Kristiansandfirmaet New-Tech AS, ble startet i 2019 av gründeren Alf Ronny Sørvik. Med seg på laget har han i dag daglig leder Morten Brøvig-Thomassen, som startet i januar 2024, og prosjektleder Lars Greipsland som begynte i bedriften i august 2024.
New-Tech spesialiserer seg på utvikling og distribusjon av solenergiløsninger; deriblant det norskproduserte flaggskipproduktet Suntracker, som følger solen og er spesielt designet for nordiske forhold. Alf Ronny Sørvik fikk ideen til Suntracker etter å ha lest en artikkel om at det både var dyrt og vanskelig å produsere nok strøm med solcellepanel i Norge.
Utviklet en takmontert løsning
– Jeg utviklet Suntracker med støtte fra Innovasjon Norge og Forskningsrådet. Det begynte med en bakkemontert løsning, som kunne kombineres med en takmontert løsning. Vi ser derimot at kundene våre ofte ønsker takmonterte løsninger, og i samarbeid med Morten Brøvig-Thomassen, har vi utviklet en god takmontert løsning som vi er veldig stolte av, forteller Alf Ronny Sørvik, gründer og teknisk sjef i New-Tech AS.
Brøvig-Thomassen har en fortid som utviklingsingeniør i Aker Solutions, og har en lang erfaring innen energisystemer. Han synes det er utrolig spennende å få jobbe med et produkt som Suntracker. Brøvig-Thomassen forteller at hovedgrunnen til at man nå har gått over til en takmontert løsning er at man kan utnytte det gråe arealet.
– Slik tar vi ikke mer av naturen, kombinert med at vi både produserer strøm og varmtvann med våre suntrackere – ofte til bygg som trenger varmtvann til oppvarming; vannbåren varme og slike ting, utdyper han.
New-Tech henvender seg først og fremst til næringskunder med sin løsning, og med en sertifisering innen energirådgivning, starter kundens reise ofte med en Enovarådgivning.
– Kundene henvender seg til oss og ønsker fornybare løsninger, men de vet ikke helt hva som er mest lønnsomt i forhold til deres bygg. Da reiser vi ut og avdekker hvilket forbruksmønster kunden har på bygget, og hva de har fra før av tekniske installasjoner. Deretter kommer vi med et forslag, og hjelper kunden med Enova-søknad og med å søke til kommunen, forklarer Lars Greipsland, prosjektleder i New-Tech AS.
Den beste løsningen New-Tech har i dag, er en takmontert solcelleløsning med Sintef-godkjente festeanordninger og PLS-styring som følger solen ved hjelp av sensorer som setter i gang anlegget. Brøvig-Thomassen understreker at det er en løsning som er 100 prosent tett og helt fri for lekkasje i taket.
– Det beste er at man får energi fra sola fra den står opp, til den går ned. Sola gir ingen lavere varme på vinteren, det er bare færre soltimer, oppklarer han.
– Det som er litt artig er at sola egentlig går veldig fort, og beveger seg flere grader i løpet av bare ti minutter. Der har vi en løsning som er ganske unik, sier Greipsland og forklarer:
– En av våre kunder benytter løsningen til å produsere strøm og varme til bygget. Panelene produserer strøm på fremsiden, og varmtvann på baksiden, såkalt termisk oppvarming. Varmtvannet benyttes til vannbåren varme, radiatorer, oppvarming av vanntanker og til effektivisering av ventilasjonsanlegget. Suntrackeren med paneler, roterer 320 grader med sola. På vinteren når det er en lav solbane, tilter anlegget høyt opp, mens det ikke tilter like mye på sommeren.
Økning på 6-700 prosent
Vår energiløsning gir inntil 14000 kWh mer energi i året, sammenlignet med et øst-vest solcelleanlegg, en økning på 6-700 prosent, forklarer Brøvig-Thomassen.
For å få et maksimalt energiutbytte, kan hybridpaneler med fordel benyttes sammen med Suntracker.
New-Techs løsning er videreutviklet for å passe kundene på en bedre måte. Med bedre effektivitet, er Suntracker optimalisert for å tilby en langt mer økonomisk løsning, sammenlignet med et tradisjonelt solcelleanlegg.
– Vår løsning produserer både dag og natt, og på denne årstiden har det ekstremt mye å si at man følger sola, spesielt siden strømprisene er så høye. Det henger sammen med lønnsomheten. I tillegg kan det bidra til å redusere ubalansen i nettet siden man ikke belaster det på samme måte, understreker Sørvik. Og man trenger ikke fylle hele taket med solcellepaneler. Det meste vi har levert er syv Suntrackere på ett tak, legger han til.
Stort geografisk nedslagsfelt
New-Tech legger vekt på å tilby sine kunder driftssikre og trygge løsninger. Derfor er deres produkter enten designet av New-Tech selv, eller andre europeiske selskaper. Alt er selvsagt produsert i henhold til norsk standard, og godkjent av Eltilsynet.
Etter en lang produktutviklingsfase, har kundehenvendelsene nærmest rent inn. I 2024 leverte Kristiansandbedriften tre prosjekter, og ser lyst på fremtiden. New-Tech har et fleksibelt geografisk nedslagsfelt, med levering både på Sørlandet, Østlandet og Vestlandet. Forhåpningen fremover er å få flere oppdrag her på Sørlandet; en region som i disse dager har svært høye strømpriser.
For litt siden kom andelslaget Austevoll Kraftlag fra Austevoll inn på eiersiden. De er i dag hovedaksjonær i New-Tech.
– Vi er i en vekstfase. New-Tech skal vokse med flere ansatte og flere prosjekter i fremtiden, men vi skal bygge det stein for stein slik at vi unngår å vokse for fort, avslutter Alf Ronny Sørvik.