Stadpipe AS jobber mot oljeindustrien og industrinæringen, og består blant annet av rundt ti familiemedlemmer fra familien Sjåstad. I dag har vi vært så heldige å få et hyggelig møte med tre av dem.
- Vi driver med industriell rørlegging, og akkurat nå er det oppdrettsnæringa som er i fokus. På landbasert oppdrett gjelder det alle rør som er på et oppdrettsanlegg, forklarer Nils Per Sjåstad, daglig leder i Stadpipe AS.
– Da er vi med og designer, prosjekterer og dimensjonerer rør, og bygger hele røret både under og over bakken slik at kunden får et nøkkelferdig rørteknisk anlegg, utdyper han.
Omveltende endringer
Stadpipe AS har to avdelinger – her på Stad og i Bergen. Familieselskapet har holdt stand siden 1995, og således også vært med på de omveltende endringene som har fulgt gjennom årene som har gått.
– På 2000-tallet var oppdrettsfiskerinæringa nede for telling, og da begynte vi å gå mot oljenæringa. Men med tiden har vi sett at det er lurt å ha flere bein å stå på, for etter hvert var det jo oljenæringa som fikk seg en knekk, sier Nils Per med et forsiktig smil.
Ifølge familieskaren Sjåstad, er det oppdrett på land som har vært den største kundegruppen de fem siste årene. Det er de største oppdretterne som oftest tar seg råd til å bygge helt nye anlegg, mens mange eksisterende anlegg ofte velger en oppgradering i form av utbygg og ombygg.
– Fisken må bli større på land før de har den i sjøen, derfor er oppdrettsanlegg på land så viktige i dag, forteller Nils Per.
Dyktige på spesialkonstruksjoner
Stadpipe er dessuten spesielt dyktige på å lage spesialproduserte og innovative rørdeler – like mye til egne prosjekt som til behøvende kunder som inkluderer rørleggere og grossister.
– Store rørdeler og spesialkonstruksjoner for dimensjoner over 300-400 millimeter er ikke standarddeler i varehusene i Norge for å si det sånn. Det er lettere å kontakte oss, smiler Nils Per.
Søker etter rett kompetanse
Maria er andre generasjon Sjåstad, og jobber som personalsjef ved Stadpipe i Bergen. Hun forteller at det ikke alltid er like lett å rekruttere personal med de helt spesielle ferdighetene.
– Vi har sett at det er vanskelig å finne folk som har den rette kompetansen i forhold til det vi driver med. Nå er det industrirørleggere, prosjektledere og prosjektingeniører som vi hovedsakelig leter etter, forteller hun.
For ikke så lenge siden overrakte Stadpipe en sveisemaskin til en videregående skole rett i nærheten, og Nils Per håper at det vil være med på å skape interesse for faget og føre til flere lærlinger i bedriften i fremtiden. I dag har Stadpipe på Stad fire lærlinger, og lærlingeordenen er noe de setter stor pris på. Så godt som alle som har gått i lære hos Stadpipe, har fått jobb hos dem etter endt læretid.
For det er slettes ikke verst å jobbe på et lite sted som Stad. De overraskende mange – og ikke minst store bedriftene som har samlet seg i den lille bygda, står som et unisont bevis på det Nils Per spøkefullt omtaler som «på trass». Mot storbyjaget - men med vind i seilene, er Stadpipe på Stad store på et lite sted.
Leverer nøkkelferdige anlegg
Med et par prosjekt i Tyrkia og leveranser til både Romania og Russland, er det ingen tvil om at kvalitetsstempelet står høyt.
– Dette er et veldig spennende marked – spesielt i utlandet, for mange utenlandske fiskeriaktører vil ha norske kjøleanlegg. De norske båtene har hatt den beste kvaliteten på fisken fordi de har hatt det beste kjølesystemet. Norge er jo en fiskerinasjon og oppdrettsnasjon, så det blir et slags kvalitetsstempel, smiler Nils Per.
De store kjøleanleggene til fiskebåtene består av et rørsystem som holder fisken nedkjølt når man får den om bord i båten. De såkalte RSW-anleggene designes, tegnes og bygges av Stadpipe, før de avslutningsvis blir levert på verftene og installert.
– Det er blitt sånn i oljeindustrien og oppdrettsanleggene at vi liker å ha det sånn vi har det hjemme. Bygger du et hus vil du gjerne ha én å forholde deg til, og få nøkkelen når det er ferdig. Sånn blir det mer og mer i industrien på land, at man ønsker å ha et nøkkelferdig anlegg.
– Da er det viktig å være med tidlig i prosjektet slik at vi bidrar både med design, tegning og dimensjonering. Kunden er med hele tiden på å designe anlegget slik at de får det de vil ha, forsikrer Nils Per med et smil.