedet hvor Røed kan fortelle at man i senere tid har hatt flere leveranser til terminaler for import og eksport av gass/flytende gass.
– Samtidig leverer vi generell engineering til mange forskjellige kunder, og de siste årene er det et marked hvor vi ser en økning. Det synes vi er veldig positivt, konstaterer Røed.
– Vi leverer flerfaglige prosjekter, med gode samarbeidspartnere på elektro og automasjon. Vi tilbyr også fabrikasjonsjobber og totalprosjekter hvor Allum har ansvaret for prosjektstyring, innkjøp av utstyr og engineering, mens våre samarbeidspartnere står for produksjon og montasje. Vi er en god partner innen installasjonsengineering, for våre kunder som skal ha utstyr om bord i en rigg eller båt, legger Brænden til.
Innovativ renseteknologi i nytt selskap
Rundt år 2000 startet Allum med levering av utstyrspakker for rensing av produsert vann for sine kunder; produsert vann er vannet som gjenstår etter at man har hentet ut oljen. Oljeforurenset vann må alltid renses før det slippes ut, og da kan man blant annet benytte seg av en prosessenhet kalt CFU (Compact Flotation Unit). Denne teknologien ble bygget og utviklet i samarbeid med en kunde, og resulterte i design og produksjon av cirka 20 utstyrspakker, før kunden og deres teknologi ble solgt til Schlumberger.
Etter dette startet Allum Engineering i 2017 arbeidet med å utvikle sin egen teknologi for behandling av oljeforurenset vann basert på egne ideer. Målet er å oppnå en høy effektivitet ved lave oljekonsentrasjoner. I tillegg produserer teknologien mindre enn 0,1 prosent avfall.
– Vi fikk støtte fra Innovasjon Norge til å kjøre prosjektet, og lagde en skalamodell som vi bygget og testet hos Equinor i 2019. Koronapandemien resulterte i forsinkelser, men nå har vi fått de to første patentene og jobber også med flere, kan Brænden fortelle.
Med fem millioner kroner i midler fra Forskningsrådet, og i tillegg støtte fra SkatteFUNN, fikk Allum Engineering større ressurser til å ta det neste steget, og nå er man i gang med neste utviklingstrinn. Teknologien og patentene er nå utskilt i et søsterselskap til Allum Engineering: Allum Technology.
– Nå har vi fått en avtale med det Østerrikske oljeselskapet OMV, og skal teste systemet hos dem. Det blir veldig spennende, og vi håper det vil åpne for nye aktører på markedet, sier Røed.
– Den store salgsfordelen med vårt utstyr er at vi leverer en veldig konsentrert avfallsstrøm siden vi henter ut oljen på en annen måte, supplerer Brænden og utdyper: Vi har fjernet en stor del av viderebehandlingen av avfallsvannet som koster penger, og siden oljen som kommer ut er høykonsentrert vil det være lettere og mer kostnadseffektivt for brukerne og håndtere dette.
Allum Engineering og Allum Technology har uten tvil en lys fremtid i vente med sin nye teknologi – som bare blir enda mer aktuell når Miljødirektoratet halverer utslippskravene i 2028. Allum Engineering ble nylig ISO-sertifiserte og jobber i disse dager iherdig med en Miljøfyrtårnsertifisering, og etter to svært gode år i 2022 og 2023, ser det svært bra ut i 2025 etter en liten nedgang i 2024.
– Vi har mye å gjøre, og vi har allerede signert flere ramme- og innkjøpsavtaler så langt i år. Forretningsmodellen vår går ut på at vi alltid skal ha et antall rammeavtaler i bunn, og målet vårt er å vokse videre, avslutter Tor Martin Røed.