Mange har kjent på at laderen en bruker kan bli veldig varm?! Dette er potensielt farlig om man sover og er i dyp søvn. I perioden 2000 til 2021 har det omkommet 1174 mennesker i brann i Norge. Det kunne vært enda flere hadde det ikke vært for røykvarsleren. Over 80 prosent av alle de omkomne i brann har omkommet i boligbrann.
Ifølge flere artikler, lader 8 av 10 nordmenn mobilen mens de sover. I de fleste tilfeller går ønsket om fulladet mobil, nettbrett og andre smart produkter når man står opp, foran konsekvensene av å lade uten oppsikt. Nå har gründerbedriften Nordic iTech funnet løsningen som gjør det trygt å lade mobilen døgnet rundt. Med den lille alarmen NightEye, kan man trygt lade mobilen, nettbrettet eller smartklokken mens man sover.
– Vi liker å kalle den «verdens minste brannalarm», og NightEye er det eneste produktet i sitt slag. Det finnes ingen annen brannalarm som er direkte koblet på kjernen; altså på en ladeadapter via USB, og som fanger opp ladestrøm, varmegang og farlige gasser som karbonmonoksid, som ofte ligger bak ulmebranner, forteller Geir Owe Dahl-Pedersen, daglig leder i Nordic iTech.
Store konsekvenser
Gründerbedriften Nordic iTech, ble stiftet april 2019, med Norwegian Go Solutions som hovedaksjonær. Daglig leder Geir Owe Dahl-Pedersen, jobber blant annet som brannrådgiver og underviser i brannalarmsystemer, og er oppfinneren av produktet NightEye. Han har gjennom sitt yrke sett de uheldige konsekvensene av å lade småelektronikk om natten.
Man har sett personer som har fått brann og røykutvikling i laderen, og om man lader mens man sover, så blir konsekvensen veldig stor for å få varige mén eller i verste fall dø av røyken og gassene man får i seg. Disse gassene er gjerne luktfri, smaksfri og usynlige. CO-Karbonmonoksid er den såkalte usynlige morderen, advarer Geir Owe.
Geir Owe forteller at en undersøkelse fra Storbritannia viser at 52 prosent av alle ungdommer lader mobilen på sengen mens man sover, og mest sannsynlig ser denne statistikken lik ut også her i Norge.
– Tanken med NightEye er å «trygge nasjonen» i forhold til lading. Hvis det skjer varmegang i telefonen og lader og de for eksempel ligger under puten eller dynen, har ikke varmen mulighet til å spre seg. Da blir det fort varmere og varmere, og i verste fall kan det ta fyr i sengetøyet. Det er mange slike skrekkhistorier som jeg føler ikke er blitt tatt helt på alvor, påpeker han.
Vekker ved varmegang
Han forteller videre at ladeadaptere kan bli veldig varme, og ved en viss temperatur starter en smelteprosess som deretter fører til røykutvikling og brann. Ved å koble den lille brannalarmen NightEye på laderen, forebygger man dette på en enkel og effektiv måte.
– NightEye fanger opp varmegangen og avgir en alarm ved 70-80 grader. Blir laderen varmere enn dette, er det noe som er galt, forteller Geir Owe.
NightEye er et lite og nett produkt, som både er lett å ta med seg og å håndtere. Produktet har også en overflate med plass for bedriftsnavn, slik at bedrifter og forsikringsselskaper kan tilby og gi alarmen til sine kunder – som et statement for at man tar sikkerhet på alvor.
– De aller fleste bransjer har et HMS-ansvar i jobben sin, og de aller fleste som er på jobb har en familie, og er opptatt av at det ikke skal skje noe med dem. Vi ønsker å implementere produktet gjennom aktører som har et godt renommé fra før når det gjelder sikkerhet. Det kan for eksempel være forsikringsselskaper og alarmselskaper som jobber med dette hver dag og som står ovenfor skader som har store kostnader, utdyper Geir Owe.
Et produkt for mange bransjer
Han mener at forsikringsselskaper kan spare mye på å tilby den ekstra sikkerheten til sine kunder, samtidig som de potensielt kan få en større kundemasse.
– Ellers ser vi at det er flere kraftselskaper og forskjellige elektroprodusenter som utvikler eget utstyr som brannalarmer til brannslukningsutstyr, som er interesserte i vårt produkt. Dette er på en måte det eneste produktet de mangler i sortimentet, sier Geir Owe og smiler.
Han understreker at NightEye skal være et 100 prosent norsk produkt, som både er utviklet og produsert i Norge. Dette har vært spesielt viktig for Nordic iTech siden det øker tiltroen til sikkerhetsproduktet.
Nå begynner den spennende reisen med å spre kunnskapen om NightEye videre, og Geir Owe håper at enda flere ser fordelene med å ha en liten brannalarm koblet til laderen.
– Vi ser for oss at produktet vårt kan være interessant for både staten og kommuner, som har en del utfordringer i forhold til skoler og nettbrett. Vi håper at kommunene vil være én av de første til å ta det inn og implementere det i nettbrettpakken som de deler ut til elevene. Og med tiden håper jeg at Norge har forstått verdien i et produkt som NightEye, avslutter Geir Owe Dahl-Pedersen.