Hoang Le Ravnaas har ikke ligget på latsiden siden hun ankom Norge i 2009. I juni 2009 flyttet hun fra Vietnam til Kongsberg, og allerede i november åpnet hun opp Fuji Sushi i sin nye by. I år feirer sushirestauranten 10-års jubileum.
– Da jeg kom til Norge i 2009 lurte jeg på hva jeg skulle jobbe med, og om jeg skulle starte noe nytt - noe eget. Så bestemte jeg meg for å åpne Fuji Sushi.
Ravnaas har alltid vært matinteressert – særlig i asiatisk mat. Tidligere har hun jobbet med matlaging på en taiwansk restaurant i Vietnam.
Men hvor lærte du å lage sushi?
– Det lærte jeg fra en venn som eier og driver en sushirestaurant. Vi to reiste sammen til Japan og lærte å lage ordentlig sushi i henhold til japanske sushitradisjoner, forteller hun.
Ravnaas forteller at hun holder et svært høyt nivå på sushikompetansen til de ansatte. Da sushi inneholder råfisk, skjell eller reker – er det avgjørende med hygiene og tekniske ferdigheter. Her snakker vi rene, presise kutt i laks, korrekt tilbereding av ris og kreativ matpresentasjon.
– Sushi er en kunst - det er avgjørende at de ansatte forstår hva sushi faktisk er, presiserer hun.
I tillegg til sushi, skal Fuji Sushi begynne å servere ekte vietnamesisk mat – også som take-away.
Flere av kundene til Fuji Sushi spiser der ukentlig, og det er mange som spiser hos henne opp til fire-fem ganger i uken. For å gi tilbake til kundene er hun opptatt av å holde prisnivået lavt.
– Jeg bruker mye tid på å kvalitetssikre råvarer og sørge for at kostnadene er lave nok til at jeg skal kunne tilby kundene en billig og god sushi, sier hun.
– Av og til overrasker jeg også stamkunder med gratis mat. Man skal få igjen for lojalitet hos meg, smiler hun.
Det er heller ikke bare hvem som helst som besøker Fuji Sushi i Kongsberg - skirennsløper Petter Northug har også tatt turen innom for å smake på sushien.
– Northug sa at maten var veldig god, smiler Ravnaas og legger trykk på god. Ellers har også Kygo vært her, legger hun til.
Hun forteller at det er stas å se kjente ansikter nyte maten hennes – men at fokuset hennes er at den daglige kunden skal være fornøyd.
– Målet vårt er å levere smaksopplevelser av en annen verden, høy kvalitet på råvarer og å holde oss til et lavt prisnivå. Hvis vi klarer dette, kommer vi til å nå langt, sier en håpefull Ravnaas med et glimt i øyet.