Ringeriksbadet er et interkommunalt selskap som er eid av Ringerike kommune og Hole kommune. Badeanlegget åpnet i oktober 2010, og er et svært velbesøkt velværesenter for både små og store innbyggere.
– Med 140 000 badebesøkende i løpet av et år, vil jeg si at Ringeriksbadet er et godt utnyttet anlegg, smiler daglig leder Lars Gomnes.
– Ringeriksbadet er en god modell for hvordan to kommuner kan gå sammen om å drifte et svømmeanlegg. Vi er svømmehallen i Ringeriksregionen – og har derfor skolesvømming for alle skolene i Hole og Ringerike kommune, i tillegg til barnehagesvømming, som har blitt mer og mer utbredt, forklarer han videre.
Bidrar til folkehelsa
Badeanlegget har et 25 meter langt idrettsbasseng, terapibasseng med boblebenk, fellesbadstue, barnebasseng, stupetårn og to sklier. Bredden i fasilitetene gjør at Ringeriksbadet er et badeanlegg for mennesker i alle aldre og fysiske form. Badet blir nemlig hyppig besøkt av terapigrupper for trening og rehabilitering i varmt vann, sammen med fysioterapeut, i tillegg til at Ringerike svømmeklubb har faste treningsgrupper flere ganger i uken.
– Det er ekstremt mye aktivitet gjennom hele uken, mens lørdag og søndag er mer familiedager. Vi er én av de få svømmehallene som har åpent for publikum hele tiden mellom klokken 06 og 21 på hverdager, og sperrer heller av deler av bassengene ved gruppetrening, opplyser Lars.
Lars innrømmer at det ofte kan være ganske tettpakket i bassengene – spesielt på fridager hvor været er ekstra ruskete og gradene kryper nedover.
– Det er jo veldig bra å ha så mye aktivitet her, uttrykker Lars, og smiler bredt. Men det jeg er mest stolt av, og det som kanskje var mest overraskende da jeg begynte her, er alle eldre som kommer hit for å trene og bade i terapibadet vårt. De ser på dette som noe kjempeviktig for å fungere og for å kunne fortsette å bo hjemme, og vi synes det er fint å kunne bidra til folkehelsa, poengterer han ytterligere.
Ringeriksbadet er med andre ord en fin arena for nærområdets eldre og pensjonister, som kan sitte og skravle over en kaffekopp i badeanleggets kafé. Kaféen fungerer også som en kantine, med varme lunsjretter som kan kjøpes av badets gjester så vel som lokale bedrifter i lunsjpausen.
Badeanleggets nærmeste nabo; treningssenteret Actic Hønefoss, har en samarbeidsavtale med Ringeriksbadet, noe som er en medvirkende faktor til at det er full aktivitet på Ringeriksbadet på hverdagene.
– Badet Helsesenter er også et samarbeidende selskap som passer veldig godt inn i vår profil. Deres fysioterapeuter har stor glede av Ringeriksbadet og bruker det i sin terapi, så det er en veldig ålreit kobling mellom bransjer. I tillegg merker vi at badstuen er ekstremt populær og svært viktig for mange, forteller Lars.
Miljøfremmende tiltak gav avkastning
Ringeriksbadet jobber i disse dager for fullt med miljøtiltak, og har blant annet fått på plass en søppelsorteringsstasjon, samtidig som de jobber intenst med å få ned matsvinnet. Men den største miljøinvesteringen Ringeriksbadet har gjort, gav umiddelbar avkastning.
– Vi investerte i et styringssystem i kjelleren som gav oss et 20 prosent mindre strømforbruk, ved hjelp av enheter som følger med på bruken av bassengene våre i forhold til forurensning. Tidligere hadde vi et anlegg som stod og renset 100 prosent hele tiden. Nå ligger det isteden på 30 prosent i periodene det er stille og rolig, mens det «boostes» opp når det er full aktivitet, forklarer Lars om det smarte systemet.
I disse dager holder Ringeriksbadet på med utskiftning av badets belysning, hvor alle lyskilder skal byttes ut til LED. Og i løpet av høsten går det mot ytterligere miljøfremmende tiltak, blant annet med gjenvinning av varmtvann.
– Vi regner med at det skal gi et godt utbytte, og vi har allerede byttet ut store sirkulasjonspumper som fører vannet opp og ned til bassengene, med mer energieffektive pumper. Vi gjør ganske mye på den biten, og mesteparten av vår energibruk er fjernvarme – det er en veldig god greie, betoner Lars.
Kontinuerlige utbedringer for optimal trivsel
Ringeriksbadet driftes av 27 ansatte, og Lars understreker at de er avhengig av å ha ansatte som både kan jobbe i kaféen òg være badevakter. Det er alltid en fordel å ha erfaring fra servicenæringen eller være ekstra god til å svømme, og noen ganger rekrutterer de svømmere fra Ringerike svømmeklubb.
– Alle våre ansatte må selvfølgelig igjennom livreddende kurs, og testes to ganger i året. Vi er stolte av det vi leverer, og vi ser at mange unge og usikre ansatte ikke føler seg helt klar for de ansvarsfulle oppgavene, men de vokser med tiden med opplæringen og erfaringen de får ved å jobbe her, konstaterer Lars.
Som en institusjon i Ringerike og omegn, ønsker Ringeriksbadet å beholde sin posisjon som en helsefremmende møteplass for regionens innbyggere. For å legge til rette for en fortsatt trivelig opplevelse for små og store badelystne i fremtiden, holder Ringeriksbadet på med kontinuerlige utbedringer av fasilitetene.
– Vi har et svært velbesøkt terapibasseng, og på grunn av stor pågang ønsker vi oss et terapibasseng til – i et lukket rom, med bookingmulighet for grupper som har spesielle behov. Vi er et interkommunalt selskap som hele tiden vil utvikle oss, og vi jobber hele tiden med å vedlikeholde dette anlegget best mulig. Målet vårt er at dette anlegget skal leve i minimum 40 år, avslutter Lars Gomnes.