agoprene4agoprene2agoprene3agoprene5agoprene6agopreneny1.jpeg

Reduserer CO2-avtrykket til møbelindustrien med skum fra tang og tare

Det norske selskapet Agoprene AS har utviklet et nytt og miljøvennlig alternativ til petroleumsbasert polyuretanskum: et fleksibelt skum laget av biomasse fra tang og tare. Dette innovative skummet har bestått noen av de strengeste testene i bransjen, inkludert ti års holdbarhet og høyeste brannkrav – en løsning som nå finner veien inn i møbler over hele Norge.

Celine Sandberg, grunnleggeren av Agoprene, beskriver arbeidet som et resultat av flere års eksperimentering og en klar bærekraftambisjon. Med en familiehistorie knyttet til norsk industri gjennom fabrikken Korni flatbrødfabrikk, har hun alltid hatt et nært forhold til produksjonsmiljøet, noe som inspirerte hennes utdanning innen forretningsutvikling. 

 Familiehistorien min var nok en av grunnene til valg av utdanning. I løpet av studiet måtte man starte en egen bedrift. Med bakgrunn i familiehistorien ønsket jeg å lage et fysisk produkt, samtidig som jeg syntes at bærekraft er spennende og viktig, forteller gründer Celine Sandberg, CEO i Agoprene. 


Fra petroleum til tang og tare 
Under studiene kom Celine i kontakt med en forsker på universitetet, som syslet med fremstilling av bioplast fra tang og tare, og en annen forsker som hadde lykkes med å lage plast til høyballer av cellulose. Møtet med de to inspirerte Celine til å lære seg mer om biomaterialer. Derfra var veien kort til å se nærmere på tang og tare som et miljøvennlig alternativ til petroleumsbaserte produkter.  

– Det første jeg gjorde var å bestille råmaterialer, før jeg satte i gang med å lage prototyper på kjøkkenbenken i studentkollektivet. Jeg visste ikke helt hva jeg skulle lage den gangen, men utgangspunktet var å skape verdi av biomasse fra tang og tare. Ettersom Norge har verdens nest lengste kystlinje, så jeg det som en kjempemulighet. Jeg var videre fast bestemt på å lage noe som ikke allerede eksisterte, forklarer den engasjerte gründeren.

I dag er rundt 90 prosent av alle materialene vi omfavner oss med til daglig, laget av petroleumsbaserte kjemikaler. Blant disse materialene finner man polyuretan 


– Vi valgte tidlig å fokusere på fleksibelt polyuretan, nærmere bestemt mykt skum. Det var allerede andre som laget hardt skum av andre bioressurser, som for eksempel cellulose. Det har alltid vært en drøm for meg å være først i verden. 

En perfekt match 
Celine sto på kjøkkenet og laget prototyper i et år før selskapet fikk tildelt én million kroner av Norges Forskningsråd. Støtten gjorde det mulig for Celine å gå rett ut i jobb i eget selskap etter studiene.   

– I starten så vi på ulike bruksområder, men vi kom tidlig over møbelbransjen. Jeg kom i kontakt med en norsk møbelprodusent som ønsket å lage en «minusstol», en stol som skulle lagre mer karbon enn den slapp ut, utdyper Celine.  

Agoprene sitt skum, er i motsetning til tradisjonelt møbelskum, helt fritt for petroleumskjemikalier. 

Foto: Johanne Nyborg

– Vi tilbyr et skum som ikke har negative konsekvenser for kundens karbonavtrykk, kan Celine fortelle.  

Den første kundebestillingen kom i 2022, og året etter, støttet av BioInnovation Institute og deres investering på fire millioner danske kroner, kunne Agoprene bygge sin egen pilotproduksjon. Dette ble et viktig skritt fra kjøkkenprototyper til produksjonsskala, og Celine ansatte bioteknologen Eva Malene Stirø for å drive utviklingen fremover. 

Foto: BioInnovation Institute

– Jeg og Celine møttes gjennom felles nettverk etter studietiden. Produktet var midt i blinken både for min faglige spesialisering og personlige interesse for miljø. Det var rett og slett et skikkelig lykketreff, forteller Eva Malene Stirø, CTO i Agoprene. 

Mot fremtiden med bioskum
I dag holder Agoprene til på Barkåker i Tønsberg, der de selv har bygget en pilotproduksjon hvor de manuelt har produsert et par tusen kilo skum til sine første kunder. I dag er det flere produsenter som har lansert stoler med Agoprene sitt skum på markedet. Blant disse finner man Minus Furniture, New Comfort Products, og det svenske design studioet, ITG, som står bak «the kelp chair», laget av 3D-printet tareplast, tare-basert tekstil og Agoprenes skum. 

Med biologi og teknologi i skjønn forening, vil 2025 bli et spennende år for selskapet med fokus på oppskalering av produksjon. I fremtiden håper de på å utvide til enda flere markeder, som for eksempel transportbransjen eller byggebransjen. Selskapet har hatt flere interne prosjekter i andre bransjer enn møbelbransjen, og ser flere spennende muligheter i takt med oppskalering.  

Foto: Johanne Nyborg

Med en ny produksjonsenhet under bygging, planlegger Agoprene å kunne levere flere hundre tonn skum i løpet av 2025. Selskapet har søkt internasjonal patentbeskyttelse for teknologien, og etterspørselen vokser raskt – over 300 internasjonale selskaper har allerede vist interesse. For å møte denne etterspørselen på en bærekraftig måte, utvikler Agoprene en produksjonsenhet som enkelt kan dupliseres og plasseres nær kundene, uansett hvor i verden de befinner seg. 

– Vi bygger for fremtiden. Vårt mål er å bringe produksjonen nærmere kunden, redusere transportutslipp og sørge for at bærekraftige løsninger er tilgjengelige i flere markeder, avslutter Celine Sandberg. 

Les mer...

2025-01-01 08.15

KFKProsjekt1

Proaktiv prosjektledelse i bygg- og anleggsbransjen sparer både tid og penger

Artikkel Med en tverrfaglig tilnærming, tilbyr det rådgivende selskapet KFK Prosjekt AS tjenester innen prosjektledelse, byggeledelse og HMS-oppfølging – for en bedre arbeidsplass uten ulykker, og et prosjekt uten...
lumic4

Helautomatiske vaksinasjonsmaskiner til oppdrettsfisk bidrar til økt fiskevelferd

Artikkel Lumic AS fra Bergen, har utviklet automatiske vaksinasjonsmaskiner for fisk i oppdrettsnæringen; et anerkjent og innovativt system som minimerer håndteringsstress og bidrar til økt fiskevelferd blant oppdrettsfisk. –...
Til hjemmesiden

    Kontaktinformasjon

    hytte

    Utnytt din gamle hyttes potensiale

    Hyttekulturen står sterkt i det norske samfunnet. Mange har hytter som har gått i arv gjennom generasjoner, og som med tiden trolig har blitt slitt og trenger oppussing. I dag bygges det nye hytter for fullt, og dessverre blir mange eldre hytter stående tomme eller revet ned for å bygge nytt. 

    vidaxl

    Fem måter å nyte mer tid utendørs

    Uansett hvor du bor, om det er i et hus med hage, en leilighet, eller en hybel, er det synd om du ikke utnytter sjansen til å tilbringe ekstra tid ute, spesielt i sommermånedene. Når solen er ute og temperaturen stiger, er det mange som liker å få litt frisk luft og naturlig D-vitamin. Men kanskje synes du det er vanskelig å forlate hjemmet av en eller annen grunn? Heldigvis er det ingen grunn til bekymring. Vi har samlet en liste over måter å lokke deg selv til å begi deg ut i den solfylte naturen.

    hellofresh

    Hvordan skape mer hygge på kjøkkenet

    For mange er matlaging bare en av hverdagens plikter, en ndvendighet som nesten går på autopilot. Brødskiver smøres, poteter koker og oppvasken går, alt uten at du tar deg mye tid til å tenke over det. Kjøkkenet er gjerne ikke det første rommet du forbinder med hygge og kos, men vi mener det burde være det.

    Arkiv