204001w1204001w5204001w4204001w3204001w2204001w6

Derfor bør du ta kjæledyrets munnhelse på alvor

– Det er en økende bevissthet, men fortsatt en veldig mangelfull bevissthet og kunnskap rundt dyrs tannhelse, forteller veterinær og veterinærspesialist i odontologi, Sigbjørn Hesthammer Storli.

Dyretannklinikken på Sem i Vestfold, tar imot hunder, katter og gnagere fra både inn- og utland. Som eneste spesialklinikk for dyretannhelse i Norge, er din firbeinte venn i gode hender hos Sigbjørn Storli og hans kompetente team.


– Jeg har drevet med tannbehandling på selskapsdyr siden 1996, så det begynner å bli noen år, smiler Sigbjørn innledningsvis.



Fokuserer på én ting

Sigbjørn har jobbet med tannbehandling hos dyr på heltid siden 2009, og fullførte sin Europeiske spesialisering (EBVS® European Veterinary Specialist in Dentistry) i 2017 som den eneste i Norge. Før han startet Dyretannklinikken på Sem i juli 2018, drev han Lørenskog Dyreklinikk. Men den erfarne tannspesialisten forteller at han heller ønsket å drive en ren tannklinikk for dyr, der hele teamet har fokus på samme fagområde.


– På en liten spesialistklinikk, kan vi være sikre på at alle ansatte gir samme informasjon, noe som kan være utfordrende på en stor klinikk med mange ansatte og der de behandler alle typer problemstillinger relatert til dyrs helse.


– Vi var den første spesialklinikken i Norge, det vil si en dyreklinikk som kun har fokus på et fagområde. I utlandet er det ikke uvanlig med spesialklinikker for det ene og det andre, mens i Norge er det tradisjon for at man gjør alt på samme klinikk. Dessverre er det vanskelig å være best i alt, sier han med et smil.


Avansert teknologi

I dag er de fire ansatte ved klinikken. På sikt ønsker Sigbjørn å utøke med en veterinær og en dyrepleier til, men han ønsker ikke å vokse for fort – selv om mottakelsen av Dyretannklinikken tross alt har gått over all forventning. De firbeinte pasientene kommer fra hele landet og noen fra Svalbard og Sverige også.


Chanti er tilbake på kontroll etter at hun måtte fjerne en del av kjeven på grunn av kreft. Her viser hun gledelig fram sine kunster for å få en godbit.


– Behovet har absolutt vært der. Vi har hatt en god tilstrømning av pasienter fra alle fylker, Gøteborg, Stockholm og midt-Sverige. Det er fordi vi stort sett er alene om å tilby mange kompliserte operasjoner og behandlinger som involverer munnhulen.


– Det begynner å bli en del klinikker i Norge som tilbyr CT-undersøkelser, men vi er den eneste i Sør-Norge som har det som kalles CBCT. Denne teknologien gir langt høyere oppløsning sammenlignet med vanlig CT, det vil si skarpe bilder slik at vi kan studere detaljer i hoderegionen bedre. Det er viktig når vi blant annet ser etter kreft og andre forandringer i hode.


En positiv opplevelse

Sigbjørns spesialistgodkjenning innbefatter alle typer dyr, men av praktiske årsaker er det hovedsakelig hunder, katter og gnagere som behandles på klinikken. Sigbjørn legger stor vekt på at både dyr og eiere skal føle seg godt ivaretatt ved sitt opphold på Dyretannklinikken – noe som gjenspeiles i tilbakemeldingene de får.


– Folk er fornøyd med utfallet av behandlingen og informasjonen de får underveis og etterpå. Vi gir alltid mye informasjon, og forklarer sykdomsfunn vi finner på røntgen og CT.


Dyrepleier Charlotte Fleischer gjør neste pasient klar for anestesi.


De som besøker klinikken, blir dessuten positivt overrasket over de moderne og innbydende lokalene. For Storli er det en selvfølgelighet at den gode behandlingen skal stå i stil med interiøret.


– Når vi tilbyr high end tjenester, må man merke kvaliteten fra man kommer inn gjennom døren, smiler Sigbjørn.  


Mangelfull kunnskap

Mens vi mennesker som oftest besøker en tannlege for undersøkelse og vedlikehold minst én gang i året, er det ikke alle som vet at også våre pelskledde venner bør gjøre det samme. Konsekvensene ved å ikke behandle et tann- eller munnproblem hos et dyr, kan få store konsekvenser dersom det ikke behandles i tide.


Ganespalteoperasjoner er bare en av mange avanserte operasjoner som utføres på Dyretannklinikken.


– Det er en økende bevissthet omkring dyrs tannhelse, men det er fremdeles manglende kunnskap hos mange på dette området. Mange veterinærer går på kurs og tilegner seg nyttig lærdom om dyrs tannhelse og sykdommer i munnen, men når man kommer som nyutdannet veterinær er det dessverre minimalt med lærdom man har fått med seg fra veterinærstudiet. Generell medisin og odontologi er to helt ulike fagområder, så det er ikke uten grunn at tannlegeyrket ble et eget studium for oss mennesker så tidlig som 1800-tallet. Det er kanskje noe å tenke på for oss i veterinærbransjen også, sier Storli.


Best i Norge

Det Dyretannklinikken ser mest av og behandler hyppigst, er tannsykdommen periodontitt.


– Det starter gjerne med tannkjøttbetennelse, belegg på tennene og tannstein. Deretter fortsetter betennelsen under tannkjøttkanten, og forårsaker betennelse rundt tannrøttene som fører til tannløsning. Det er den vanligste sykdommen hos hund og katt, og vi regner med at 4 av 5 hunder har denne sykdommen forteller Storli. 


Dyretannklinikken mottar henvisninger fra andre veterinærer rundt omkring i Norge. Kompliserte tanntrekk, skader, kjeve- og tannfrakturer samt kreftoperasjoner i munnhule og nese – der utmerker Storli og hans team seg som de mest erfarne og beste i Norge.


Klinikken utfører også tannregulering hos hunder. Det høres kanskje spesielt ut, men det gjøres slettes ikke for forfengelighetens skyld!



– Det handler om å rette opp tenner som skaper smerte og ubehag. Det er som oftest feilstilte hjørnetenner som må behandles. Det gjør vi veldig mye av. En hund med tannstillingsfeil bør starte med tannregulering når den er rundt 5-6 måneder gammel for å oppnå best resultat. Behandlingstiden er ca. fire uker. Mange tror at det vokser seg til, men starter man for sent kan det utvikle seg til alvorlige, kroniske skader og betennelser i kjeven, opplyser tannspesialisten.


Godkjent opplæringsinstitusjon

Som den eneste veterinæren i Norge med tannspesialist-status og godkjenning fra European Board of Veterinary Specialisation, er Dyretannklinikken oppført som en godkjent opplæringsinstitusjon for nye spesialistkandidater innen veterinær odontologi. Det betyr at spesialistkandidater kan jobbe med Storli som veileder på klinikken, for å oppnå de kompetansekrav som stilles til denne spesialiseringen. For tiden holder hans ektefelle, Ingeling Bull, på med spesialistutdannelsen, men han håper det vil bli flere dyretannspesialister i Norge i fremtiden.


– Det er eksklusivt å være den eneste veterinære tannspesialisten i Norge, men jeg vil jo gjerne at det skal bli flere, sier Storli med et smil.


Sigbjørn H. Storli, Dipl.EVDC, sammen med veterinær Ingeling Bull og Dyrepleier Charlotte Fleischer utgjør teamet ved Dyretannklinikken.
Les mer...

2020-09-03 09.30

byggventilasjon7

Nasjonal leverandør av rimelige ventilasjonsprodukter satser på proffmarkedet

Artikkel Byggventilasjon AS, er et Bergensfirma som spesialiserer seg på salg og installasjon av komplette ventilasjonsløsninger, blant annet balansert ventilasjon, gjennom nettbutikken Byggventilasjon.no. Nå har...
vbk6

Bred kompetanse hos anerkjent verksted med fokus på tunge kjøretøy

Artikkel VBK AS, er et velrennomert selskap fra Horten, med lang erfaring innen påbygg og reparasjoner av tyngre kjøretøy. De utfører reparasjoner på lastebiler, busser, bobiler og campingvogner og hengere, og...
Til Dyretannklinikken

    Kontaktinformasjon

    vidaxl

    Fem måter å nyte mer tid utendørs

    Uansett hvor du bor, om det er i et hus med hage, en leilighet, eller en hybel, er det synd om du ikke utnytter sjansen til å tilbringe ekstra tid ute, spesielt i sommermånedene. Når solen er ute og temperaturen stiger, er det mange som liker å få litt frisk luft og naturlig D-vitamin. Men kanskje synes du det er vanskelig å forlate hjemmet av en eller annen grunn? Heldigvis er det ingen grunn til bekymring. Vi har samlet en liste over måter å lokke deg selv til å begi deg ut i den solfylte naturen.

    compare-fibre-e5sTz361Jzg-unsplash

    Farvel til tradisjonell leksehjelp?

    Da foreldregenerasjonen var ung og selv gikk på skolen, var det vanlig at far eller mor måtte hjelpe med leksene etter skoletid. Dette har fungert i flere tiår, men kan også føre til sosiale ulikheter.

    hytte

    Utnytt din gamle hyttes potensiale

    Hyttekulturen står sterkt i det norske samfunnet. Mange har hytter som har gått i arv gjennom generasjoner, og som med tiden trolig har blitt slitt og trenger oppussing. I dag bygges det nye hytter for fullt, og dessverre blir mange eldre hytter stående tomme eller revet ned for å bygge nytt. 

    Arkiv