184042 P1010839184042 P1010821184042 P1010829184042 P1010833184042 P1010834184042 P1010836

Stor utfordring å få nok lærlinger innen meierifag

TINE Meieriet i Verdal, er ett av Norges største meierier. Men det store maskineriet som er i gang 24 timer i døgnet og som produserer av 350 000 liter melk daglig, er avhengig av fagfolk for å holde hjulene i gang og produksjonen oppe.

– Det som er spesielt med TINE er at vi har reguleringsrollen på melk i Norge. Om det er helligdager, jul eller påske, produseres det. Kua stopper jo ikke å gi melk selv om det er en rød dag på kalenderen, sier meiersjef Kjell Tronhus med en latter.


TINE Meieriet i Melkeveien(!) i Verdal, er ett av TINEs store flaggskip. Anlegget som ligger på Ørin industriområde, ble startet i 1976 som et resultat av sammenslåingen av Verdal Meieri og Levanger Meieri tidlig på 70-tallet. 


Både melkebehandling og ysteri er i gang 24/7, noe som krever en stab på hele 125 fast ansatte pluss lærlinger, fordelt på kjerneriet, myseforedling, laboratoriet, vedlikehold og andre stillinger. 


– Ja, vi er en ganske stor bedrift her i Verdal! Vi har de siste årene investert store summer og gjort flere investeringer i bygninger og maskiner; 800 millioner på fem år, kan meierisjefen fortelle. 


184042 P1010834


Her i anlegget i Verdal, produseres skorpefri Jarlsberg, vanlig Norvegia, økologisk Norvegia og Gräddost – de to sistnevnte er de helt alene om. I tillegg produserer de ekte Meierismør og Bremykt, og hele 11 000 tonn pulver i året laget av myse, som de selger til Arla. Arla distribuerer deretter mysepulveret til hele verden. 


– Myse er et biprodukt fra osteproduksjonen. Vi lager pulver i to varianter; WPC 80, som er myseprotein som brukes mye i kosttilskudd, barnemat og farmasi. Der er USA en viktig kunde. Og mysepermeat fra sukkeret i mysen, som benyttes som tilsetningsstoff i næringsmidler, for eksempel sjokolade og bakevarer. 


– Det er en krevende bedrift å holde hjulene i gang på hele tiden, konstaterer Tronhus med et forsiktig smil. 

Men produksjonsteknologien og utstyret som benyttes, er i stadig endring. Derfor satser TINE stort på lærlinger som kan ta seg av automasjonen og den omfattende teknologien som kreves for å holde et stort meieri i full gang, 24 timer i døgnet.  


184042 P1010829


– Det er forholdsvis få manuelle operasjoner igjen, så vi satser på lærlinger - spesielt innen automasjon og meierifaget. Men det er en utfordring å få lærlinger innen meierifaget, innrømmer Tronhus. 


TINE Meieriet i Verdal er riktignok store, men konkurransen er til å ta og føle på. Eksportstøtten til Jarlsberghjulet opphører om ett år, kan Tronhus fortelle oss. Det betyr at TINE ikke lengre er konkurransedyktige på pris, og TINE har bestemt seg for å minske produksjonen innenlands og flytte produksjonen til Irland på det som eksporteres. Han presiserer at Jarlsberghjulet ikke produseres på Verdal og således ikke påvirker produksjonsvolumet for deres del.

– Kostnadsbildet til TINE må ned, og vi er prisgitt gode avtaler med kjedene. Det er ikke så mange meierier igjen, så vi må ta ansvar og følge utviklingen i markedet. Det er jo den norske bonden som setter den økonomiske forutsetningen for oss. Vi er endringsvillige - det er det som er nøkkelen, avslutter meierisjefen med glimt i øyet.


184042 P1010821

Les mer...

2018-09-11 20.00

mectro4

Tung kompetanse fra innovativ leverandør av spesialtilpassede løsninger til industrien

Artikkel Mectro AS fra Horten, spesialtilpasser elektronikk for industrielle aktører på det profesjonelle markedet. Og det gjør de bra – med stadig flere store aktører med innovativ teknologi på kundelisten.
intime4

Alt i ett system: Timeregistrering og bemanningsplanlegging har aldri vært enklere

Artikkel UKG Pro Workforce Management hever standarden for timeregistrering og bemanningsplanlegging med et brukervennlig program for retail, lager, og industriproduksjon – formidlet av InTime Nordic AS fra Tønsberg.

    Kontaktinformasjon

    compare-fibre-e5sTz361Jzg-unsplash

    Farvel til tradisjonell leksehjelp?

    Da foreldregenerasjonen var ung og selv gikk på skolen, var det vanlig at far eller mor måtte hjelpe med leksene etter skoletid. Dette har fungert i flere tiår, men kan også føre til sosiale ulikheter.

    hellofresh

    Hvordan skape mer hygge på kjøkkenet

    For mange er matlaging bare en av hverdagens plikter, en ndvendighet som nesten går på autopilot. Brødskiver smøres, poteter koker og oppvasken går, alt uten at du tar deg mye tid til å tenke over det. Kjøkkenet er gjerne ikke det første rommet du forbinder med hygge og kos, men vi mener det burde være det.

    national-cancer-institute-NFvdKIhxYlU-unsplash

    Å jobbe som vikar

    Å jobbe som vikar via et vikarbyrå i Norge har mange fordeler, men det kan også være svært gunstig for en bedrift å innleie fra bemanningsforetak.

    Arkiv