Sør Blikk & Ventilasjon produserer, moderniserer og reparerer ventilasjon, fasade og tak på bygninger. De seks hardtarbeidende ansatte i Sør Blikk & Ventilasjon benytter seg av både innovative og klassiske teknikker under reparasjon og montering. Daglig leder Olaf Sørli forteller varmt om den lange og stolte tradisjonen innenfor blikkenslageryrket. Håndverksarbeidet, der kobber, sink og stål har en sentral rolle, er faktisk et av verdens eldste yrker.
Det er få kvinner innenfor faget, men Sørli mener at kvinners kompetanse og egenskaper passer godt i håndverksarbeidet, som krever bestemthet og klarhet. Han reflekterer over årsakene til den lave andelen kvinner innen bransjen, da han vet at antall kvinnelige elektrikere har økt. Han vurderer markedsføringen av blikkenslageryrket som lav, særlig blant videregåendeelever, og han mener det kan være en av grunnene til kjønnsgapet.
– Vi prøver å være opptatt av å rekruttere og heie på kvinner. Jeg er også med i Kristiansand Kobber & Blikkenslagerlaug. Der prøver vi også å rekruttere flere kvinner.
Kristiansand Kobber & Blikkenslagerlaug er en frivillig organisasjon som har som mål å samle medlemmer i ventilasjons-og blikkenslagerfaget for å ivareta felles interesser overfor myndigheter og bransjen. I tillegg til å få flere kvinner inn i bransjen, har Sørli en annen hjertesak. Han ønsker å gi lærlinger ekstrautdanning ved å skolere dem i fire uker på en internatskole i Danmark. Slik får lærlingene spisskompetanse som er veldig etterspurt og høyt anerkjent.
– Faktisk, så ser det ut til at dette kommer til å gå i mål. Jeg skal ikke dit selv, så de får lære meg det de lærer, ler Sørli.
Selv gikk Sørli tre års læretid i Nordland for å bli blikkenslager. Selskapet han jobbet i gikk konkurs og da tok Sørli sjansen og startet for seg selv sammen med en kollega i 1997. Selskapet ble Sør Blikk & Ventilasjon. I 2014 kjøpte de et konkursbo og byttet lokaler. Her er det produksjon i et teknisk rom og tradisjonelt blikkenslagerarbeid med piper, fasade, ventilasjons-og takarbeid, og så er det montering hos kunden. Daglig leder forteller at de gjør omtrent like mye ventilasjonsarbeid som blikk.
– Vi har mye ingeniørfirmaer, byggmestre og private kunder. Vi omsetter jevnt over hele året. For private kunder renoverer vi tak og nybygg. Da kommer vi direkte ut til kunden. Det har nylig blitt pålagt med ventilasjon i alle nye leiligheter, noe som betyr at vi selger mye komplette ventilasjonsmaskiner- og rør. Vår erfaring er at det er mye konkurranse på dette feltet her i Agder, men vi gjør vårt beste og får positive tilbakemeldinger fra kunden, sier han.
Daglig leder i Sør Blikk & Ventilasjon kan trekke frem en fornøyd kunde som valgte å sende inn en hyggelig tilbakemelding som fikk de ansatte til å trekke på smilebåndet:
”Hei! Jeg ville sende en melding om at arbeid dere skulle gjøre for oss er ferdigstilt. Jeg og driftspersonell er veldig godt fornøyd med arbeidet som har blitt gjort og måten det ble gjort på. Vi har fått tilbakemelding fra andre på bygget om at dere er et firma vi kan benytte oss av ved en senere anledning. Vi har kun positive tilbakemeldinger til dere! Takk for en god opplevelse.”
Når Sørli leser meldingen, ser man at han er tydelig stolt over de ansatte som leverer mer enn kundene forventer. Et av hans viktigste mål er å motivere de ansatte til å kunne lytte til hverandre, engasjere hverandre gjennom ros og levere enda bedre gjennom konstruktiv kritikk. Ifølge Sørli er det på grunn av de ansattes gode innsats at bedriften har fått kunder over et bredt geografisk område.
– Vi har kunder fra Mandal til Arendal og opp til Hovden. Vi er også mye i Setesdalen, og koser oss virkelig der. Vi har hatt mange oppdrag på bygg der, og vi synes det er en fin atmosfære der, sier han.
Da Sørli begynte i bransjen var utvalget til kundene begrenset. Kundene kunne velge mellom kobber i sort, hvitt og brunt – men nå kan man velge mellom kobber, stål og sink i flere forskjellige farger, opplyser Sørli oss om.
– Vi er glade for å jobbe i en bransje med hyppige endringer og mye innovasjon, avslutter han.