– Jeg pleier å si at vi lager mat. Det innebærer for meg at vi lager alt fra bunnen av. Vi koker kraft og kutter grønnsaker. Der har vi funnet vår nisje, og vi merker at gjestene setter pris på det, forteller eier og driver Bjørnhild Hansen.
All maten på Gregorius Selskapsmat og den tilhørende kafeen Suppeguri, er hjemmelaget. Suppeguri er spesielt kjent for sin norske tradisjonsmat, som ertesuppe, salt kjøtt, stekt flesk, lapskaus og kjøttkaker. Suppeguri holder til på Kjøbekk, i andre etasje på møbelbutikken Skeidar.
Mange stamkunder
Gregorius Selskapsmat ble startet opp av Bjørnhild i 1996, men hun har vært i bransjen så lenge hun kan huske. Som 13-åring startet hun som ekstrahjelp på Skien Folkerestauranter. Der jobbet hun frem til slutten av tenårene. Etter noen år i andre bedrifter innenfor samme bransje, åpnet hun Gregorius Selskapsmat i de samme lokalene hvor karrieren startet. Nemlig i lokalene til Skien Folkerestauranter. Derfra drev hun cateringsselskapet frem til hun flyttet til Kjørbekk i 2001, og samtidig åpnet kafeen. Kafeen etablerte seg først under navnet Cafe Elefanten, men byttet navn til Suppeguri for tre år siden. For mange har det blitt en tradisjon med daglige eller ukentlige besøk på kafeen. Bjørnhild setter stor pris på sine mange stamkunder.
– De vet at de får god, hjemmelaget kvalitetsmat, som smaker tradisjon. Vi får ofte høre at «det smaker sånn mamma laget det», selv fra de aller eldste. Det varmer veldig, forteller hun.
Kortreist mat
Gregorius Selskapsmat skiller seg ut blant sine konkurrenter, og bruker lokale råvarer fra lokale produsenter i Telemark. Alt fra fisk fra Nisser, til kylling fra Holte Gård.
– Det er viktig å støtte opp lokalsamfunnet, og jeg tror også folk har blitt mer bevisst rundt det med kortreist mat. Det er en ting vi tar godt vare på, forteller hun.
Spesielt populær selskapsmat er koldtbordet «Telemarksmat». Her kan Bjørnhild friste med blant annet lun elgkarbonade, varmrøyka sik og ørret, spekemat og roastbeef. Alt hentet fra lokale produsenter i Telemark. I tillegg lager de egen saft av selvplukkede bær i kafeen. Spesielt svartsurbær har blitt veldig populært. De selger både saft i kafeen og saftflasker som folk kan ta med hjem.
– Man får ikke tak i den saften noe annet sted her i området, så det gjør det ekstra spennende å lage den. Vi merker at folk setter pris på den ekstra innsatsen, forteller hun.
Positiv utvikling
Det er ingen hemmelighet at restaurantebransjen ikke er en enkel bransje å holde seg levende i. Likevel har Gregorius Selskapsmat hele tiden hatt en positiv utvikling, og Bjørnhild tror det er fokuset på tradisjonsrik mat som har gjort at de har holdt det gående i over 20 år.
– Folk som går ut og spiser mat flere ganger i uka, er mer bevisste på at maten skal være ordentlig laga, og det er nok derfor vi har så mange stamkunder.
I utgangspunktet skulle man heller ikke tro at beliggenheten er den beste. Innerst i kroken i andre etasje på et lite kjøpesenter.
– Du skal liksom vite hvor du skal for å finne frem hit. Likevel så gjør vi det så bra, og det blir faktisk bare bedre og bedre, forteller Bjørnhild.
Hun ser også positivt på fremtiden for bedriften.
– Utviklinga her kan jo bare fortsette en vei, tenker jeg. Det kommer hele tiden nye bedrifter til området her, noe som er positivt for alle oss rundt, avslutter hun.