Mobilreparasjonsbutikken Phone Pitstop i Trondheim, ble startet i 2015 av Nils Thayanantham. Det hele startet med at Nils selv hadde vært uheldig og knust skjermen på mobiltelefonen sin. Da han skulle skifte skjermen, merket han fort at det både var dyrt, og at det fantes få tilbydere av slike tjenester i Trondheim.
– Da begynte jeg å gjøre det selv, og fant ut at jeg også kunne gjøre det for andre på hobbybasis, forteller Nils Thayanantham, daglig leder og innehaver av Phone Pitstop.
Utfører reparasjoner på mikronivå
Pågangen ble større enn Nils hadde sett for seg, og han opprettet derfor en Facebook-side. For å vise at han var seriøs, opprettet han etter en kort stund firmaet Phone Pitstop. Til slutt fikk han så mange oppdrag at han kunne si opp sin vanlige jobb og fokusere på Phone Pitstop på heltid. På bare noen år gikk Nils fra å ha hjemmekontor, til å åpne en butikk i Max-bygget på Tempe.
Etter flere år med mobilreparasjoner, innrømmer Nils at konkurransen er tøff og at alle konkurrenter kjemper om de samme kundene. Her har Nils derimot en klar fordel.
– Phone Pitstop er under utvikling, og vi har gått fra å skifte knuste skjermer og gamle batterier, til å tilby datarecovery på mobiltelefoner. Vi har også begynt å skifte skjermer og batterier samt generelle deler på MacBook og iPad, men vi utfører reparasjoner på alle merker og kan skaffe deler til de fleste modeller, understreker Nils.
Phone Pitstop bruker også mikrolodding når de utfører reparasjoner; en fremtidsrettet teknologi som muliggjør reparasjon av all elektronikk.
– Mikrolodding er reparasjoner på mikronivå, som utføres under mikroskop. Det er veldig avansert og krever dyrt utstyr. Vi er veldig stolte av å tilby mikrolodding, og vi har heldigvis alltid vært veldig fornøyde med de nye tjenestene vi har innført, konstaterer Nils med et smil.
Hjelper bedrifter raskt
Selv om de vanligste reparasjonene Phone Pitstop utfører er utskiftning av knuste skjermer og gamle batterier, understreker Nils at han har god kapasitet til å ta imot flere bedriftskunder. Mobiltelefonen er i dag blitt et langt viktigere verktøy for mange bedrifter, og for bedrifter med firmatelefoner kan Phone Pitstop tilby gunstige bedriftsavtaler. Tidligere var det ofte billigere å kjøpe en helt ny telefon dersom en ansatt har ødelagt telefonen. Med dagens prisnivå tatt i betraktning - hvor en god mobiltelefon ofte ligger på over ti tusen kroner, er Phone Pitstop et mye billigere og langt mer bærekraftig alternativ.
– Miljø har blitt viktigere for bedrifter i dag. Mobiltelefoner har lenge blitt sett på som en forbruksvare, men det trenger det ikke være, sier Nils og utdyper: En telefon er fortsatt like bra etter fem år. I tillegg er det en lang prosess for en bedriftskunde å kjøpe nye telefoner til alle sine ansatte. Jeg ønsker å hjelpe bedrifter med dette, og kommer de hit kan det fikses raskt – etter bare en time er telefonen reparert og akkurat som før, konstaterer Nils med et smil.
– Jeg blir veldig glad når jeg får nye bedriftskunder, og da gjør vi alt vi kan for å hjelpe dem. Vi låser heller aldri kundene til bedriftsavtaler, for det er vår jobb å ha kundene våre som kunde hos oss, legger han til.
Grundig arbeid og god kvalitet er ekstremt viktig for Phone Pitstop, spesielt siden mobiltelefonen har blitt en utrolig viktig del av menneskers liv. Med nettbank, BankID, viktige kontakter og uunnværlige apper, er det få som klarer seg uten en mobiltelefon i dag, når så godt som hele livet får plass i lomma.
– Vi vet hvor mye mobiltelefonen betyr for folk. Derfor kjøper vi kun deler som vi vet holder god kvalitet. Da vet vi at vi kan levere et veldig godt produkt, og det er alltid det viktigste for oss, fastslår Nils.
Hyller EU-direktiv
Nils forteller at noe så lite som et knust kameraglass kan være nok til at en iPhone kondemneres. Beskjeden som mange får når de henvender seg til forhandleren med et ønske om å få telefonen reparert, er at det ikke kan fikses og at man må kjøpe en ny telefon.
– Produsentene har strenge regler på hva de mener kan repareres. I tillegg tjener produsentene mer på å selge nye produkter kontra reparasjon, opplyser Nils.
I oktober 2024, endret reparasjonsbransjen seg drastisk, i takt med at EU gjennom direktivet «Right to repair», påla alle produsenter å legge til rette for reparasjon av sine produkter. I dag er det derfor et krav om at elektroniske enheter skal repareres med tilgjengelige deler – uten softwarebegrensninger og deler som ikke kan byttes ut. Det er fremdeles strenge regler fra produsentene på hva som kan repareres, men vi kan fikse det meste.
– Jeg har hørt historier om iPhone-telefoner med defekt batteri som bare kostet 500 kroner å fikse, men som ble kondemnert. Vi ønsker å bidra til at folk reparerer telefonen sin istedenfor å kjøpe en ny. Det viktigste er at produsentene ikke lengre kan ta fra forbrukeren muligheten til å reparere produktet sitt, understreker Nils Thayanantham avslutningsvis.