Saltstraumen trekker opp mot 180.000 besøkende årlig som er nysgjerrige på den sterke tidevannsstrømmen, steinalderboplassene, stedets unike natur- og kulturhistorie og det rike marineverneområdet i fjorden. Turistdestinasjonen har nå utvidet tilbudet sitt og inkluderer aktiviteter for både de som søker ro og refleksjon i historiske vandringer og for de spenningssøkende. Dette vil gjøre opplevelsen av Saltstraumen rikere.
– Vi har gode bedrifter rundt Saltstraumen som tilbyr mat, overnatting, fisketurisme, dykking og steinalderopplevelser. Vi har nå også fått spesielle opplevelsesbedrifter rettet mot flere nye interesser, sier daglig leder og reiselivsaktør i den nye bedriften Saltstraumen Stories, Elisabeth Nilsen.
Nye opplevelsestilbud
Maia Kvikstad, leder for Kvikguiding, er en av de nye aktørene, og leder kurs fra tre timer til helgeturer i Stand Up-Padling.
– Jeg driver med tradisjonelt friluftsliv og lavterskeltilbud i form av Stand Up-padling på brett, sier Kvikstad som også er utdannet naturguide.
Kvikstad leder kurs med alt inkludert – våtdrakter, brett, årer og gode instrukslinjer.
– Vi kan også tilby arrangement over en helg der vi har en kursdag og så padler vi tur og bor ute i skogen i hammocker, og vi kan gjerne kombinere det med andre aktiviteter etter vær og ønske, sier hun.
– Det er en fin rekreasjonsaktivitet der du kan flyte litt sakte avgårde og få med deg mye av landskapet underveis – det er en veldig fin måte å oppleve naturen på, legger hun til men understreker at hun også tilbyr naturguiding og annet tradisjonelt friluftsliv.
Turer for de med både lite og god tid
Ole Ivar Jørgensen har utdannelse innenfor friluftslivveiledning og gjennom samarbeid med Saltstraumen Stories tilbyr han naturguiding i området. Nilsen forteller at turene er utviklet med tanke på både turister på gjennomreise og de som kommer for et lengre opphold.
– Turen vi kaller for Malstraumen – Universets Timeglass gir en grundig inngåelse i fenomenet og er en times vandring ned til Saltstraumen. På veien får man en innføring i hvordan landskapet har endret seg etter siste istid, man får høre dramatiske fortellinger om fiskerne som bodde i området og det gis en grundig innføring i hvordan månens gravitasjonskrefter, landskapets form og tidevannet skaper dette spesielle naturfenomenet, forteller han stolt og legger til at turen også inneholder informasjon om det unike dyre- og plantelivet nede på havbunnen og om geologien rundt.
En av de lengre turene, til Steinalderløypa, inkluderer fantastisk utsikt og faktakunnskap om hvordan funnene ble gjort fra de 11.000 år gamle boplassene som er regnet som Norges nest eldste.
– For grupper som ønsker det, kan det også tilbys treretters steinaldermiddag på toppen av Tuvlia. Dette tilbys i samarbeid med bedriften Tuvsjyen. De andre turene kan dere lese mer om på Saltstraumen Stories sin webside, skyter Elisabeth Nilsen inn.
Museum med unike gjenstander
Arkeologiske funn rundt Saltstraumen viser spor av bosetting helt tilbake til eldre steinalder, og Saltstraumen museum tilbyr kunnskap om mer enn 11.000 år med bosetting.
– Vi har prøvd å samle en del spesielle ting som både er særegent for Saltstraumen og som gir en dokumentasjon av forskjellige levevilkår tilbake i tid, sier styrets leder for Saltstraumen Museum, Sverre Ellingsen.
Spesielt for Saltstraumen er Straumbåten – en variasjon av Nordlandsbåten, men med buet kjøl forteller styrelederen.
– De støste nordlandsbåtene var nesten ubrukelige i straumen når den går sterk, fordi den´ er beine i kjølen. Dermed konstruerte båtbyggerne langs Saltdalselva en båt som var egnet for straumen og lett å manøvrere, og med en sterkt oppbygd kjøl. Denne båttypen har mange fellestrekk med elvebåtene. I museet kan du både se en straumbåt i full størrelse, og en liten samling modeller av ulike typer, forklarer Ellingsen engasjert.
Brummeren fra Tuv
I 1991 ble det som i dag regnes som Norges eldste musikkinstrument, som ble funnet i en boligtomt på Tuv like forbi Saltstraumbrua. Funnet ble gjort av husbyggeren, som straks tilkalte arkeologene Hein B. Bjerck og Martinius Hauglid. Brummeren fra Tuv stammer fra en steinalderboplass 4-5000 år gammel og den regnes å ha blitt brukt som ledd i rituelle handlinger og for å komme i kontakt med det overnaturlige.
– Den er laget av rød sandsten og ligner en liten fisk. Den kan sammenlignes med den Crocodile Dundee brukte i Australia laget i tre, humrer Ellingsen.
Museet har åpent onsdag, lørdag og søndag, man kan også tilby guidet omvisning i museet utenom åpningstidene etter bestilling. Museet brukes også mye i møtesammenhenger.
– Vi har et åpent arrangement for stedets befolkning et par ganger i året, så vi prøver til det beste. Vi er ikke så mange Tordenskjoldssoldater her, så vi prøver etter beste evne å være åpne og hjennom samarbied prøve å få litt me besøk, sier han.
Alle de arkeologiske gjenstandene tilhører Tromsø museum, som er arkeologisk museum for Nord Norge nord for polarsirkelen, men kan takket være en utlånsavtale vises fram i Saltstraumen Museum.
Booking på hjemmesidene
Informasjon om aktiviteter, åpningstider og booking kan finnes på Saltstraumen Stories og Saltstraumen Museums sine hjemmesider.
– Folk kan ringe og om det er en gruppe, så stiller vi opp når som helst. Vi kan også være behjelpelige med å bestille transport om grupper trenger det, sier Nilsen.
– Vi syns jo at det er så utrolig mye spennende historie i dette område at publikum som kommer hit fortjener å få litt bredere perspektiv på hva Saltstraumen er.