spetalsverk2spetalsverk1spetalsverk4spetalsverk5spetalsverk6spetalsverk7spetalsverk8spetalsverk9

Imponerer med norskutviklet vannkraftteknologi

Med egenproduserte turbiner og in-house-kompetanse på produkter og tjenester for vannkraftverkbransjen, er Spetals Verk på Kongsvinger en solid leverandør på landsbasis.

Spetals Verk på Kongsvinger, er viden kjent for sin omfattende industriproduksjon, som har foregått siden 1800-tallet. Familien Jonassen tok over teglverksdriften på 50-tallet, siden den gang har Spetals Verk beholdt sin posisjon som en betydelig leverandør av maskiner og løsninger for norske vannkraftverk – blant annet ved å videreutvikle flere in-house produkter.  

– På slutten av 90-tallet, så min far på muligheten til å levere vannkraftsutstyr til småkraftbransjen i Norge. Han arbeidet da på Sørumsandverksted og fikk en samarbeidsavtale med sin daværende arbeidsgiver vedrørende leveranser av mindre småkraftmaskiner til det norske markedet. Det hele startet med idéen han hadde, forteller Magnus Jonassen, daglig leder i Spetals Verk AS.   


Spennende og komplisert fagområde 
Jonassen kom selv fra en jobb i Kværner/GE Energy da han begynte i Spetals Verk i 2008. den tiden han arbeidet der lærte han mye omkring turbiner og hvor sammensatt disse maskinene er. Han arbeidet i ingeniøravdelingen med utvikling av turbinerog reiste verden rundt på flere ulike prosjekter.  

– Vannkraftmaskiner er et spennende og komplisert fagområde med mye mekanikk, og når man snakker om turbinteknologiteller ti-delene. Det er detaljene på innsiden som er avgjørende, selv om maskinene ser svært like ut på utsiden, utdyper han videre 

– Fra og med 2008 har Spetals Verk vokst videreblant annet igjennom et viktig utviklingsprosjekt i samarbeid med Innovasjon Norge, hvor det samtidig ble ansatt ny og viktig kompetanse inn i bedriften. Den nye teknologien som ble utviklet fikk navnet Common Blade og befatter både Francis- og Pelton maskiner. Dette er begge turbintyper som passer godt til norske forhold, hvor vannfall på flere hundremeter utnyttes. Slik markedet har vært for oss, er det disse to turbintypene vi har fokusert på, forklarer Jonassen. 


De 25 ansatte ved Spetals Verk består av ingeniører, prosjektingeniører, mekanikere og elektro- tavlebyggere. Spetals Verk kjennetegnes av sitt sterkt fremtidsrettede fokus på teknologi og kunnskap, med en utpreget in-house-kompetanse på løsningene de tilbyr.  

– Vi har flere underleverandører på komponenter som produserer våre turbiner etter våre metoder og prinsipper, med den kvaliteten vi ønsker  våre produkter. Samtidig vil vår kompetanse alltid kunne assistere våre kunder dersom tekniske utfordringer skulle oppstå, poengterer Jonassen.  


Deltar med leveranser til et av Norges største kraftverk under bygging 
I tillegg til å utvikle og produsere turbinsystemer, tilbyr Spetals Verk også garantier og servicetjenester på systemene i ettertid. 

Det aller første anlegget som ble utviklet ved hjelp av Spetals Verks egen teknologi, ble idriftsatt i 2009-2010, og siden den gang har prosjektene blitt mange flere. Nå nærmer det seg etter hvert 250 prosjekter av ulik art.  

– Vi ser at kvaliteten på utstyret vi har levert, gjør det mulig for oss å delta i større kraftverk. Nå deltar vi med leveranse av turbinteknisk utstyr til en av de største nye kraftverkene som utvikles i Norge per i dag. Feios kraftverk i Vik kommune. Dette er et kraftverk med to aggregater à 15,3 megawatt. Vi leverer turbinene, opplyser Jonassen. Dette er et prosjekt med flere involverte leverandørerhvor det er en stor tillitserklæring å få å delta med vår turbinteknologi, utdyper han.  


Spetals Verk har en stor markedsandel på sine løsninger ved at de har levert god kvalitet i mange år, med fornøyde kunder som gjerne kommer tilbake. Nedslagsfeltet er hele Norge, med en noe høyere tilstedeværelse på Sør for Midt- Norge 

Med kvaliteten Spetals Verk leverer, har man klart å effektivisere fremstillingen av flere maskiner samtidig, og Jonassen forteller at automatisering av konstruksjonsprosesser har vært en viktig nøkkel i effektiv fremstilling.   

Imponerer med ny metode 
Det er flere selskaper her i Norge som selger Francis og Pelton-turbinermen med egne tilpasningsdyktige løsninger, har bedriften fra Kongsvinger et stort fortrinn i konkurransen om prosjekter, som alltid består av skreddersøm.  

– Vi har utviklet maskinene med 3D-modellering og automatiserte prosesser, der våre metoder har vært relativt nye og moderne innenfor vannkraftturbinerantyder Jonassen 


Nylig signerte Spetals Verk en stor kontrakt med Hywer, som er totalleverandør til Gravdalen kraftverk. Kraftverket bygges i Lærdal. Spetals Verk sin leveranse består av et Francis aggregat med en effekt på 18.5 MVA. Eier av kraftverket er Østfold Energi.  

– Vi har med oss en god ordrereserve i fra 2023. Akkurat nå er vi i en posisjon hvor flere av disse er i installasjon- og idriftsettelsefasenDet arbeides også med flere nye anlegg med planlagte idriftsettelser i 2025 og 2026. 

I tillegg til å levere komplette elektromekaniske løsninger til kraftverk-bransjen prosjekterer og produserer også Spetals Verk elektrotavler til den mer generelle industrien, typisk som underleverandør til elektroinstallatører. Disse produktene og tjenestene leveres selvsagt med den samme gode kvaliteten, utført av de samme dyktige menneskene her hos ossfastslår Magnus Jonassen avslutningsvis.  

Les mer...

2024-09-01 10.30

esss7

Eksperter på utfordrende slukkesystemer

Artikkel Sprinklereksperten ESSS AS, har spesialkompetanse innen komplekse slukkesystemer og sprinkleranlegg for industri, gruvedrift, dekklager, fiskeindustri og mye mer. – Målet mitt er å levere skikkelige...
ohbetong1

Imponerende miljøfokus hos Bergens eldste frittstående betongaktør

Artikkel Betongselskapet OH Betong AS, har levert kvalitetsbetong siden 1967 og har gjennom tre generasjoner utviklet seg til å bli en pioner innen miljøvennlig betongproduksjon.
Til hjemmesiden

    Kontaktinformasjon

    vidaxl

    Fem måter å nyte mer tid utendørs

    Uansett hvor du bor, om det er i et hus med hage, en leilighet, eller en hybel, er det synd om du ikke utnytter sjansen til å tilbringe ekstra tid ute, spesielt i sommermånedene. Når solen er ute og temperaturen stiger, er det mange som liker å få litt frisk luft og naturlig D-vitamin. Men kanskje synes du det er vanskelig å forlate hjemmet av en eller annen grunn? Heldigvis er det ingen grunn til bekymring. Vi har samlet en liste over måter å lokke deg selv til å begi deg ut i den solfylte naturen.

    sigmund-eTgMFFzroGc-unsplash

    Digitale møter: Tips for nybegynnere

    Sagt ja til å holde dine første digitale møter? Tips om hvilken plattform, tekniske problemer & møteagenda finner du her.

    compare-fibre-e5sTz361Jzg-unsplash

    Farvel til tradisjonell leksehjelp?

    Da foreldregenerasjonen var ung og selv gikk på skolen, var det vanlig at far eller mor måtte hjelpe med leksene etter skoletid. Dette har fungert i flere tiår, men kan også føre til sosiale ulikheter.

    Arkiv