Kristin og Grethe Brå Johansen er de smørblide søstrene bak cateringselskapet Sansen for Smak i Trondheim. De startet med catering i 2013, og har i løpet av årene bygget seg opp fra å hjelpe til med matlaging i konfirmasjoner og tilstelninger for kjentfolk, til å bli et kjent og kjært cateringfirma med cafédrift og 17 ansatte.
Kristin røper at Sansen for Smak ble til av en ren tilfeldighet.
– En dag fikk vi en forespørsel fra et firma som etterspurte organisasjonsnummer – noe vi ikke hadde. Da heiv vi oss rundt for å danne et enkeltmannsforetak, men vi hadde ikke peiling på hva vi begav oss ut på, sier Kristin med en varm latter.
Sansen for matlaging
Begge søstrene hadde vanlige jobber, men da Kristins arbeidsplass skulle legge ned og ønsket en ny driver, tok søstrene Johansen over driften av lokalet. Men de glemte en viktig detalj før de kunne åpne:
– Vi var helt ferske i bransjen og visste ikke engang at vi måtte ha servering- og skjenkebevilling! I full hast meldte jeg meg på prøven til servering- og skjenkebevilling, og bestod heldigvis. Men vi måtte jo sende inn en søknad til Trondheim kommune i tillegg, så det tok tre måneder før vi kunne åpne, forteller Grethe.
Selv om det i dag er en selvfølge at Grethe og Kristin står på kjøkkenet og skaper vakre og delikate matretter helt fra bunnen av, var det egentlig ikke meningen at de skulle jobbe med mat. Kristin røper at interessen for matlaging oppstod da hun gikk på ungdomsskolen, men at hun ikke fikk lov til å bli kokk av sin mor, som selv var kokk. Skjebnen ville likevel ha det til at Kristin skulle jobbe med mat.
– Jeg fikk meg en caféjobb som 16-åring utenom skolen, og stortrivdes med det, bekrefter hun med et stort smil.
– Jeg startet å jobbe i mammas venninnes kantine som 16-åring, og ble fort vant med å jobbe med kantinedrift. Etter det beveget jeg meg sakte, men sikkert utenfor min komfortsone og drev både café og catering sammen med Grethe, forteller Kristin.
Cafévirksomhet og catering
Sansen for Smak gjorde det svært bra frem til koronapandemien. Siden de holdt til på et helsehus som stengte helt ned i forbindelse med pandemien, hadde de ingen kunder i en lang periode. Redningen ble matpakker for de ansatte på huset og bedrifter i nærheten, som gikk sammen for å hjelpe det høyt elskede cateringfirmaet med å holde seg flytende i en tøff tid.
Etter hvert i 2020 fikk cateringsøstrene en telefon fra Trøndelag teater, som lurte på om de var interesserte i å drive cafévirksomhet hos dem. De bestemte seg for å takke ja til tilbudet.
– Vi starter med cateringdrift her fra morgenen frem til klokken 14. Etter det kjører vi restaurant og bar på teateret etterpå, sier Grethe og Kristin, som røper at det til tider blir en smule hektisk.
– En periode hadde vi over 700 personer som hadde pause samtidig på teateret, da er det svært hektisk i de 20 minuttene pausen varer.
Nå ønsker vi å rendyrke cateringvirksomheten vår, noe som er naturlig for oss siden det var det vi startet med, sier Grethe, som kan fortelle at de nå i juni har sin siste måned på teateret.
I tillegg til et fullt fokus på catering i 2025, ønsker søstrene også å vie mer tid til suksesskonseptet Afternoon tea, og småretter som kanapéer, som er noe som søstrene tror blir enda mer populært i år.
Trenger arbeidskraft
Det viktigste for Kristin og Grethe er å være tro mot sine egne verdier; smak, kvalitet og kundetilfredshet. De lager alltid all mat fra bunnen av, og legger stor vekt på å holde den samme, gode kvaliteten de alltid har hatt.
– Det aller viktigste for oss er å opprettholde en god kvalitet. Derfor har vi vært litt tilbakeholdne med markedsføring siden vi ikke vil bli for store. Vi får ofte spørsmål om vi kan åpne flere plasser, men det er jo bare oss to som lager maten, presiserer Kristin.
Selv om Kristin og Grethe gjør det meste selv, har de en fast stab med flinke ansatte som stiller opp når det trengs. Likevel er det en stor mangel på arbeidskraft i cateringbransjen. Den største utfordringen til søstrene er å finne ansatte som ønsker å jobbe helger – og som i tillegg har førerkort og kan levere bestillinger.
– For å jobbe her må man være både portør, psykolog og god til å lage mat, sier de to søstrene, med en god latter.
Fra spøk til alvor presiserer Kristin og Grethe at de alltid er på leting etter effektive og utadvendte personer som har evnen til å jobbe selvstendig. Døgnet har rett og slett ikke mange nok timer for de drevne cateringsøstrene med sansen for smak.
– Jeg og Kristin kan ikke være syke samtidig. Da blir det helt krise. Vi har ingen som kan gjøre det samme som oss, og tar oss absolutt ikke fri på en cateringdag, medgir Grethe, som til tross for en hektisk hverdag trives godt i et høyt tempo.