– Før, da folk så maskinene, så tenkte de at dette er bare tull og TV-shop, men nå har folk fått forståelse for hvor genialt dette produktet er. Fysioterapeuter rundt i landet har begynt å ta i bruk apparatene – de gjør en virkelig varig endring i livene til folk, sier salgssjef i Shapemaster Scandinavia, Truls Nebell.
Og Shapemaster-maskinene har virkelig fått vist sin verdi siden Truls Nebell og kompanjong Knut Ole Kopland åpnet det første Feelgoodsenteret i Modum mars 2015. Konseptet er enkelt – hver av de tolv Shapemaster-maskinene har en egen funksjon og retter seg inn mot ulike muskelgrupper. En kort instruks henger på veggen ved maskinen, og man setter seg inn, trykker på en knapp og velger mellom tre ulike hastigheter. Maskinene beveger seg da ved hjelp av en motor, og man kan ta i så mye man ønsker.
– Det er umulig å gjøre noe feil eller påføre seg skade, alle setter seg rett inn i maskinen og gjør det riktig med en gang. Maskinen veileder deg gjennom bevegelsene slik at du gjør det på riktig måte, sier Nebell.
Maskinene ble først utviklet i England som rehabilitering for å trene opp personer med sykdommer og skader som Parkinson, fibromyalgi, hjerneslag og lignende. Deretter ble konseptet videreutviklet som et lavterskeltilbud for å få vanlige mennesker i bedre form. Nebell og partneren Kopland visste tidlig at dette var svaret for mange som hadde prøvd treningssenter, men som ikke følte seg hjemme der eller følte at dørstokkmilen ble for lang. Nå finnes det 24 sentre som er åpnet, eller på vei til å åpne, ulike steder i landet.
– Folk som kjente meg igjen fra tiden jeg var på TV trodde jeg hadde fått sparken og begynt med sånne søppelprodukter. Jeg følte meg kjempedum de første månedene hver helg jeg sto ute og demonstrerte på ulike kjøpesentre, sier Nebell.
– Tiden er over da folk gjorde narr eller var skeptiske til konseptet. Dette er kommet for å bli, og vi skal bli store.
Feelgood er et franchisekonsept, og Nebell oppfordrer folk i 40-60 års-alderen til å starte sitt eget senter.
– Om du har lokaler på cirka 110 kvadratmeter, uansett hvor i landet du er, så er vi behjelpelig hele veien med å bygge opp konseptet. Og du får starte i et helt nytt marked, for Feelgood-treningssenter er ikke et treningssenter, det er et Feelgoodsenter.
Maskinene brukes som en sirkeltrening slik at det aldri er lang ventetid på hver enkelt maskin. Det er heller ikke behov for å dusje eller ha på deg treningstøy.
– Det er veldig enkelt og veldig effektivt fordi folk får mestringsfølelse og er fornøyd med seg selv etter å ha vært på senteret. Det å ha trent gjør noe med både kropp og hode, og vi ser at medlemmene både blir værende og at de faktisk bruker senteret flittig. Vi hjelper folk til vektnedgang og bedre bevegelse, og hjelper de som har plager med for eksempel revmatiske lidelser, MS og annet – du vil se forbedring innen kort tid.