feralhydraulic4feralhydraulic1feralhydraulic2feralhydraulic3feralhydraulic5feralhydraulic6feralhydraulic7feralhydraulic8feralhydraulic9feralhydraulic10feralhydraulic11

Stort investeringsbehov hos norske vannkraftverk

Feral Hydraulic AS har designet og produsert hydraulikksystemer siden oppstarten i 1954, og serverer den norske vannkraftindustrien med skreddersydde systemer for fremtiden. – Fokus på det grønne skiftet og fornybar energi har gjort at det i dag er stor etterspørsel etter denne type kompetanse, sier eier og daglig leder Torgrim Finsrud.

Feral Hydraulic har siden oppstarten i 1954 designet og produsert hydraulikksystemerSelskapet ble opprettet av Rolf Ingebrigtsen som Maskin AS Feral, og holdt til i Osloområdet i mange år.  

Feral Hydraulics spisskompetanse innen vannkraft, er med på å sikre at hydraulikkanlegg får en optimal løsning, enten det dreier seg om styring av større turbiner  med frekvensstyring, småkraftverk eller kontroll av luker i vannveien. Etter at selskapet fikk nye eiere i 2010, ble varelager og maskiner på til sammen over hundre tonn flyttet fra Rødtvedt i Oslo til dagens lokaler på Magnor i Eidskog kommune 


– Det ble noen lass, konstaterer eier og daglig leder Torgrim Finsrud muntert. Vi ønsket å flytte til Kongsvinger-regionen for å skape en arbeidsplass i nærområdet, siden vi har flere ansatte som bor her. I tillegg er dette en fin beliggenhet siden vi leverer til hele Norge, med vår nærhet til Gardermoen og sentrale Østlandet, forteller Finsrud.  

Produserer skreddersydde komponenter 
Med over 700 leverte hydraulikkanlegg til vannkraft, skip, offshore og industri, har Feral Hydraulic solid erfaring. Produsenten leverer en rekke produkter innen vannkraft, somStort investeringsbehov hos norske vannkraftverk  blant annet hydraulisk turbinregulator, sylindere, ventilstyringer, kjølevannsanlegg, lenseanlegg, ejektorer, vannstyringer, lukestyringer, sylindere for luker, samt tjenester som montasje og idriftsettelse. 

– På det meste har vi vært 50 ansatte, med masse produksjon på 70- og 80-tallet. Etter en nedgangstid på slutten av 80-talletresulterte det i en reduksjon av ansatte, og mye av produksjonen ble satt vekk. Siden 2010da vi overtok selskapet, har vi dreid mye av markedsarbeidet over til vannkraftbransjen, forklarer Finsrud om historien til Feral Hydraulic. 


– Mye av utstyret vi leverer er ilagt strenge krav fra Damsikkerhetsforskriften, og vi har etablert løsninger hvor er alle de kravene blir ivaretattVi har en unik salgspartner avtale med BoschRexroth, som leverer de fleste komponentene vi benytter i våre systemer. Vi har også stor nytte av deres ingeniør team da spesielle løsninger skal konstrueres. 

I dag er engineering et viktig stikkord i forhold til produktene systemleverandøren leverer, og man fokuserer mer på skreddersøm mot vannkraftmarkedet; som står for over 90 prosent av de totale leveransene.  

Løser utfordringer med avansert teknologi 
Finsrud forteller videre at flere rehabiliteringsoppdrag har 40-50 år gamle systemer i vannkraftverket, og at de må oppgraderes for å tilfredsstille  dagens krav. I mange tilfeller er det strengere myndighetskrav som gjør at utstyr må skiftes ut, men også krav til økt grad av fjernstyring og overvåking utløser behov for å installere nytt utstyr. Mange ganger jobber Feral Hydraulic med gjenbruk av gamle konstruksjoner og en viktig del i et sånt prosjekt er å definere hensiktsmessige grensesnitt mellom nytt og eksisterende utstyr.  

 – Da må man ofte trekke på erfaring fra gamle «ringrever». Det er mye utstyr i bransjen som er over hundre år gammelt og som fortsatt brukes den dag i dag, opplyser han.  


Med rådgivningsselskapet  Enestor AS som ble etablert i samme lokale og som nå har hovedkontor på Lillestrøm drar Feral Hydraulic nytte av Enestors rådgivende ingeniørtjenester i flere av sine utfordrende prosjekter.  

– Vi har blant annet et prosjekt for en kunde der vi skal bygge opp hydraulikken til et system fra 1915 og bruke eksisterende sylindere. Da har vi 3D-modellert de gamle sylinderne og simulert de nye kreftene for å se om de gamle sylinderne tåler de nye påkjenningene. Å håndtere så gamle konstruksjoner kan være utfordrende prosjekter, poengterer Finsrud.  

Vannkraftbransjen er en forholdsvis konservativ bransje som lenge har vært tilbakeholdne med å ta i bruk ny teknologi. Med den fortskridende AI-teknologien, kan man i fremtiden forutse når komponenter bør byttes ut for å unngå ulykker.  

Fra nedgang til oppgang 
Frem til 90-tallet var det Kværner som var enerådende leverandør i Norge av komponenter til vannkraft. Etter den tid har  bransjen vært preget av en høy internasjonal konkurranse og de fleste leverandørene har slitt med lave marginer og deretter en nedgang som følge av dette.  

– Vi ser at det har snudd de siste årene, og det har kommet frem  at det er et kjempestort investeringsbehov hos kraftverkene i dag. I dag kan det virke som det faktisk er mangel på leverandører – spesielt nisjeleverandører som oss, utdyper Finsrud.   


Han har selv tidligere jobbet for Kværner, hvor han startet som lærling i 1988. Etter endt ingeniørutdanning i 1995 fortsatte karrieren på ingeniørkontoret og på det som ble kalt «regulatoravdelingen». Det å få jobbe der sammen med langt eldre og mer erfarne folk som hadde designet og produsert hydraulikksystemer i en mannsalder, var den perfekte arena. Det ble mye reising på anlegg for å utføre idriftsettelser av store anlegg, både i Europa, Asia, Afrika og Sør-Amerika. Denne erfaringen har vært gull verdt i oppbyggingen av vannkraftssatsningen i Feral Hydraulic. 

De som jobber i Feral Hydraulic i dag utfører arbeidsoppgaver som er en god blanding av design ved hjelp av 3D verktøy, og praktisk arbeid i verkstedet. Da man jobber med skreddersydde løsninger som vi gjør er det viktig at man trekker med seg praktisk erfaring inn i designarbeidet.  

– Vi utfører både systemdesign og produksjonsunderlag, i tillegg til produksjon av stålkonstruksjoner, maskinering, montasje, systemsammenstilling, testing i verksted og idriftsettelse ute på anlegg. Alt dette foregår på de 1700 kvadratmeter store lokalene vi har til rådighet her på Magnormoen industriområde, forteller Finsrud. 


 I september økte Feral Hydraulic til seks årsverk, og Finsrud legger ikke skjul på at de ønsker å vokse ytterligere i tiden fremover.  

– Vi er nøkterne og forsiktige Hedmarkinger som øker sakte, men sikkert – og kontrollert, avslutter Torgrim Finsrud.  

Les mer...

2024-10-01 07.00

Etanorge1

Kompetansebedrift innen bioenergi satser stort på biobrenselanlegg til næringsbygg

Artikkel ETA Norge AS, tilbyr fornybare energiløsninger fra kvalitetsprodusenter – til private boliger, landbruk, næringsbygg og fjernvarmeanlegg. Sammen med AF Gruppen, satser varme- og energileverandøren fra...
cody3

Cody utvikler løsninger til industrien – tar din idé fra tanke til produksjon

Artikkel Engineeringfirmaet Cody AS fra Skien, utvikler spesialtilpasset produksjonsutstyr, og kan skilte med høyteknologiske løsninger innen automasjon, robotteknologi og digitale styringssystemer – med spisskompetanse...
Til hjemmesiden

    Kontaktinformasjon

    hellofresh

    Hvordan skape mer hygge på kjøkkenet

    For mange er matlaging bare en av hverdagens plikter, en ndvendighet som nesten går på autopilot. Brødskiver smøres, poteter koker og oppvasken går, alt uten at du tar deg mye tid til å tenke over det. Kjøkkenet er gjerne ikke det første rommet du forbinder med hygge og kos, men vi mener det burde være det.

    93909511-f1e9-468e-bcc8-216c5ed2a48ehttps-__unsplash.com_photos_3XQI4AjG36c

    Hvem har ansvaret for brannsikkerheten i borettslag og sameier?

    Ansvaret for brannsikkerheten i et borettslag eller sameie er delt mellom eieren av bygget og styret. Men beboere har også et ansvar. Her kan du lese mer.

    article1

    Beste stedene å campe i Norge

    Norge er et campingparadis, med sitt dramatiske landskap og overflod av campingmuligheter. Enten du leter etter en avsidesliggende campingplass ved sjøen eller på fjellet, har vi dekket deg.

    Arkiv