En kanskje liten, men vesentlig del for at Norge kunne bli ble kåret av det prestisjetunge rankingsystemet Greatest Sporting Nation til verdens nest beste friidrettsnasjon i 2017, er de mange friidrettsbanene rundt i landet der talent har fått utvikle seg. Vedlikehold er grunnleggende for at man skal kunne ha bruk og glede av et friidrettsanlegg over mange år, og her tilbyr Miljørens Norway med 20 års erfaring i bransjen sin ekspertise.
– Hensikten med rensing er at dekkene skal drenere. Om de ikke renses så drenerer de heller ikke og vannet blir liggende oppå, sier eier og daglig leder Alf Svein Blomvågnes.
Miljørens Norway AS tilbyr dyprensing med høytrykkspylemaskin som åpner porene i tartandekke og opprettholder vanngjennomtrengelighet. Maskinen spyler vann under høyt trykk skrått ned i dekket og suger også vannet opp igjen.
– Tanken er delt i to, det er ferskvann oppe og skittvann nederst. Jeg fyller tanken på en bane 30-35 ganger, så det går mye vann, forklarer han.
Spar penger med jevnlig vedlikehold
Blomvågnes opplever at det ikke er alle som vektlegger vedlikehold og at det kan gå lang tid mellom hver rens av friidrettsbaner. Norges Friidrettsforbund anbefaler vurdering av gjenværende levetid etter ti år, og ved godt vedlikehold vil normalt dekket da bare ha kommet halvveis i brukstiden og det kan om nødvendig utføres rehabilitering av dekket.
En slik rehabilitering vil koste cirka én sjettedel av kostanden av et nytt dekke. Miljørens Norway AS anbefaler dyprens annenhvert år. Selv om det kan være en kostnad for kommuner, vil jevnlig vedlikehold spare kostnader over tid.
– Jeg har vært borte i forfalne baner for de har ikke blitt vedlikeholdt, og om det går for lang tid mellom rens så gror det mye mose og gress på banen. Da behandler vi med jernsulfat en uke eller to før vi renser som løser opp mosen før vi høytrykkspyler.
Jernsulfat er et lovlig middel som ikke er farlig og banen kan fremdeles brukes under behandlingstiden, sier den daglige lederen.
Renser landets baner
Blomvågnes kjøpte opp bedriften fra Kristiansund i 2014 og startet for seg selv etter 24 år i bussnæringen for Tide Buss.
– Skulle jeg noen gang gjøre noe nytt så var det da, og så bydde anledningen seg. Nå reiser jeg rundt hele landet og vasker friidrettsdekke, sier han.
Traktoren med tilhørende tank og spylemaskin blir lastet inn i lastebil og kjørt rundt til alle landets krinker og kroker for å yte sine tjenester.
– Det første året, i 2014, så vasket jeg 23 baner. Nå er jeg oppe i 50 baner i året, sier han og legger til at han har vært på jobbreiser opp til både Tromsø og Alta.
Friidrettsbaner er som regel eid av kommuner og idrettslagene står for drift og vedlikehold.
To døgns arbeid per anlegg
Daglig leder anslår veiledende tidsbruk på et anlegg i normal tilstand er 20 timers effektivt arbeid. I 2018 tilbyr de rengjøring av anlegg med opptil åtte løpebaner til en pris på 39 000 kroner. Dersom anlegget er i ekstremt skitten eller forfallen stand kan rengjøringsarbeidet ta lengre tid og det vil påbeløpe et pristillegg.
– Jeg har blitt godt anerkjent og har et veldig nært forhold med Norges friidrettsforbund. Jeg har også kommet med innspill for anleggsutvalget som reiser rundt i landet, sier Blomvågnes.
Bergen kommune har per dags dato syv friidrettsbaner, og Miljørens Norway tar seg av vedlikeholdet av disse hvert år etter kommunens ønske.
Jobber for referanser
Blomvågnes påpeker at vedlikehold ikke alltid er vektlagt under bygging av idrettsanlegg, og siden rens av en bane innebærer avhengighet av store mengder vann kan det by på problemer.
– Når jeg skal bruke en 60-70 kubikk med vann på en slik bane på to døgn så er det ikke alltid at det er tilkomst til vann. De har vanningsanlegg inn på banene men det er for lite. Jeg må ha kontakt med brannvesenet og få koblet meg til direkte til store mengder vann, forklarer han og legger til at han er svært opptatt av gode referanser og å utføre en tilfredsstillende jobb for hver kunde.
– I fjor var jeg på 20 baner som jeg ikke har vært på tidligere. Hele tiden utvikles det forhold til nye kunder, og det er på bakgrunn av referanser og at vi gjør en jobb som vi kan gjøre bekjent av. Og er det noe de har problemer med, så må de bare ta kontakt, for jeg er interessert i å gjøre en god jobb, sier Blomvågnes.