Etter at gründeren Bent Sondre Nielsen kom hjem fra en reise i Etiopia, ble han nødt til å bearbeide flere sterke inntrykk hjemme i Norge. Fattigdommen han var vitne til på reisen hadde satt dype spor, og formelig dyttet ham i retningen han skulle ta noen få år etter den følelsesladde turen.
– Jeg opplevde fattigdommen på kroppen. Og det er noe helt annet enn å se det på TV; du lukter det, du hører det - det er helt forferdelig, forteller han åpenhjertig.
– Jeg var opptatt av det hele tiden etter at jeg kom hjem. Hvor lett det er å sette på vannet når man er tørst. Her lar vi det renne helt til vannet er kaldt nok for oss, mens en flytur unna har mennesker knapt vann og dør. Kontrastene er så store!
Nielsen valgte å gjøre noe godt ut av den tankevekkende opplevelsen i Afrika. Med sin bakgrunn som kokk, var han allerede svært klar over hvor mye mat vi egentlig kaster her i Norge. Men hva kunne han selv gjøre med problemet?
– Butikkjeder kaster opp til fire prosent av sin totale omsetning, altså 132 000 tonn helt frisk mat i året – det er helt sinnssyke tall! Utdyper den engasjerte gründeren.
Han fikk etter kort tid tak i en bekjent i Tønsberg, som sammen tok på seg den store oppgaven å samle informasjon om butikkjedenes svinn.
– Men så klarte jeg bare ikke å få idéen min ned på papiret! Derfor engasjerte jeg studioet Studio X, som er bra på gründervirksomhet og apputvikling. Og hadde det ikke vært for dem, så hadde det ikke gått.
Deretter fulgte to år med intensiv jobbing for å kalibrere og kvalitetssikre løsningen. Resultatet ble en 100 prosent kjedenøytral app, med vareutvalget i svinn-kategorien til hittil fire av våre største matvarekjeder i Norge.
Den drevne gründeren forklarer for Bransjemagasinets lesere hvordan appen Spot On fungerer:
– Appen plinger når du kommer inn i en butikk. Når en Rema-kunde har installert appen og går inn i en Rema-butikk, så åpnes appen i Remas farger; en Rema-app med Remas varer som er på vei til å gå ut på dato. Når du har betalt varene og forlatt butikken, så lukkes appen automatisk, forteller han.
Dersom du en annen dag velger å handle hos Meny, åpnes Spot On i Menys fargeskala. For å se dagens svinn-vareutvalg, skyver du bare til venstre inne i appen for å se varenes lokasjon og best før-dato. I appen har du dessuten alltid tilgang til butikkjedenes åpningstider samt gjeldende kundeavis.
– Systemet er bygd på at det er en åpen plattform som kan kommunisere sømløst med alle lagerstyringssystemene. Det vil si at når du plukker med deg en vare, så blir det automatisk én mindre i lager.
Nielsen åpner også for muligheten å etablere appen i andre bransjer, uten at det foreligger konkrete planer.
– Det kan også være aktuelt å finne nye potensielle samarbeidspartnere og investorer som ønsker å være med på eventyret, smiler Nielsen.
Nå er Nielsens mål å lansere appen så fort som mulig her i Norge, deretter står utlandet for tur. Og mange land har faktisk dobbelt så mye matsvinn som oss. Det vil med andre ord si at fremtiden ser lys ut for en app som Spot On.
– Basert på kjedenes egne tall, så vil det etter hvert bli flere folk som har appen enn det finnes svinn. Så den dagen du kommer inn i en butikk og finner ut at svinnet er tomt, da har vi klart målet vårt. Det er ikke så mye som skal til, smiler han.
Om du går inn på www.spot-on.shop og fyller inn e-postadresse og telefonnummer, blir du en av de første som får tilgang til appen!