Bygningsingeniøren Håkon Thorrud, har en lang fartstid i byggebransjen, med flere imponerende karrieremilepæler. Han startet for seg selv i 1997, har vært med på å bygge sykehus, jobbet i flere entreprenørselskaper, og hatt ansvar for prosjektstyring og prosjektledelse både i byggebransjen og i industrien. Med tiden ble det bare mer og mer entreprenørvirksomhet.
– I 2002 fikk vi være med på et større prosjekt; å bygge alle hyttene på Holmsbu Spa. Da begynte vi å tenke på industriell produksjon og vendte oss mot Sverige, da det var de som hadde kommet lengst, forteller Håkon.
Bygget husfabrikk
Da svenskene skrudde opp prisene, stod de ovenfor en utfordring. Baltikum var rimeligere, men var det verdt risikoen? I 2004 fikk Håkon muligheten til å være med å etablere og bygge opp en egen husfabrikk, helt fra bunn av - med norske eiere, norsk byggteknikk og norske og svenske nøkkelpersoner i ryggen. Etter hvert kunne de ansette og sysselsette så mange som 70 til 100 ansatte i firmaet som fikk navnet Husvik SIA.
– Det ruller og går fortsatt! Jeg er vel en litt sånn gründertype, for å si det sånn. Jeg synes det er gøy å få i gang ting, smiler han.
For seks år siden startet de å utvikle og bygge egne prosjekter, både som entreprenør og eiendomsutvikler. I 2017, ble Håkon sammen med en partner overbevist om at deres kunnskap om elementbygg var en god inngang til å hjelpe mange flere byggmestre/entreprenører i gang med dette. Etter kort tid ble elementhuskjeden MultiBO født. Hovedsamarbeidspartneren Husvik leverer elementer.
For noen år siden var element forbundet med dårlige erfaringer, dette dreier seg ifølge Håkon om kunnskap og erfaring i montasjearbeidet, kompetanse og kvalitet på det som blir levert.
– Elementproduksjon er en stor logistikkoperasjon; med planlegging og prosjektering i en tidlig fase. Og det har vel aldri vært feil i et byggeprosjekt, for uten det, blir det gjort mye feil, mener han når ting løses på plassen, da er det vanskelig å ta hensyn til alle forhold.
En nøye planlagt prosess
Håkon påpeker at timeforbruket på en byggeplass ofte blir feilkalkulert og fører til unødvendige kostnader. Med elementproduksjon er alt allerede ferdig kalkulert og gjennomprosjektert. Prosessen er rett og slett nøye planlagt. Alle tegninger blir laget i 3D som er en garanti for at alt passer sammen.
– Man får gjort mest mulig i tørre og fine lokaler, og kvaliteten blir helt annerledes. Det er mye mindre risiko for fukt i bygget når alt produseres i tørre, kontrollerte lokaler, fastslår Håkon.
MultiBO har ikke så mange forhandlere enda, men de som ble med fra starten er svært aktive og deres oppdragsmengde har økt kraftig. Med elementbygg kan man minimum tredoble omsetningen i en bedrift, dette gir god både topp- og bunnlinje.
Oppdragsmengde har i tillegg økt i egen entreprenørvirksomhet, der de benytter seg av egne elementer.
I den digitale huskatalogen, kan kundene få inspirasjon til løsninger og forslag. I tillegg har de et fyldig bibliotek med tidligere prosjekter som strekker seg tilbake til 2005.
– Vi er mer fleksible på leveransen enn det mange andre er. Vi kan gjøre endringer og skreddersøm, og jobber godt med arkitekter for å optimalisere for elementbygging, samtidig som vi beholder utrykkene som arkitekten ønsker. Det kan vi tilby fordi vi har et veldig sterkt prosjekteringsteam i fabrikken, forklarer han.
Nå holder de på med en del prosjekter i nordre Vestfold, og bygger blant annet i Eidsfoss, Tønsberg og Sandefjord. I nær framtid ønsker de å få en forhandler i Holmestrand og Drammen også.
Banet vei for forandring
Håkon forteller at koronasituasjonen ikke påvirket dem nevneverdig, de slapp å permittere noen ansatte. De holdt seg flytende på pågående prosjekter og ulike jobber innen rehabmarkedet. Med en stigende oppdragsmengde er han optimistisk for 2021.
– Jeg tror markedet er bra. Flere utsatte prosjekter kommer nå til gjennomføring. Det er lav rente og folk har spart penger. Nå sitter folk på hjemmekontoret sitt og ser på veggene og tenker ut hva de skal gjøre, så rehabmarkedet går veldig bra, fastslår han med et smil.
Håkon fremholder at byggebransjen er en konservativ bransje, man er nødt til å tenke mer industrielt for å redusere kostnader og byggetid, dette vil tvinge seg frem. Mange gjør som de alltid har gjort. Det positive med en konservativ bransje er at det er uante muligheter til forbedring og utvikling.
– Vi var tidlig ute med elementproduksjon i 2002, og vi ser jo at det går den veien - nå er det jo også mangel på håndverkere, sier han og fortsetter:
– Du får så mye igjen for at det er ferdigprosjektert! Det blir mer effektiv produksjon, som gir mindre byggefeil, mindre avfall og raskere byggetid. Det er jo et stort bærekraftelement også, avslutter Håkon Thorrud.