174031sfotograf-Espen-Storhaug174031174031wersfd174031aew174031esd174031rddotograf-Espen-Storhaug174031rdfdotograf-Espen-Storhaug174031rdfotograf-Espen-Storhaug174031urdfotograf-Espen-Storhaug174031uudfotograf-Espen-Storhaug

Flest mulig ressurser i kretsløp

– Folk er flinke, men kan bli enda bedre på sortering. Øyfrid S. Knudsen vil gjerne se mer avfall gå til gjenvinning, og satser på nye spennende og innovative løsninger.

Øyfrid S. Knudsen er kommunikasjonsrådgiver i Innherred Renovasjon som dekker ti kommuner i Nord- og Sør-Trøndelag. De forvalter eierkommunenes ansvar for husholdningsrenovasjon og betjener 93 000 innbyggere ved å hente avfallet hjemme hos dem og ha tilbud om gjenvinningsstasjoner og returpunkt der innbyggerne kan levere avfall selv. Knudsen forteller at selskapet fokuserer mer på grønne løsninger på gjenvinning, og satser blant annet på Ecopro i Verdal kommune der matavfall blir brukt som råstoff til produksjon av biogass og næringsrik gjødsel.

– Fabrikken er også snart oppgradert slik at den kan produsere biodrivstoff. Det er en veldig god miljømessig utnyttelse av matavfallet, sier Knudsen.


174031esd


Knudsen påpeker viktigheten med å gjenvinne, og sier at folk flest er flinke til å sortere avfallet sitt. Om en i stedet velger å kaste ting som restavfall, vil det ikke gjenvinnes til nye produkter men derimot sendes til forbrenning.

Også på gjenvinningsstasjonene i hver kommune er folk flinke til å levere avfall som for eksempel møbler, treverk og utrangerte elektriske produkter. Innherred Renovasjon har også to bruktbutikker ved stasjonene i Levanger og Stjørdal.

– Vi selger brukte ting som folk enten har kastet eller levert til oss, og det er ting som folk ikke lenger har brukt for men gjerne vil skal få nytt liv. Det er stort fokus på gjenbruk for tiden og vi er veldig glad for at folk ser verdien i å kjøpe brukt, sier hun.


174031sed


Knudsen legger til at hun også er glad for at folk ikke bare kjøper nytt, da et av de største problemene i samfunnet er at vi produserer for mye søppel. Hun forteller at hver person i Norge produserer i gjennomsnitt 433 kilo avfall i året. Cirka 40 prosent av dette blir materialgjenvunnet til nye produkter.

EU ønsker at innen 2030 skal 65 prosent av husholdningsavfallet materialgjenvinnes og bli til nye produkter. Derfor legger Knudsen vekt på at Innherred Renovasjon vil være litt fremoverlent og innovative på å få flere ressurser i kretsløp.


174031rddfotograf-Espen-Storhaug


– For eksempel har vi begynt å sortere ut gips på gjenvinningsstasjonene ettersom det nå finnes aktører som kan gjenvinne det til ny gips, og så lenge dette er miljømessig og økonomisk forsvarlig så ønsker vi å gjøre det, sier Knudsen.


Et annet eksempel er å tilby å hente mer avfall hjemme. Hun forteller at Innherred Renovasjon holder på med et prøveprosjekt i Stjørdal med å samle inn glass- og metallemballasje hjemme hos folk.

– Vi sorterer veldig mye allerede, så du skal kunne sitte igjen med veldig lite restavfall om du bare gjør jobben, sier hun.


Foto: Kathrine Pedersen og Espen Storhaug



  

Les mer...

2017-10-31 15.45

accept2

Erfaren og pålitelig renholds- og kantineaktør har blitt landsdekkende

Artikkel Med fokus på kvalitet, lang erfaring og effektivitet har renholds- og kantineaktøren Accept Servicepartner AS blitt en landsdekkende aktør som leverer renholdstjenester og kantinedrift til små og store...
Vsbygg1

Erfaringsrik betongelementaktør satser stort på stålbygg

Artikkel VS Element AS, prosjekterer, produserer og monterer betongelementer – med mangeårig erfaring og profesjonell dyktighet. Nå satser betongelementprodusenten fra Våle i Vestfold stort på stålbygg, med eget...

    Kontaktinformasjon

    93909511-f1e9-468e-bcc8-216c5ed2a48ehttps-__unsplash.com_photos_3XQI4AjG36c

    Hvem har ansvaret for brannsikkerheten i borettslag og sameier?

    Ansvaret for brannsikkerheten i et borettslag eller sameie er delt mellom eieren av bygget og styret. Men beboere har også et ansvar. Her kan du lese mer.

    national-cancer-institute-NFvdKIhxYlU-unsplash

    Å jobbe som vikar

    Å jobbe som vikar via et vikarbyrå i Norge har mange fordeler, men det kan også være svært gunstig for en bedrift å innleie fra bemanningsforetak.

    hellofresh

    Hvordan skape mer hygge på kjøkkenet

    For mange er matlaging bare en av hverdagens plikter, en ndvendighet som nesten går på autopilot. Brødskiver smøres, poteter koker og oppvasken går, alt uten at du tar deg mye tid til å tenke over det. Kjøkkenet er gjerne ikke det første rommet du forbinder med hygge og kos, men vi mener det burde være det.

    Arkiv