– Det som er spesielt med TINE er at vi har reguleringsrollen på melk i Norge. Om det er helligdager, jul eller påske, produseres det. Kua stopper jo ikke å gi melk selv om det er en rød dag på kalenderen, sier meiersjef Kjell Tronhus med en latter.
TINE Meieriet i Melkeveien(!) i Verdal, er ett av TINEs store flaggskip. Anlegget som ligger på Ørin industriområde, ble startet i 1976 som et resultat av sammenslåingen av Verdal Meieri og Levanger Meieri tidlig på 70-tallet.
Både melkebehandling og ysteri er i gang 24/7, noe som krever en stab på hele 125 fast ansatte pluss lærlinger, fordelt på kjerneriet, myseforedling, laboratoriet, vedlikehold og andre stillinger.
– Ja, vi er en ganske stor bedrift her i Verdal! Vi har de siste årene investert store summer og gjort flere investeringer i bygninger og maskiner; 800 millioner på fem år, kan meierisjefen fortelle.
Her i anlegget i Verdal, produseres skorpefri Jarlsberg, vanlig Norvegia, økologisk Norvegia og Gräddost – de to sistnevnte er de helt alene om. I tillegg produserer de ekte Meierismør og Bremykt, og hele 11 000 tonn pulver i året laget av myse, som de selger til Arla. Arla distribuerer deretter mysepulveret til hele verden.
– Myse er et biprodukt fra osteproduksjonen. Vi lager pulver i to varianter; WPC 80, som er myseprotein som brukes mye i kosttilskudd, barnemat og farmasi. Der er USA en viktig kunde. Og mysepermeat fra sukkeret i mysen, som benyttes som tilsetningsstoff i næringsmidler, for eksempel sjokolade og bakevarer.
– Det er en krevende bedrift å holde hjulene i gang på hele tiden, konstaterer Tronhus med et forsiktig smil.
Men produksjonsteknologien og utstyret som benyttes, er i stadig endring. Derfor satser TINE stort på lærlinger som kan ta seg av automasjonen og den omfattende teknologien som kreves for å holde et stort meieri i full gang, 24 timer i døgnet.
– Det er forholdsvis få manuelle operasjoner igjen, så vi satser på lærlinger - spesielt innen automasjon og meierifaget. Men det er en utfordring å få lærlinger innen meierifaget, innrømmer Tronhus.
TINE Meieriet i Verdal er riktignok store, men konkurransen er til å ta og føle på. Eksportstøtten til Jarlsberghjulet opphører om ett år, kan Tronhus fortelle oss. Det betyr at TINE ikke lengre er konkurransedyktige på pris, og TINE har bestemt seg for å minske produksjonen innenlands og flytte produksjonen til Irland på det som eksporteres. Han presiserer at Jarlsberghjulet ikke produseres på Verdal og således ikke påvirker produksjonsvolumet for deres del.
– Kostnadsbildet til TINE må ned, og vi er prisgitt gode avtaler med kjedene. Det er ikke så mange meierier igjen, så vi må ta ansvar og følge utviklingen i markedet. Det er jo den norske bonden som setter den økonomiske forutsetningen for oss. Vi er endringsvillige - det er det som er nøkkelen, avslutter meierisjefen med glimt i øyet.