Kundaliniyoga kan høres både fremmed og en anelse svevende ut, men det handler i bunn og grunn om å komme i kontakt med seg selv, forklarer Merete Brandt, daglig leder for Kundalini Yoga Bergen og internasjonalt KRI-sertifisert lærer utdannet ved Kundaliniyogainstitutet i Stockholm, Oslogruppen. Kundaliniyoga ble tatt fra India til Vesten av Yogi Bhajan på slutten av 1960-tallet og omtales gjerne som hverdagens yoga. Den gir oss enkle verktøy til å fremme balanse i kropp og sjel slik at vi kan håndtere hverdagens utfordringer på best mulig måte. I våre moderne liv har de færreste tid til å være til stede i øyeblikket og i seg selv. Vi blir frakoblet våre egne liv, og dette skaper stress, uro og sykdom.
– Derfor blir kundaliniyoga ofte kalt bevissthetens yoga. Den er en av de opprinnelige yogaformene, der fokuset ligger mer på å opparbeide vitalitet og energi i kropp og sjel, enn å mestre avanserte og fotogene stillinger. Kundaliniyoga kan praktiseres av alle. Hver enkelt arbeider i eget tempo, lytter til kroppens signaler og tilpasser øvelsene til der man til enhver tid befinner seg. Fokuset er innover, og din eneste utfordrer er deg selv, forteller Merete.
Merete startet opp Kundalini Yoga Bergen, Bergens første kundaliniyogasenter, i februar 2015. Den gode atmosfæren på senteret merker du allerede idet du kommer innenfor døren. I tillegg til at lokalene er funksjonelle med yogasal, garderobe og toalett med dusj, finnes det oppholdsrom som innbyr til å sette seg ned med en kopp te og en god samtale etter yogatimene. Merete vil at du skal trives.
– Akkurat nå har vi fem kurs i uken på timeplanen, og man kan også droppe innom på enkelttimer hvis man vil og har behov – vi ønsker jo nettopp at dette skal være lett tilgjengelig for folk flest. Kundaliniyoga passer for nesten alle, uansett fysisk form, alder, kroppsfasong og kjønn! De som ønsker, må gjerne komme innom for en prat, og vi setter også opp individuelle veiledningstimer. I tillegg er det mulig å bestille hjemmeyoga og bedriftsyoga.
Bevegelse, pust og lyd
En kundaliniyogaklasse inneholder alltid elementer av de åtte aspektene som tradisjonelt utgjør yoga. Hver time består av enkle, kraftfulle bevegelser, dybdeavspenning, pusteøvelser og meditasjon. Mantra og lydvibrasjoner hører også med. Yoga betyr «å forene», og målet er å skape forening mellom bevegelse og pust, mellom kropp, sinn og sjel, og mellom individet og verden rundt.
– Med yoga trener du mer enn bare den fysiske kroppen, og du vil merke at det skjer positive forandringer også i det mentale og det emosjonelle. Så er den menneskelige styrken heller ikke avhengig av muskelstyrke alene, men av balansen i vårt energisystem, forteller Merete.
Hoveddelen av kundaliniyogatimen er en såkalt kriya, et yogaprogram, som kan bestå av både fysiske og mer meditative øvelser. Det finnes tusenvis av slike fastlagte kriyaer med ulike tema å velge i, og lærerens valg av kriya avgjør hvilket fokus timen får. Etter kriyaen følger en litt lengre hvile, før det avsluttes med meditasjon.
– Under hvilen spiller jeg på en stor gong. Vibrasjonene fra de store gongene er utrolig avslappende. Faktisk er dette blitt så populært at vi har begynt å tilby egne «gongbad», noen ganger med ventelister, der folk kommer for å kvitte seg med stress og få en lang og dyp hvile.
Et verktøy for hverdagen og for livets utfordringer
Mange forbinder yoga med statiske sittestillinger og lite aktivitet. Men kundaliniyoga, med alle sine aspekter, er dynamisk. Gjennom bevegelsene får man et verdifullt verktøy for å gjøre hverdagen bedre, få mer energi og bruke den til noe godt i hverdagslivet.
– Det spesielle med yoga er at endringer kan skapes uten at man trenger å tenke ut alt selv. Bare det å gjøre yoga påvirker måten du tenker og handler på, og tillærte og ugunstige mønstre kan endres og bli mer funksjonelle, fysisk så vel som mentalt. Kort fortalt handler det om å skrelle vekk det overfladiske og nærme seg sitt egentlige jeg. Da skjer det en forandring – man blir rett og slett et bedre menneske, fysisk og mentalt. Mange forteller at de sover veldig godt etter at de har vært her, og at energien kommer tilbake, smiler Merete.
– Yoga er ingen religion. Yoga er å komme i bedre kontakt med egen kropp og sinn, og utforske muligheter i en selv. En slik opplevelse kan godt være åndelig uten å være religiøs, og den største belønningen for meg er når noen kommer og forteller at opplevelsene på yogamatten har gitt dem et bedre hverdagsliv også utenfor yogasenteret, smiler Merete.