Løvaas Maskin AS ble etablert i 1999 av Magne Løvaas. Magnes sønn; Eirik Løvaas, har gått gradene i farens bedrift og har vært daglig leder siden 2013. Løvaas Maskin kombinerer anleggsgartnertjenester med entreprenørtjenester, og den store bredden i tjenestespekteret har bidratt til at Løvaas Maskin i dag er en foretrukken entreprenør på Vestlandet.
– Vi har en haug med kompetanse både innen anleggsgartnertjenester og entreprenørtjenester, poengterer Eirik Løvaas, daglig leder i Løvaas Maskin AS.
Tar ansvar for miljøet
Løvaas Maskins innholdsrike tjenesteportefølje, strekker seg fra ordinære entreprenøroppdrag som håndverkertjenester, gravetjenester, vei- og vintervedlikehold, til anlegg og pleie av plener og gressareal, natursteinstjenester, trepleie og jordsortering.
– Vi er vant med å se ting fra en annen side siden vi er en litt en annerledes maskinentreprenør med en annen tankegang enn en typisk maskinentreprenør, forklarer Eirik Løvaas og utdyper:
– Jeg har vokst opp i en bransje som har blitt sett på som en «verstingbransje», og jeg hadde veldig lyst til å jobbe mot at det ikke trenger å være slik. Som en entreprenør har vi et ansvar for å gjøre noe med miljøsituasjonen, og vi bestemte oss ganske tidlig for å ta Miljøfyrtårnsertifikatet, forteller Løvaas videre.
Å bli en Miljøfyrtårnbedrift kan være både tid- og ressurskrevende – spesielt for en entreprenør. Derfor valgte Løvaas Maskin å ansette en dedikert ansatt i en 100 prosent stilling for å få på plass Miljøfyrtårnsertifiseringen. Da de ble en Miljøfyrtårnbedrift, fantes det ingen krav om dette fra det offentlige, og man kan på mange måter si at Løvaas Maskin gikk i bresjen for et grønt skifte i entreprenørbransjen.
– Deretter jobbet vi videre med vårt miljøfokus, og har valgt å tenke lengre enn å bare redusere våre Co2-utslipp. Vi utviklet et konsept hvor vi tilpasset egne kurs i forhold til hvordan man håndterer farlig avfall, og videreutviklet det til å bli en ganske komplett kurspakke der vi kunne styre kompetansen som vi mente det var viktig at våre medarbeidere fikk. Dette gjorde vi både for at våre ansatte skulle få en bedre hverdag, og for at kundene våre skulle være trygge på at vi vet hva vi holder på med, understreker Løvaas.
Utviklet nytt system
Da Løvaas Maskin for noen år siden inngikk en renholdkontrakt med kommunen hvor de skulle utføre generelle renholdstjenester i Bergen sentrum, satte de seg ned med oppdragsgiveren og utarbeidet en liste over konkrete miljøtiltak i forbindelse med renholdet i sentrum. Tilsynelatende enkle tiltak som å bytte ut søppelposer mot en nedbrytbar posetype, velge rengjøringsmidler uten miljøskadelige kjemikalier og skifte til mikroplastfrie børster.
– I det prosjektet utviklet vi et system som ingen andre har gjort: Vi renset kosteavfallet og fikk etter hvert løyve for å gjenbruke kostemassene. Vi klarte å utvinne strøsingelen, som gikk ut på veien igjen, mens vi komposterte resten. Det var en artig prosess, og det er et godt eksempel på en god dialog med en oppdragsgiver som gjerne ville være med på dette, forteller Løvaas.
Den iherdige miljøsatsingen til den store entreprenøren fra Vestlandet, har resultert i ringvirkninger både i og utenfor Løvaas Maskins lokaler. Hver dag jobber man med å nå nye bærekraftmål, som for Eirik Løvaas er synonymt med et bærekraftig arbeidsmiljø.
– For meg er bærekraft et stort felt, og jeg tenker at vi må bruke alt vi har av ressurser og mennesker, påpeker Løvaas.
Prosjekt Bybanen: Solur i betong
Med flere store rammeavtaler under sine vinger, ønsker Løvaas Maskin å ha et fokus på å levere premissløs kvalitet blant annet ved å bevise overfor sine oppdragsgivere at de har et godt arbeidsmiljø.
– Vi skal være en inkluderende bedrift, og derfor fokuserer vi på tiltak, opplæring av lærlinger og ansettelser av folk i alle aldre. Vårt største ønske er at folk har en jobb å gå til, der de blir sett. Trivsel er veldig viktig og vi gjør vårt beste for at våre ansatte skal trives, poengterer Løvaas.
Inkluderende arbeidsmiljø
HR-leder Siv Merete Horne Bjorøy, har jobbet i Løvaas Maskin siden 2012. Hun stortrives i bedriften, og kan bekrefte at trivselen blant de ansatte er svært høy.
– Jeg opplever kulturen i Løvaas Maskin som trygg og inkluderende, konstaterer hun. Vi har dessuten tatt inn flere lærlinger som av ulike årsaker har slitt med å fullføre læretiden sin, men som har klart å fullføre den her, forteller Siv Merete videre.
Løvaas Maskin har en flat struktur som inkluderer alle ansatte - også de som jobber helt ytterst i produksjonen.
– Å ha åpne kanaler slik at våre produksjonsmedarbeidere kan varsle inn til oss hva vi kan gjøre for å forbedre helse, miljø og sikkerhet, er nøkkelen til suksess. En annen hovednøkkel er at vi stadig jobber med kompetansen til de ansatte, opplyser Løvaas.
Løvaas Maskin er alltid ute etter de rette menneskene med de riktige verdiene, og ifølge Eirik Løvaas kan mye av kompetansen tilegnes her.
– Det har vi veldig gode systemer for her, og jeg har erfart at det ikke alltid er like viktig med kompetanse, men holdningene til en person. Det har gjort at vi sitter på masse forskjellig fagkompetanse, og vi får stort sett til det meste, fastslår Løvaas.