Mo Industripark er ikke bare en av de viktigste industriparkene i Norge – det er også en av de grønneste industriparkene. Markedssjef Jan Gabor forteller at de har store ambisjoner om å bli en grønn industrikraft i verdensklasse.
– I Europa er vi kjent for vår høye grad av energigjenvinning i året, forteller Gabor innledningsvis.
Med en miljøvennlig produksjon av armeringsstål, flere bærekraftige mål, et lavt fotavtrykk på utslipp og utnyttelse av råvarer som blir til overskuddsmasse som deretter selges videre som andre produkter, tar hver og en av bedriftene i Mo Industripark ansvar for miljøet.
Blant industriene i industriparken, finnes noen av Norges viktigste næringer. Smelteverk, gruvedrift, havbruk, datasentre, olje og gass og et stort leverandørmiljø er noen av dem.
– Med mer enn 100 bedrifter og 2600 arbeidsplasser, er Mo Industripark en av de største industriparkene i Norge og det industrielle tyngdepunktet i Nord. Mo Industripark AS er et konsern, og vi driver med eiendom og infrastruktur i tillegg til distribusjon av vann og kraft, kraftproduksjon, fjernvarme og logistikk.
– Logistikk og infrastruktur er veldig viktige temaer som vi er opptatt av i en regional og nasjonal sammenheng, og forsøker å bidra til at det skal være gode logistikkløsninger for hele Nordland, fastslår Gabor.
Industrikonsernet er majoritetseier i Mo Fjernvarme, som er det største fjernvarmeanlegget i Norge basert på overskuddsvarme fra industrien, og er hovedaksjonær i Arctic Circle Data Center, som leverer skytjenester ved hjelp av en egenutviklet løsning.
En viktig del av jobben til Mo Industripark er å sikre rammebetingelsene til sine eksisterende leietakere.
– Vi jobber med politikk, miljø, utdanning og infrastruktur – ja, vi er på alle mulige arenaer for å sikre at våre leietakere har best mulig rammebetingelser! Sier markedssjefen med et smil.
Han forteller videre at Nordland er den mest konkurransedyktige regionen i Norge – kanskje til og med i Europa, når det kommer til kraftintensiv industri.
– En tredjedel av all eksport fra hele Nord-Norge, kommer fra Helgeland. Det er bra for alle at det eksporteres mye, og enda bedre om det eksporteres mer.
Gabor ser Mo i Rana som et logistisk knutepunkt, og vektlegger viktigheten av at infrastrukturen forbedres. I dag er flykapasiteten inn og ut av Helgeland altfor dårlig, og flere veistrekninger samt dypvannskaier må styrkes for at Mo i Rana skal leve opp til sitt potensiale. I tillegg er Gabor bekymret for mangel på datafiberkapasitet mot utlandet fra Nord. I en digitalisert fremtid er dette avgjørende for at vi skal være en del av løsningen.
– Eksport skaper velstand, og infrastrukturen bør styrkes. Hvor ligger potensialet for å faktisk realisere? Sier han retorisk, og sikter til at dette ligger på skuldrene til det som allerede er etablert.
Med 2600 mål, har den grønne industriparken i Mo i Rana plass til flere nye leietakere. Gabors ønske i tiden fremover er et bedre og tettere samarbeid med de omkringliggende kommunene. Å kunne stå sammen for turismen, næringen og eksporten.
– Vi har de beste forutsetningene for nye etableringer, og vi skal jobbe for å gjøre det på en bærekraftig måte, avslutter han.