Prefabrikkerte rørsystemer bidrar til å effektivisere installasjonsprosessen, redusere kostnader og forbedre kvaliteten på installasjonene. Preftek AS, som er leverandør av prefabrikkerte løsninger for energisentraler og rørtekniske rom, ble startet av Mads A. Kjærås i 2021 og har i løpet av årene opparbeidet seg et godt rykte innen prefab.
Mads er utdannet prosessingeniør med spesialisering innen optimalisering av gassprosesseringsanlegg, men da han skulle ut i arbeidslivet etter endt utdannelse, rådet det fullstendig jobbstopp. Han valgte derfor å søke seg til alternativ fornybar energi hvor han begynte å jobbe med biofyringsanlegg og varmepumpeanlegg i SGP Varmeteknikk (nå SGP Armatec). Derfra gikk veien til AF Energi, der han først ble kjent med prefab.
– Da jeg jobbet som prosjektleder i AF Energi fra 2012 til 2016, ble prefab et aktuelt tema for første gang. AF Energi skulle være størst i sin klasse på store rørinstallasjoner, og et av ansvarsområdene mine var å utvikle et godt konsept. Normalt sett ble det benyttet lokale underentreprenører ved utførelse av prosjekter, men det var ofte vanskelig å få fornuftige priser, forteller han.
Gründereventyret
Mads kom deretter i kontakt med en aktør i Baltikum som han brukte som leverandør av prefabrikkerte varme- og kjøleanlegg, og bygget opp avdelingen med stor suksess. Han forteller at det første prosjektet man gjorde i stor skala med prefab, var et prefabrikkert varme- og kjøleanlegg til Flesland Lufthavns nye terminal; et stort prosjekt som pågikk fra 2015 til 2017.
– Etter hvert flyttet jeg fra Oslo hjem til Sandefjord, der jeg fikk et jobbtilbud i Enwa PMI AS. Der var jeg et par år, og brukte mine litauiske prefab-partnere som leverandør av rør, varme- og kjøleanlegg. Etter hvert dukket det opp en mulighet, og jeg bestemte meg for å stifte Preftek AS i 2021, forklarer Mads om den inspirerende starten på gründereventyret.
Preftek, består av to samarbeidende selskaper; Preftek AS i Norge og UAB Preftek i Litauen. I tillegg har man lokasjoner i Sverige og Danmark.
– Jeg drifter selskapet i Norge, hvor jeg har håndterer alt av salg, og administrasjon og økonomi, mens Preftek i Litauen håndterer produksjonen, poengterer Mads.
Siden VVS-markedet i Norge er relativt smalt har Mads opparbeidet seg et betydelig kontaktnettverk i løpet av årene, gjennom arbeid som både importør, entreprenør og rådgiver.
– Vi fikk virkelig kjenne på utfordringen med å starte et nytt selskap med et nytt konsept, sier Mads.
– Men litt etter litt fikk vi innpass hos et par av de store VVS aktørene i Norge, og vi fikk etter hvert store prosjekter og langsiktige rammeavtaler.
Rentetopp og nybyggstopp
– Vi har hatt mange prosjekter i Nord-Norge og levert til sykehus over hele Norge – blant annet Radiumhospitalet. Vi merker ikke så mye av nedgangen innen boligbygg, men har isteden hatt flere større, offentlige prosjekter, kan Mads fortelle.
– Fordelen med rentetopp og nybyggstopp er at det offentlige tar ansvar og kjører i gang en del prosjekter som lenge har ligget på is, påpeker han.
De store prosjektene har gitt uttelling. 2023 var Prefteks beste år noensinne, med en omsetning på nesten 40 millioner. Det tilsvarer en dobling fra året før.
– Prismessig, er vi veldig konkurransedyktige. Det er også målet vårt. Vi har gode innkjøpspriser og sitter nærmere produsenten, og jo større prosjekt, jo mer lønnsomt blir det – både for oss og kunden, fastslår Mads.
Preftek tar seg i hovedsak av prefabrikkering av tekniske rom; energisentraler, varme- og kjølesentraler, og utstyr i bygg – fra en liten blandesløyfe til komplette, prefabrikkerte energisentraler.
– Nå har vi akkurat bygget to 40 fots prefabrikkerte moduler som vi skal sette opp for en kunde på Gardermoen. Det er der det store potensialet ligger: å flytte energisentralene som blir avspist med et lite bøttekott, og få løftet de opp med en komplett prefabrikkering. Det er et kjempepotensial for våre tjenester, og vi jobber mye mot konsulenter i Norge for å få med byggherrer, utdyper Mads.
Stort potensial for prefab
Preftek blir nøye målt på kvalitet, og scorer høyt på effektivitet og bærekraft med prefab - som genererer mindre plastavfall og forbruksmateriell.
Drammen sykehus, hadde et tydelig spesifisert krav om at leverandøren skulle prise fordelene av prefab – spesielt siden det var et LEAN-prosjekt med fokus på effektivitet.
– Logistikken var utfordrende på plassen, og det var første gang jeg har sett at konsulenten i stor grad beskrev prefab som et eget punkt i beskrivelsen. Vi ser at det går den veien i dag og at kundene vil ha det. Det viser at vi har gjort noe riktig, smiler Mads.
Å overbevise en kunde om at prefab er veien å gå, er derimot ikke alltid en lett oppgave. Derfor bruker Preftek mye tid på å vise fram sine løsninger og invitere potensielle kunder til fabrikken. Nå om dagen er det mye fokus rettet mot datasentre og batterifabrikker, og det levnes ingen tvil om at det er et stort potensial for prefabrikkerte rørsystemer og energisentraler i fremtidens Norge.
– Vi ønsker å standardisere mer og finne nye, smartere og enklere måter å produsere på slik at vi får ned kostnadene. Det gjør at distributørene våre har lettere for å selge modulene. Vi bruker også mye tid på å forstå kundenes behov, og vi er mye ute og besøker messer for å fortelle om vårt produkt. Så langt er jeg overbevist om at dette blir et bra år for oss, konkluderer Mads A. Kjærås avslutningsvis.