Ideen bak selskapet IntSpo AS, startet med et ønske fra en leverandør som leverte tekstiler til sykehus. Tekstilleverandøren kunne fortelle at sykehusene hadde en utfordring med at rullestoler og sykesenger forsvant, og henvendte seg til Hans Kristensen i 2015.
Kristensen ønsket gjerne å bidra med smarte sporingsløsninger til dette formålet. Kristensen, som selv hadde en bakgrunn innen teknologi- og softwarebransjen, tok kontakt med Hans Erik Karsten – en pioner innen mobilteknologi. Karsten har mange års erfaring fra forskning og utvikling innen flere generasjoner av mobilteknologier.
– Jeg ringte Hans Erik Karsten i januar 2016, og forklarte at jeg hadde noen tanker om å utvikle sporingssystemer. Noen dager etter samtalen tok vi en lunsj sammen, og siden den dagen har vi jobbet sammen, forteller Hans Kristensen, stifter og i dag styreleder i IntSpo AS.
Fikk suksess med innovativ sporingsteknologi
Sammen undersøkte de mulighetene til å sende informasjon med GPS-tracking, og utviklet innledningsvis elektronikk sammen med en norsk partner.
– Det var en trang fødsel, men vi fikk et par prosjekter – blant annet for Posten Norge hvor vi lagde en sporingsbrikke som skulle fortelle hvor post-traller befant seg, opplyser Kristensen.
Målet var at sporingsbrikken skulle klare å sende 5 000 til 6 000 meldinger på én batteripakke. Prosjektet ble vellykket, og Posten var fornøyde med samarbeidet frem til prosjektet ble avviklet en tid senere. I ettertid har IntSpo fått mange spennende prosjekter med den innovative sporingsteknologien i bunn.
Sporingsenheten har flere alternative teknologier for kommunikasjon mot backend, og bruker GPS og andre sporingsmuligheter som WiFi-triangulering og basestasjonstriangulering for å bestemme lokasjon. Den kan også måle både fuktighet, temperatur og vibrasjoner.
En døråpner for flere muligheter
– På et tidspunkt tok dørprodusenten Rapp Bomek kontakt med oss, og de siste to-tre årene har alle våre midler og ressurser gått med til å lage en spesialløsning, som bygger videre på sporingsbrikken vi begynte med, forteller Kristensen og utdyper:
– Den nye, tilpassede elektronikken har spesialsensorer som måler vibrasjoner og åpne- og lukketid på dører, samtidig som den overvåker alarmer til dører som ikke skal åpnes, sier han.
Nylig har IntSpo og Rapp Bomek installert sensorer på dører på en oljerigg i Nordsjøen for Equinor. Kristensen forteller at det er svært interessant å se hvordan dørene oppfører seg, og når pilotprosjektet er klart, tror han at dørsensorenes teknologi vil åpne opp for enda flere muligheter.
– Potensialet er flere tusen sensorer bare til Equinor. Vi ser også på andre segmenter hvor sensoren vår kan brukes; for eksempel overvåkning av kritisk infrastruktur. Med vår teknologi kan vi varsle på et tidlig tidspunkt dersom noen gjør noe med en dør. Vi ser også på muligheten til å bruke vår sporingsenhet til oppbevaring og flytting av dyre møbler. Det finnes et hav av muligheter, fastslår Kristensen.
– Vi ser at enheten har et stort potensial for bruk i servicesammenheng i forhold til når en dør trenger vedlikehold – samtidig som den varsler om døren er skadet, forteller Kristensen, som forklarer at informasjonen blir innhentet fra ytre sensorer via Bluetooth.
Enheten er batteridrevet, og tester viser til en svært god batterikapasitet der man kan sende opptil 80 000 meldinger.
– Vi har brukt tre og et halvt år på å finjustere strømforbruket og finne batterier som er hensiktsmessige. Vi ser at vår enhet vil ha en levetid på inntil fem år. Målet er at når produktet har gjort sitt, så får vi vi det tilbake til oss, hvor vi bytter ut, gjenbruker og oppgraderer elektronikken. Da får vi en grønn linje på det hele, understreker Kristensen.
Flere pilotprosjekter venter i 2025 sammen med Rapp Bomek. Da blir IntSpo en tredjepartsleverandør.
Tar teknologi til nye høyder i 2025
IntSpo ser hele tiden på forbedringer i sine produkter og sin teknologi, i forhold til effektivisering og økt levetid. Nå ønsker man å ta softwareutviklingen hjem igjen til Norge, samtidig som man leter etter samarbeidspartnere.
– Per i dag blir utvikling av software og elektronikk gjort i Europa, og produksjonen foregår i Sverige. Batteriene blir produsert i Europa og i Asia, og sammensetningen gjøres i Sverige.
Han understreker at IntSpo ønsker å samarbeide med aktører for å kunne bli en del av et større konsept i 2025.
– Vi er et mindre firma som ikke har så stor kapasitet til å gå inn i mange segmenter. Med samarbeidende aktører på laget, kan vi utnytte hverandres synergier og kompetanse, for å stille oss enda sterkere på produksjon og utvikling enn det vi gjør i dag, avslutter Hans Kristensen.