Spetals Verk på Kongsvinger, er viden kjent for sin omfattende industriproduksjon, som har foregått siden 1800-tallet. Familien Jonassen tok over teglverksdriften på 50-tallet, siden den gang har Spetals Verk beholdt sin posisjon som en betydelig leverandør av maskiner og løsninger for norske vannkraftverk – blant annet ved å videreutvikle flere in-house produkter.
– På slutten av 90-tallet, så min far på muligheten til å levere vannkraftsutstyr til småkraftbransjen i Norge. Han arbeidet da på Sørumsandverksted og fikk en samarbeidsavtale med sin daværende arbeidsgiver vedrørende leveranser av mindre småkraftmaskiner til det norske markedet. Det hele startet med idéen han hadde, forteller Magnus Jonassen, daglig leder i Spetals Verk AS.
Spennende og komplisert fagområde
Jonassen kom selv fra en jobb i Kværner/GE Energy da han begynte i Spetals Verk i 2008. I den tiden han arbeidet der lærte han mye omkring turbiner og hvor sammensatt disse maskinene er. Han arbeidet i ingeniøravdelingen med utvikling av turbiner, og reiste verden rundt på flere ulike prosjekter.
– Vannkraftmaskiner er et spennende og komplisert fagområde med mye mekanikk, og når man snakker om turbinteknologi, teller ti-delene. Det er detaljene på innsiden som er avgjørende, selv om maskinene ser svært like ut på utsiden, utdyper han videre.
– Fra og med 2008 har Spetals Verk vokst videre, blant annet igjennom et viktig utviklingsprosjekt i samarbeid med Innovasjon Norge, hvor det samtidig ble ansatt ny og viktig kompetanse inn i bedriften. Den nye teknologien som ble utviklet fikk navnet Common Blade og befatter både Francis- og Pelton maskiner. Dette er begge turbintyper som passer godt til norske forhold, hvor vannfall på flere hundremeter utnyttes. Slik markedet har vært for oss, er det disse to turbintypene vi har fokusert på, forklarer Jonassen.
De 25 ansatte ved Spetals Verk består av ingeniører, prosjektingeniører, mekanikere og elektro- tavlebyggere. Spetals Verk kjennetegnes av sitt sterkt fremtidsrettede fokus på teknologi og kunnskap, med en utpreget in-house-kompetanse på løsningene de tilbyr.
– Vi har flere underleverandører på komponenter som produserer våre turbiner etter våre metoder og prinsipper, med den kvaliteten vi ønsker på våre produkter. Samtidig vil vår kompetanse alltid kunne assistere våre kunder dersom tekniske utfordringer skulle oppstå, poengterer Jonassen.
Deltar med leveranser til et av Norges største kraftverk under bygging
I tillegg til å utvikle og produsere turbinsystemer, tilbyr Spetals Verk også garantier og servicetjenester på systemene i ettertid.
Det aller første anlegget som ble utviklet ved hjelp av Spetals Verks egen teknologi, ble idriftsatt i 2009-2010, og siden den gang har prosjektene blitt mange flere. Nå nærmer det seg etter hvert 250 prosjekter av ulik art.
– Vi ser at kvaliteten på utstyret vi har levert, gjør det mulig for oss å delta i større kraftverk. Nå deltar vi med leveranse av turbinteknisk utstyr til en av de største nye kraftverkene som utvikles i Norge per i dag. Feios kraftverk i Vik kommune. Dette er et kraftverk med to aggregater à 15,3 megawatt. Vi leverer turbinene, opplyser Jonassen. Dette er et prosjekt med flere involverte leverandører, hvor det er en stor tillitserklæring å få å delta med vår turbinteknologi, utdyper han.
Spetals Verk har en stor markedsandel på sine løsninger ved at de har levert god kvalitet i mange år, med fornøyde kunder som gjerne kommer tilbake. Nedslagsfeltet er hele Norge, med en noe høyere tilstedeværelse på Sør for Midt- Norge
Med kvaliteten Spetals Verk leverer, har man klart å effektivisere fremstillingen av flere maskiner samtidig, og Jonassen forteller at automatisering av konstruksjonsprosesser har vært en viktig nøkkel i effektiv fremstilling.
Imponerer med ny metode
Det er flere selskaper her i Norge som selger Francis og Pelton-turbiner, men med egne tilpasningsdyktige løsninger, har bedriften fra Kongsvinger et stort fortrinn i konkurransen om prosjekter, som alltid består av skreddersøm.
– Vi har utviklet maskinene med 3D-modellering og automatiserte prosesser, der våre metoder har vært relativt nye og moderne innenfor vannkraftturbiner, antyder Jonassen.
Nylig signerte Spetals Verk en stor kontrakt med Hywer, som er totalleverandør til Gravdalen kraftverk. Kraftverket bygges i Lærdal. Spetals Verk sin leveranse består av et Francis aggregat med en effekt på 18.5 MVA. Eier av kraftverket er Østfold Energi.
– Vi har med oss en god ordrereserve i fra 2023. Akkurat nå er vi i en posisjon hvor flere av disse er i installasjon- og idriftsettelsefasen. Det arbeides også med flere nye anlegg med planlagte idriftsettelser i 2025 og 2026.
I tillegg til å levere komplette elektromekaniske løsninger til kraftverk-bransjen prosjekterer og produserer også Spetals Verk elektrotavler til den mer generelle industrien, typisk som underleverandør til elektroinstallatører. Disse produktene og tjenestene leveres selvsagt med den samme gode kvaliteten, utført av de samme dyktige menneskene her hos oss, fastslår Magnus Jonassen avslutningsvis.